Răzvan Bibire

Am, în cartier, o mulțime de pisici. Unele primesc învoire de la stăpâni să se plimbe pe spațiul verde, altele sunt maidaneze în căutare de un domiciu stabil, cert este că nu există zi în care să nu te intersectezi cu câte o mâță pe stradă. Ca fericit posesor a trei pisici, încerc să întru în vorba cu ele.

Numai că, în afară unor priviri mirate – ce mai vrea și asta?! – atunci când măcar catadicsesc să se oprească o clipă la pâsâitul meu, pisicile din cartier nu binevoiesc să mă bage în seama, dărămite să mai stea și să aștepte să le mângâi. Așa că într-o seară m-a mirat atitudinea unui motan roșcat, dolofănel, care își făcea de treabă prin fața magazinului în care urmă să întru ca să târguiesc ceva de mâncare pentru cele trei “maimuțe” de acasă.

Nu doar că, de la primul “pis-pis” a devenit atent la persoana mea, dar a și mai venit lângă mine, a început să se frece de picioarele mele și chiar să mă lase să-l scarpin între urechi. Apoi, a deschis niște ochi mari-mari și a început să mă fixeze cu privirea aia pe care știu să o aibă pisicile când vor ceva de la ține. “Ah, așteaptă aici, o să-ți aduc ceva de mâncare”, i-am spus.

Și motanul, ascultător, a venit după mine și s-a pus în așteptare lângă ușa magazinului. Înăuntru, ce să vezi, cumpărătorii discutau chiar despre motan. Nu mi s-a aprins beculețul decât atunci când vânzătoarea de la raionul de carne m-a întrebat dacă doresc ceva și i-am spus că aș lua ceva pentru o pisica de afară. “A, și dumneavoastră?!”, a exclamat vânzătoarea.

“Toată lumea o hrănește pe pisica aia. Toți cumpărătorii îi iau câte ceva. Mănâncă și cremwursti, și mușchi, pliculețe pentru pisici, grătar… de toate”. I-am luat și eu ceva de mâncare și i-am dat motanului să mănânce. Motanul nu m-a refuzat, și în timp ce clefăia satisfăcut, m-am gândit că pisica aia a tras lozul câștigător. Pur și simplu nu avea nevoie de stăpân.

De ce să stea toată ziua în casă, eventual, să fie castrat și să se plictisească? Are toată libertatea din lume și, în plus, are hrana asigurată de cumpărătorii pisico-sensibili. Fraier ar fi dacă și-ar dori altceva.