Zeci de mii de oameni au mărșăluit în capitala Belgiei, Bruxelles, pentru a protesta împotriva măsurilor anti-Covid, informează BBC. Unii protestatari au tras cu artificii împotriva polițistilor, care au intervenit cu gaze lacrimogene si tunuri cu apă.

Demonstranții se opun în principal utilizării pașapoartelor Covid, care îi împiedică pe cei nevaccinați să intre în locuri precum restaurante sau baruri. Manifestațiile au avut loc după protestele din Țările de Jos împotriva noilor reguli de izolare.

Sâmbătă, oamenii au tras cu artificii asupra poliției și au incendiat biciclete la Haga, la o noapte după ce protestele din Rotterdam au devenit violente, iar poliția a tras focuri de armă. De asemenea, mii de manifestanți au ieșit în stradă în Austria, Croația și Italia, în timp ce furia a crescut din cauza noilor restricții.

În Belgia, regulile privind măștile de față au fost înăsprite, inclusiv în locuri precum restaurantele în care permisele Covid sunt deja necesare, iar majoritatea belgienilor vor trebui, de asemenea, să lucreze de acasă patru zile pe săptămână până la jumătatea lunii decembrie. Există, de asemenea, planuri de a face vaccinările obligatorii pentru lucrătorii din domeniul sănătății.

Anterior, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că este „foarte îngrijorată” de creșterea cazurilor de coronavirus pe continent.

Directorul regional al acesteia, Dr. Hans Kluge, a declarat pentru BBC că, dacă nu sunt înăsprite măsurile în toată Europa, până în primăvara viitoare ar putea fi înregistrate încă o jumătate de milion de decese.

„Covid-19 a devenit din nou cauza numărul unu de mortalitate în regiunea noastră”, a spus el, adăugând că „știm ce trebuie făcut” pentru a lupta împotriva virusului – cum ar fi vaccinarea, purtarea măștilor și utilizarea pașapoartelor Covid.

Multe guverne de pe întreg continentul introduc noi restricții pentru a încerca să contracareze creșterea numărului de infecții. Un număr de țări au raportat recent un număr record de cazuri zilnice.

Manifestări și tulburări

În Olanda, sâmbătă a izbucnit o a doua noapte de revolte în mai multe orașe.
Revoltății au incendiat biciclete în Haga, în timp ce jandarmeria a folosit cai, câini și bastoane pentru a alunga mulțimea. Oficialii au anunțat stare de urgență în oraș, iar cel puțin șapte persoane au fost arestate.

Poliția a spus că o piatră a fost aruncată prin geamul unei ambulanțe care transporta un pacient. Ofițerii din oraș au postat pe Twitter că cinci ofițeri de poliție au fost răniți, unul fiind luat de ambulanță cu o rană la genunchi.

În altă parte ale țării, două meciuri de fotbal de top au fost oprite pentru scurt timp după ce suporterii au pătruns în teren. În prezent, fanilor li se interzice accesul pe stadioane din cauza noilor reguli privind coronavirusul.

Tulburările au urmat unei nopți de revolte în Rotterdam, condamnată de primarul orașului drept „o orgie de violență”. Poliția a tras focuri de avertizare și focuri directe „pentru că situația pune viața în pericol”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției pentru Reuters.
Cel puțin trei demonstranți primesc tratament la spital pentru răni împușcate, au spus ofițerii. Autoritățile au demarat o anchetă.

Țările de Jos au impus o blocare parțială de trei săptămâni weekendul trecut, după ce a înregistrat o creștere record a cazurilor de Covid. Barurile și restaurantele trebuie să se închidă la ora 20:00, iar mulțimile sunt interzise la evenimentele sportive.

Zeci de mii de oameni au protestat în capitala Austriei, Viena, după ce guvernul a anunțat o nouă carantină națională și intenționează să facă vaccinurile obligatorii din februarie 2022.

Este prima țară europeană care a impus vaccinarea ca o cerință legală.
Purtând steaguri naționale și pancarte pe care scria „Libertate”, protestatarii au strigat „Rezistență!” și a huiduit poliția.

Țara va intra într-o carantină națională de 20 de zile de luni, închizând toate magazinele, cu excepția magazinelor esențiale și ordonând oamenilor să lucreze de acasă.

Vaccinările obligatorii au fost descrise drept o „sabie cu două tăișuri” de Andrea Ammon, directorul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.
Ea i-a spus lui Andrew Marr de la BBC că regulile stricte i-ar putea face pe oamenii care încă se îndoiau de vaccin – dar nu îl resping pe deplin – să-l refuze.

În Croația, mii de protestatari au mărșăluit în capitala, Zagreb, pentru a-și arăta furia față de vaccinările obligatorii pentru lucrătorii din sectorul public, în timp ce în Italia, câteva mii de protestatari s-au adunat la vechiul teren de curse de care Circus Maximus din Roma pentru a se opune certificatelor „Green Pass” necesare la locurile de muncă, locații și în transportul public.

 

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE