25 aprilie 2024
ActualitateCosmarul bolnavilor continua in farmacii / Cozile disperarii

Cosmarul bolnavilor continua in farmacii / Cozile disperarii

Farmacii goale si farmacii in care nu puteai arunca un ac. La fel ca in fiecare inceput de luna, si ieri zeci de pacienti s-au calcat in picioare pentru a-si procura medicamentele de care au nevoie. In multe farmacii, s-au format cozi, in special la cele din centrul orasului. Astfel a debutat si aceasta luna, asteptata cu sufletul la gura de bolnavii care depind de fiecare pilula prescrisa de medic.

Inca de la primele ore ale diminetii, farmaciile centrale au fost luate pur si simplu cu asalt de bolnavi. Unii chiar s-au sculat cu noaptea in cap ca sa fie printre primii la rand. Predominau, ca de fiecare data, pensionarii. “Stam de doua ore aici in soare, e bataie de joc, se plangea Aneta Toma in fata Farmaciei 1, din centru. Numai aici

se dau medicamente gratuite, dar



merge foarte greu. Daca guvernantii alocau fonduri asa cum s-au laudat, nu mai era asa&#8221. “De doua luni caut reteta, dar nu am gasit nicaieri medicamente gratuite, a adaugat si Petrea Potoroaca venit tocmai de la Parincea. Stam aici si ne ardem. O sa intram si poate nu mai gasim nimic. Nu-i prima data. E la ghici. Ai noroc, iti da medicamente, n-ai noroc, o iei de la capat la o alta farmacie. E groaznic, ca la loterie. Am luat farmaciile la rand, si m-am oprit aici in centru ca am vazut ca este coada. Abia pot sa ma mai tin pe picioare&#8221. Pe fetele lor transpirate de caldura se citeau suferinta si panica. Unii care nu au mai rezistat caniculei, s-au aciuat la umbra unui copac sau sub umbrele. Chinuiti deja de boala care le macina trupul si sufletul cu totii au recunoscut ca s-au saturat de bataia de joc a celor care ar trebui sa se ocupe de sanatatea lor. “De la opt dimineata stau aici si cred ca mai am de stat vreo doua ore. Sunt farmacii care ne plimba pe drumuri. Ne-am saturat, doamna, sa mai stam la cozi, sa ne umilim pentru a ne lua pastilele, ne-a declarat si Vasilica Ambraus, care statea la rand la Farmacia 34. Pana acum ni s-a spus ca nu sunt bani, acum stam la cozi infernale si nici nu stim daca vom mai prinde&#8221.

&#8222Este doar o pshihoza”- sustine Casa de Asigurari

&#8222Este o noua situatie de panica pentru ca au fost o serie de precizari si zvonuri necompletate de niste chestiuni clare legislative, ne-a declarat dr.Florina Buzdugan, purtatorul de cuvant al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Bacau. Farmaciile pot elibera retete compensate si gratuite, deocamdata in limita plafonului pe care l-au avut in luna iulie. Pe total farmacii, asta ar insemna circa 11 miliarde de lei. Rectificarea bugetara alocata la acest capitol va putea fi impartita in farmacii abia dupa aparitia normelor metodologice conform carora vor putea fi stabilite si contractele pentru lunile urmatoare. Este doar o psihoza specifica inceputului de luna. Bani vor fi pentru medicamente asa ca aceste cozi nu sunt justificate&#8221.

S-a largit accesul la medicamentele compensate si gratuite

Tot de ieri, s-a largit si accesul asiguratilor la medicamentele compensate si gratuite. Conform noilor norme, medicii vor prescrie medicamente compensate si gratuite sub forma denumirii comune internationale (DCI), precizand concentratia si forma de prezentare farmaceutica. Acest lucru inseamna ca pe retete nu vor mai aparea denumirile comerciale ale medicamentelor, iar pacientii vor putea alege, daca vor dori, intre mai multe produse diferite, dar care au la baza aceeasi substanta activa si sunt echivalente din punctul de vedere al actiunii terapeutice. Asiguratul va putea astfel opta fie pentru produsul de baza (cel mai ieftin), care se vinde la pretul de referinta si este gratuit sau compensat in proportie de 90 sau 50 la suta, fie pentru un produs mai scump, caz in care va suporta diferenta fata de pretul medicamentului de baza. &#8222In acest sens, farmaciile au obligatia contractuala de a avea si produsele de baza printre medicamente, iar in cazul in care medicamentul dorit de asigurat nu exista in famacie, aceasta are obligatia de a-l aduce la raft, la cererea pacientului, in termen de maximum 12 ore (pentru bolile acute si subacute) sau de 48 de ore (pentru bolile cronice)&#8221, explica dr. Buzdugan. In plus, pentru bolnavioi cronici, retetele au valabiliatte de 30 de zile astfel ca ele vor putea fi eliberate si dupa 1 august, sub vechea formulare. Noul sistem de presciere largeste astfel accesul asiguratilor la medicamentele compensate si gratuite deoarece in cazul bolnavilor cu afectiuni cronice se renunta la plafonul valoric al prescriptiei pentru compensarea de 90 la suta si 100 la suta. Pentru beneficiarii de gratuitati prevazuti de legile speciale, orice prescriptie medicala la pretul produselor de baza este gratuita.

Scris de Roxana NEAGU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri