Întrebarea din start ar fi: pe cine nu a afectat criza sanitară? Greu de găsit un răspuns. Iar în rândul celor care au avut de suferit au fost și cei de la Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, care practic și-a pierdut vizitatorii și au fost nevoiți să renunțe la mai multe proiecte.

 

„A fost o perioadă dificilă dar acum încercăm să ne revenim și este bine de știut că Observatorul este deschis. Sigur, ca toată lumea, și noi avem măsuri de precauție”, a precizat Bogdan Mihăilă, muzeograf la Observatorul Astronomic „Victor Anestin”.

Între timp a avut loc și un eveniment, eclipsa inelară de soare, la care, din păcate au fost puțini vizitatori. Motivul a fost însă cu totul altul decât situația medical. Evenimentul a avut loc într-o duminică, la ora 8.00 dimineață. „Noi avem, de obicei, un public care vine frecvent și care este interest de astronomie, dar, există și un procent, considerabil, a publicului curios, care nu a fost niciodată într-un observator”, a spus Bogdan Mihăilă care specificat că sunt două tipuri de observator, observator-muzeu în care se țin ghidaje și marile observatoare din lume unde se face cercetăre.

„Căutăm, prin resursele pe care le avem, să le combinăm. Menținem partea de ghidaje, pentru că noi avem cea mai mare expoziție din țară, și în același timp căutăm să ne adaptăm”, a mai explicat muzeograful Observatorului Astronomic „Victor Anestin”, care a amintit și programul de funcționare, de marți până duminică, inclusiv, între orele 10.00 și 18.00.

Accesul momentan se face doar în zona de expoziție, partea de Planetariu fiind închisă din motive de securitate medicală. Vor fi posibile însă observațiile astronomice, aceste evenimente urmând a fi anunțate pe conturile din rețelele de socializare ale instituției dar și din presă prin comunicate. Pe lângă încercarea de revenire la normalitate, colectivul observatorului băcăuan încearcă să dezvolte mai multe proiecte, între care realizarea unui live-streaming prin care observațiile astronomice vor putea fi vizionate online de oriunde în lume.


PUBLICITATE