8 mai 2024
ActualitateCostel Balaş: „Slujesc pădurea de 35 de ani. Vreau să fiu şi...

Costel Balaş: „Slujesc pădurea de 35 de ani. Vreau să fiu şi în slujba oamenilor din Dărmăneşti!”

Iubeşte pădurea. Dar şi mai mult iubeşte oamenii din Dărmăneşti. De aceea, la fel de răbdător şi dedicat ca în meserie, vrea să readucă viaţa frumoasă în oraşul său. Îl are ca model pe unchiul său Simion Astănoaie, primar al Dărmăneştiului în anii ’70, care e şi acum pomenit pentru vrednicie şi omenie. Nu-i va fi uşor lui Costel Balaş, pentru că sunt destule nevoi pe care trebuie să le rezolve – apă şi canalizare pentru toată lumea, la fel drumuri şi trotuare bune şi luminate, şcoli moderne şi dotate copiilor, locuri de muncă pentru cei ce au plecat şi vor să se întoarcă acasă.

Dar, mai ales, vrea ca dărmăneştenilor să nu le mai fie frică la ei în oraş, să nu mai privească înapoi cu teamă când se lasă întunericul pe străzile noroioase şi fără un bec din cartiere. Acum e gata să adune din nou oamenii dezbinaţi şi să-i unească pentru binele comun.



Dorinţa cea mare a lui Costel Balaş este ca oamenii să meargă în siguranţă zi şi noapte pe drumurile oraşului din toate cartierele, nu doar în centru. Ştie că e nevoie de investiţii, dar la fel de bine ştie cum să le aducă. La fel ca în 2016, când era primar interimar şi a pregătit proiectul de asfaltare a 20 km de străzi din fonduri europene. Din păcate, au venit alegerile şi actuala administraţie n-a fost interesată să ofere oamenilor condiţii civilizate de viaţă. Costel Balaş mai vrea şi reînfiinţarea postului de jandarmi din oraş, astfel încât, împreună cu Poliţia, să asigure siguranţa fiecărui dărmăneştean, oriunde ar locui.

 „Trebuie să ne întoarcem cu faţa la oameni, să-i tratăm pe toţi egal, fără compromisuri. Doar aşa vom reuşi să ridicăm din nou Dărmăneştiul, să-l scoatem din amorţeală, să chibzuim mai bine banii de la bugetul local, să aducem investiţii de la Consiliul Judeţean şi de la guvern, să oferim condiţii cinstite investitorilor, fără să ne uităm cum se numeşte firma care aduce locuri de muncă!”

 „Eu nu m-am gândit şi nici nu mă gândesc la politică, pentru mine administrarea bună a Dărmăneştiului este importantă. În fiecare zi, preocuparea unui primar trebuie să fie cum să mai rezolve măcar o problemă, şi sunt destule. Avem taxe şi impozite mari în oraş, dar banii nu sunt chibzuiţi cum trebuie. Când iei bănuţul de la o bătrână care trăieşte dintr-o pensie şi îl risipeşti, mai poţi dormi noaptea?”

 Împlinirea familiei şi simţul datoriei

La 54 de ani, Costel Balaş merită invidiat. Gospodar aşezat, cu o familie frumoasă, o fiică medic şi fiul student la Silvicultură, ar trebui să se bucure de ce i-a oferit viaţa. Eventual să aştepte pensia şi nepoţii. Numai că, de sub liniştea aparentă, există sentimente, gânduri care nu-i dau pace, iar ele îl scot din liniştea casei. Nu e deloc ambiţie, ci iubirea pentru Dărmăneşti şi oamenii oraşului, cărora vrea să le dăruiască tot atât cât a dăruit familiei.

„De pădure te îngrijeşti ca de un copil!”

Când a fost vorba să-şi aleagă un drum în viaţă, tatăl l-a ispitit cu o specializare în mecanică fină, meserie curată, bănoasă şi căutată pe platforma petrochimică de la Oneşti. Dar pentru Costel Balaş dragostea pentru pădure a fost mai puternică decât povaţa părintească. Şi aşa a adunat 35 de ani în hainele verzi de inginer silvic, cu muncă multă şi grijă pe măsură, dar în fiecare zi cu bucuria împlinirii.

„Nu-i uşor, un puiet are nevoie de 5-6-7 ani de grijă pentru a spune că ai un arbore puternic. Trebuie să fii răbdător, meticulos şi, mai ales, să ai pasiune în meseria asta, altfel pădurea se strică. Eu mă uit la televizor cum unii fac campanii de împădurire şi trântesc un puiet într-o groapă mică, aruncă pământ şi se laudă c-au salvat România. Nu-i aşa, trebuie să ştii cum să plantezi, altfel nu se prinde şi ai stricat totul. Am participat la asemenea campanii şi le-am spus organizatorilor să se fotografieze, să se filmeze puţin la început şi apoi să ne lase pe noi, pădurarii, să ne facem treaba!”

„Noi creştem pădurea, nu o exploatăm!”

Când s-a angajat acum 35 de ani, Ocolul Silvic Dărmăneşti avea în grijă 25.000 de hectare de pădure. Acum au rămas doar 13.000 de hectare. Vreo 400 de hectare au primit micii proprietari, dar foştilor latifundiari români sau unguri li s-au retrocedat 12.000 de hectare. S-au înfiinţat ocoale silvice private care exploatează lemnul, de fapt, îl cară sub formă de buşteni la fabrici din alte judeţe. Costel Balaş şi colegii săi se străduie să întreţină cele 13.000 de hectare ale Statului, deşi e greu ca un pădurar plătit cu 2.500 de lei pe lună să păzească 1.000 de hectare de pădure. Cu toate acestea, în fiecare an se regenerează sute de hectare cu puieţi crescuţi grijuliu în pepiniere, plantaţi profesionist şi supravegheaţi precum copiii.

„Să reindustrializăm Dărmăneştiul!”

Privind cum trec zecile de camioane cu buşteni de la ocoalele silvice private, Costel Balaş se întreabă de ce lemnul nu este prelucrat la Dărmăneşti. „Dintr-un buştean, 20 la sută înseamnă coajă şi rumeguş, adică sunt costuri mai mari cu transportul la 300 de km, unde e o fabrică. De ce nu ar fi la noi această fabrică, unde ar lucra sute de oameni? Calculele economice sunt clare, trebuie doar un primar căruia să-i pese de oameni, să fie deschis şi cinstit în orice ar face”, crede Balaş. Şi mai are un of – indiferenţa faţă de firmele locale, care sunt vitregite în faţa unora din alte părţi, deşi oferă preţ şi calitate identice. Această discriminare a încetinit mult dezvoltarea afacerilor celor din Dărmăneşti, cu efecte negative asupra bugetului local, dar şi a nivelului de trai din oraş.

„Dacă ai copii deştepţi, te ridică!”…

… asta crede Costel Balaş, poate gândindu-se la unchiul său Simion Astănoaie, primar în anii ’70, când se construia barajul. Pe lângă dalele de beton care acoperă străzile şi astăzi, unchiul Simion a mai lăsat o moştenire – împreună cu ministrul învăţământului de atunci, Mircea Maliţa, şi dascălii locului, au „inventat” învăţământul dual. La liceul din oraş, cursurile se desfăşurau în cabinete si laboratoare, 40 în total, Primăria asigura fondurile, iar absolvenţii aveau loc de muncă asigurat.

Asta vrea să facă şi Balaş, să transforme şcolile din Dărmăneşti în locuri unde copiii şi adolescenţii să deprindă o meserie, dar să şi atingă performanţa dacă şi-o doresc. Credinţa lui este că oraşul poate renaşte cu ajutorul tinerilor, dacă li se acordă şanse să se împlinească la ei acasă. „Eu am mare speranţă în tineri, în puterea lor. Dar trebuie ajutaţi să înveţe în condiţii bune, cu dotări de secolul XXI, pentru a se califica în meserii căutate. Dacă îi creşti bine, ei vor ridica oraşul şi îl vor dezvolta aşa cum noi nici nu ne închipuim”, consideră Costel Balaş.

