28 martie 2024
ActualitateCosmarul intretinerii

Cosmarul intretinerii

Spectrul facturilor de iarna bantuie prin blocuri

Primele zile mai reci sunt semnul verii pe sfarsite. Pentru locatarii blocurilor bransate la CET urmeaza cosmarul probelor pe instalatii, cu avarii in apartamente, in subsoluri si pe reteaua de distributie a agentului termic. Nu vor lipsi, cu siguranta, nici in acest an, sistarile in furnizarea apei si a caldurii pentru carpirea conductelor. Vor veni apoi facturile de iarna, o lovitura pentru multi consumatori din sistemul centralizat.

In asociatiile de proprietari se simt deja semnele toamnei. Inca­sarile au scazut, fiindca parintii canalizeaza banii spre ghiozdanul copiilor. Nici locatarii care nu mai au elevi in casa nu dau fuga la casierie sa plateasca intretinerea, ci se ocupa de aprovizionarea ca­marii. “Vine septembrie, gata cu incasarile, ne-a declarat Vasilica Floares, administratorul Asociatiei de proprietari 51 Aviatori. Scoala si muraturile inghit toti banii. Intram in iarna cu datorii si cine stie cum vor mai fi facturile. Se zice ca pretul la utilitati ramane la fel si ca se vor da in continuare subventii. Sunt doar vorbe, nu putem fi siguri”. Administratorii asculta in fiecare zi plangerile locatarilor care nu mai fac fata cheltuielilor cu intretinerea apartamentelor. „Au scazut salariile si oamenii, care sunt necajiti in zona aceasta, se vaita ca nu au bani. Ca om ii inteleg, dar facturile trebuie platite”, a mai spus Vasilica Floares. In Asociatia Aloco 5A, proprietarii de apartamente nu au datorii la intretinre, dar numai „fiindca renunta la orice altceva si vin sa faca platile, explica administratorul Rodica Florea. Avem si locatari care locuiesc singuri in apartament si traiesc dintr-o pensie de urmas. Plata intretinerii este prima lor grija. Pana acum s-au descurcat, dar s-a scumpit apa, cu cresterea TVA-ului, iar daca va creste si costul caldurii…”

Caldura se „plimba”, locatarii platesc

Gigacaloria, care s-a scumpit cu 8 la suta din ianuarie 2010, si instalatiile cu deficiente umflu facturile pe care trebuie sa le achite bacauanii la CET. Cel mai mult au de suferit cei care locuiesc in blocuri cu grad mare de de­bransare. Acestia suporta costul caldurii care “se plimba” inutil prin instalatiile din bloc. Cazurile in care caldura costa mai mult decat o pensie buna nu mai sunt o raritate. Autoritatile locale promit de cativa ani ca vor gasi solutii pentru locatarii care nu au avut puterea financiara de a-si dota apartamentele cu centrale termice individuale si au ramas sa suporte toata povara facturilor de la CET. Pana acum nu s-a miscat nimic. Tot ce au putut gandi reprezentantii societatii de termoficare si cei ai primariei a fost un regulament de debransare, mai restrictiv. Referatul tehnic solicitat la dosarul de debransare costa intre 300 si 500 de lei si are rolul de a arata efectul debransarii asupra instalatiilor comune. Totul se opreste la nivel de concluzie pe o bucata de hartie. Instalatiile ar trebui redimensionate in urma de­bransarilor, astfel incat cei ramasi bransati la sistem sa nu plateasca mai mult decat consuma, insa nimeni nu este dispus sa suporte costurile. Nici asociatiile de proprietari, nici CET-ul. Cei ramasi, de voie, de nevoie, legati de CET vor plati in continuare toata caldura inregistrata de gigacalorimetru. Chiar daca vor sta cu ochii pe repartitoare si vor face economie la sange.



Doar cinci puncte in doi ani

Adevarata solutie pentru facturi decente in sistemul centralizat de incalzire are mai multe componente: inlocuirea tuturor conductelor din sistemul de distributie a agentului termic; izolarea termica a blocurilor; realizarea distributiei pe orizontala a agentului termic in blocuri. Programul de inlocuire a conductelor, anuntat cu pompa de administratia locala, a inceput in 2009, an in care ar fi trebuit inlocuita reteaua de la 5 puncte termice. Licitatia a fost organizata de Primaria Bacau abia in luna iulie, iar batalia pentru fondurile importante puse in joc a fost acerba. Contestatiile au ajuns in instanta. Prin urmare, doar lucrarile de la doua PT (7 si 33) au fost finalizate, cele de la PT 13 (Marasesti, Toamnei, Cornisa Bistritei), PT 31 si PT 69 (Garii, Mihai Eminescu, Avram Iancu) fiind amanate pentru 2010.Tot in acest an ar fi trebuit sa se organizeze licitatia pentru toate punctele termice incluse in program. Lucrarea estimata la 16 mi­lioane de euro, care ar fi rezolvat pentru zeci de ani problema pierderilor din sistemul de distributie a agentului termic, s-a impotmolit. “Nu cred ca se va mai lucra anul acesta la vreun punct termic”, ne-a declarat viceprimarul Dragos Luchian.

Singura solutie buna, lasata balta

Nici lucrarile de izolare termica a blocurilor prin programul guvernamental nu merg mai bine. Primaria Bacau isi propusese ca in acest an sa termine 200 de blocuri. Lipsa fondurilor a franat programul. Nici schimbarea instalatiilor interioare nu a mers asa cum s-a promis ani de zile, desi sistemul distributiei pe orizontala este cu adevarat benefic pentru locatari. Primaria nu a alocat bani pentru aceasta, iar proprietarii de apartamente nu pot suporta costurile din buzunarul lor. Acolo unde sistemul functioneaza, costul intretinerii s-a redus semnificativ. Locatarii nu mai sunt nevoiti sa arunce la canal cantitati mari de apa rece in asteptarea apei calde, iar costul caldurii nu mai este o povara. In cartierul Aviatori, de exemplu, locatarii de pe scarile cu acest sistem au aparatele de masura intr-o cutie montata pe hol. Locatarii pot tine sub control consumul si au contract direct cu furnizorul de agent termic. Acesta le factureaza individual consumul. Au disparut coeficientii de corectie, suspiciunile si certurile intre vecini sau intre locatari si conducerea asociatiei.

Doina Mincu
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri