Dacă în anii trecuți, întreprinzătorii erau descurajați să pornească afaceri de numeroasele modificări fiscale şi legislative, în acest an, apariția crizei sanitare fără precedent este principalul motiv al frânării apetitului pentru business din economie. În jumătate de an, doar câteva sute de băcăuani au avut curajul să ia taurul de coarne și să-și deschidă o firmă.

Antreprenorii băcăuani par a fi descurajați să mai înființeze afaceri, dovadă stând datele statistice ale Oficiului Registrului Comerțului Bacău. Potrivit instituției, în primele șase luni ale anului, la nivelul întregului județ, au fost înființate 1.141 de firme, în scădere cu peste 45 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut – 2.085. Declinul a debutat odată cu declararea stării de urgenţă, în martie 2020, moment de la care, în economia locală, au intrat mai puțin de 500 de firme noi.

Cele mai multe afaceri noi apărute de la începutul anului au fost de tip SRL – 758, urmate de PFA -uri (persoane fizice autorizate) – 186, II-uri (întreprinderi individuale) – 175 și IF-uri (întreprinderi familiale) – 18. Numai în ultima lună, în peisajul economic băcăuan au apărut 267 de firme noi.

De altfel, situația se manifestă la nivelul întregii țări, în toate județele fiind înregistrate scăderi dramatice ale înmatriculărilor de firme noi, „campioane” fiind Dâmboviţa, Olt şi Argeş. În aceste condiții, ne putem aștepta ca 2020 să fie anul cu cele mai puţine companii înfiinţate din ultimii 15 ani.PUBLICITATE