„Organizația PSD Dărmănești și-a desemnat candidatul pentru funcția de primar al orașului, în persoana destoinicului inginer silvic Costel Balaș. Alături de o echipă inimoasă și dedicată, Balaș a construit în jurul său – cu onestitate și transparență – alternativa reală la actuala administrație dominată de traseism, demagogie și ipocrizie. Costel Balaș este un om ale cărui probitate și integritate am convingerea că vor face diferența la aceste alegeri locale. El este candidatul nostru, al PSD, partid a cărui guvernare a reabilitat și modernizat 400 de km de drumuri județene în Bacău, inclusiv drumul de la Dărmănești către Valea Uzului, şi am adus investiții în orașul Dărmănești: cămin cultural, drumuri locale, grădinițe, stație de epurare și 55 de km de canalizare şi utilități.”  Dragoş Benea, preşedinte PSD Bacău

„Ca vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bacău, în 2016, am muncit împreună cu primarul interimar Costel Balaş la proiectul de asfaltare a celor 6,5 km de drum care leagă Barajul de la Valea Uzului de limita cu judeţul Harghita, în valoare de 16 milioane de lei. Din păcate, actuala administraţie nu a mai vrut să colaboreze, astfel încât abia anul trecut s-a semnat contractul şi se lucrează, banii fiind asiguraţi prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală iniţiat de guvernarea PSD. Costel Balaş nu e politician, el vrea să fie bun administrator, iar Dărmăneştiul are nevoie de un asemenea om, cinstit, care pune pasiune în tot ce face şi respectă fiecare om.” Ionel Floroiu, deputat PSD

„Îl cunosc bine pe Costel Balaş şi de la început m-a impresionat prin seriozitate şi pasiune. Şi în viaţă, şi în profesie, şi în administraţie a ales întotdeauna calea dreaptă, nu a făcut compromisuri, chiar dacă i-a fost greu. Iubesc Dărmăneştiul şi cred că are nevoie de un asemenea om, care atunci când se apucă de o treabă o duce la capăt, fără a nedreptăţi pe cineva, fără a se gândi la ce ar putea câştiga pentru el. Sincer, am cunoscut puțini oameni care să-şi iubească aşa mult locul unde s-a născut şi oamenii din jur! Cu înţelepciunea, priceperea şi răbdarea pe care i le-a dat Dumnezeu, cred că va ridica din nou oraşul, pentru că acum lucrurile stau rău în Dărmăneşti.” Miron Smarandache, senator PSD

Străzi, apă şi canalizare, siguranţa oamenilor

Pentru Costel Balaş administratorul, nu politicianul, lucrurile sunt clare. E nevoie de străzi bune peste tot în Dărmăneşti deoarece „la 6 dimineaţa părinţii pleacă la muncă, la 7 copiii merg la şcoală, după 8 bunicii merg la cumpărături, oamenii au nevoie să se mişte repede şi civilizat”. Locuitorii din Sălătruc, Păgubeni şi Plopu au şi ei dreptul la apă şi canalizare, drept refuzat de actuala administraţie care n-a făcut nimic pentru a-i ajuta. Nu în cele din urmă, dărmăneştenii mici şi mari au nevoie de siguranţă la ei acasă, pentru că astăzi oamenii abia îndrăznesc să iasă din case după ce se lasă noaptea peste cartierele depărtate de centru. Un primar curajos, care să colaboreze cu Jandarmeria şi Poliţia, poate readuce liniştea cetăţenilor cinstiţi. Iar pentru Costel Balaş asta e foarte important!

„În Dărmăneşti e nevoie de fonduri europene! De aceea, am lângă mine o echipă de tineri cu viziune, care vor reînvierea oraşului, aşa cum vreau şi eu. Sunt bine pregătiţi pentru administraţia locală şi, împreună, avem curajul să schimbăm starea rea în care a fost adusă casa noastră, a tuturor, cu deschidere, cinste şi dezvoltare. Investiţii, locuri de muncă, linişte şi confort pentru fiecare om, asta ne dorim şi asta vom face!”

Costel Balaş

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri