23 aprilie 2024
EconomieCoronavirusul a infectat și cursul valutar

Coronavirusul a infectat și cursul valutar

Volatilitatea mare de pe pieţele internaţionale, generată de criza COVID – 19, a pus presiune cursului de schimb leu-euro. Prin urmare, moneda unică europeană a tot crescut, de când noul coronavirus a pus stăpânire pe UE și restul lumii, ajungând la un nivel de 4,8421. De altfel, de pe data de 21 februarie 2020, când a depășit pentru prima dată pragul de 4,8 lei la cursul oficial al BNR (cel mai ridicat nivel din istorie în fața monedei naționale româneşti), euro și-a continuat creșterea.

Previziuni: moneda euro, până la 5 lei, în următoarele 12 luni

Cum era de așteptat, euro nu a revenit niciodată sub acest prag, dimpotrivă, a crescut constant și înregistrând, în mai multe rânduri, recorduri în fața leului românesc. Tendința, spun analiștii, va fi aceeași și în următoarele şase luni când, se estimează că va ajunge până la 4,9370 lei (valoare medie a anticipaţiilor), iar în următoarele 12 luni până la 4,9954 lei. Chiar și așa, leul rămâne, potrivit Organizației pentru Cooperare si Dezvoltare Economică, cea mai stabilă monedă din regiune. Acest lucru nu va schimba situația României, care rămâne dependentă importuri, riscând să repete, evident, după alt scenariu, nedoritul eveniment al crizei financiar-bancare din 2008.



La ce să ne așteptăm?

Dincolo de aceste cifre, un lucru este cert: criza din sănătate determinată de pandemia de coronavirus va genera o criză economică, a cărei dimensiuni nu este cunoscută, încă. Deja, cele mai lovite sunt transportul aerian, sectorul HORECA – hotelurile, restaurantele, cafenelele, alături de servicii, turism, de micii comerciaţi și industria auto. Și asta întrucât actuala criză va avea un impact asupra lichidităţilor populației, oamenii, mulți dintre ei aflați în șomaj, nemaifiind dispuși să facă cumpărături, pentru că nu mai au venituri sau au scăzut considerabil. Și, pe principiul dominoului, magazinele au acumulat stocuri de marfă, care nu se vând prea ușor, producătorii, la rândul lor, nu-şi pot relua activitatea din cauza lipsei vânzărilor, ratele la bănci nu pot fi achitate ș.a.m.d. Speranța mai poate veni de la un impuls monetar suficient de puternic care să poată repune pe roți economia.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri