26 aprilie 2024
CulturăCorul Cantus din Dărmănești, rețetă de succes pentru tineri

Corul Cantus din Dărmănești, rețetă de succes pentru tineri

Cu ce se mai ocupă tinerii din ziua de azi? Tentația numărul unu ar fi să zicem că ceva din zona internetului. Dar știm foarte bine că nu e chiar așa pentru că mai sunt copii și tineri care practică sport sau au diferite hobby-uri pe care le dezvoltă la rang de reușite remarcabile. Cumva se schimbă situația atunci când vorbim de tinerii din mediul rural, acolo unde nu există foarte multe posibilități de dezvoltare personală.

De curând însă, am descoperit o poveste pe cât de interesantă, pe atât de frumoasă. La Liceul Tehnologic din Dărmănești există un… cor. Dacă nu vi se pare nimic spectaculos, trebuie să vă spun că acest cor este unul… bărbătesc și la momentul actual numără 18 membri, elevi în clasele VII-XII. Corul Cantus al Liceului Tehnologic din Dărmănești este condus de Andrei Gurbănescu, masterand la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu, fost elev al Liceului Tehnologic din Dărmănești.

„Proiectul Corul Cantus a început acum patru ani din dorința unor elevi de clasa a IX-a de a forma un grup pentru a promova colindele tradiționale. Elevii m-au rugat să-i susțin în realizarea unui repertoriu”, ne-a povestit Andrei Gurbănescu, dirijorul corului. Această idee i-a motivat pe tineri să formeze un grup mai mare și chiar să meargă în concursuri de specialitate. Așa au ajuns să cucerească premii importante, cum ar fi locul I la faza județeană a Festivalului „Armonii în timp” disputat la Bacău, locul I la un festival de datini și obiceiuri de la Poduri sau locul II la nivel național la un concurs național organizat de Corul Madrigal prin Proiectul „Cantus Mundi”. Repertoriul Corului Cantus este compus din colinde, folclor, cântece patriotice și religioase.



„Membrii corului nostru sunt amatori. Ei nu au făcut muzică decât în clasele I-IV. Ei primesc cu bucurie și în același timp cu mirare acest proiect pentru că li se dă șansa să se exprime. Văd că prin acest cor leagă prietenii adevărate și cunosc oameni pe care se pot baza. Iar prin acest cor ei găsesc un plan în care se pot afirma”, ne-a explicat Andrei Gurbănescu, precizând că prin activitatea de la cor tinerii au învins tracul și emoțiile.

Mai mult decât atât, au fost membri ai corului care proveneau din familii cu probleme grave, tinerii ajungând în situații de abandon școlar. Activitatea corală a fost cea care i-a integrat pe acești tineri în societate, deschizându-le ochii spre alte perspective. În continuare, Corul Cantus are în proiect pentru finalul acestui an imprimarea unui disc de colinde inspirate din poezii ale unor poeți care au zăcut în închisorile comuniste (Valeriu Gafencu, Nichifor Crainic, ș.a. – muzica Andrei Gurbănescu), în încercarea de a arăta că istoria, așa cum a fost ea, nu este uitată.

Până atunci însă, Corul Cantus va merge la un concurs-festival național la Botoșani, pe 9 iunie, și vor fi invitați speciali în recital într-un festival internațional de folclor ce se va disputa pe 3 iulie la Galați.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri