11 noiembrie 2024

Corbasca: A fost inaugurat şi sfinţit Monumentul Eroilor şi al Unirii de la 1918

Sărbătoare mare în satul Rogoaza din comuna Corbasca. Sute de locuitori din sat, dar şi din alte localităţi din jur, îmbrăcaţi în frumoase costume populare, elevi ai şcolilor din comună, şi-au dat întâlnire, de Ziua Veteranilor, la Biserica Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir. După slujba religioasă, în curtea bisericii a avut loc solemnitatea dezvelirii şi sfinţirii Monumentului închinat eroilor care s-au jertfit în Primul Război Mondial, pentru Întregirea Ţării, cât şi eroilor din Al Doilea Război Mondial, căzuţi pentru apărarea gliei străbune, drept semn de recunoaştere a sacrificiului lor din partea urmaşilor de pe aceste meleaguri.

Pe frontispiciul monumentului, placat cu marmură neagră, a fost încrustată efigia lui Constantin Diamandi, om politic şi diplomat român, ministru plenipotenţiar al Românei la Petrograd, având apoi o contribuţie decisivă în semnarea Tratatului cu Antanta şi intrarea ţării în război, iar după terminarea Primului Război Mondial, a fost numit ca al doilea delegat al României la Conferinţa de Pace de la Paris. Constantin Diamandi este fratele lui George Diamandi, căsătorit cu Ştefania Simionescu Râmniceanu, care a primit ca zestre moşia de la Rogoaza, unde cei doi fraţi au locuit mai mulţi ani, Constantin Diamandi fiind socotit de localnici ca unul de-al lor. Pe Monument este scris:



„Glorie eternă celor care au făcut România mare prin luptă şi sacrificiul suprem! Centenarul Marii Uniri 1918 – 2018”

La eveniment au participat Gheorghe Popa, secretar de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Costel Nicolae Dunava – deputat, Silviu Pravăţ, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Nicolae Popa, fost deputat, director general adjunct al AFIR, fiu al satului, consilieri, preoţi, profesori, şefi ai unor instituţii judeţene deconcentrate.

Monumentul a fost ridicat la iniţiativa primarului comunei, Nicuşor Puşcaşu, cu sprijinul Consiliului Local, al Bisericii ortodoxe din comuna Corbasca, a unor oameni cu suflet mare, adevăraţi patrioţi din satele Rogoaza şi Fofaza.

„Prin ridicarea acestui monument noi, cei de astăzi, aducem prinosul de recunoştinţă eroilor noştri, care şi-au dat viaţa pentru ţară, pentru ca România să devină un stat independent, în graniţele istorice. Este o mică contribuţie faţă de eroismul şi jertfa lor supremă, pentru Reîntregirea neamului românesc. La fel cum se va întâmpla pe 1 Decembrie la Alba Iulia şi noi sărbătorim Centenarul Marii Uniri, moment istoric de importanţă capitală pentru poporul român, îndeplinindu-ne datoria de onoare de a ne cinsti eroii cum se cuvine, de a fi uniţi în Adevăr, Frumos şi Credinţă”, a spus Nicuşor Puşcaşu, primarul comunei Corbasca.

În cuvântul său, Gheorghe Popa, secretar de stat în Ministerul Culturii, a apreciat gestul de mare patriotism, de cinstire a eroilor din satul Rogoaza, prin ridicarea monumentului care va rămâne peste veacuri: „Este un semn al neuitării noastre, la care şi-au adus contribuţia autorităţile locale, biserica, locuitorii satelor. Este un semn de respect şi iubire faţă de înaintaşii noştri, care au înfăptuit Marea Unire, cu dragoste de ţară, prin curaj şi jertfa supremă. La fel trebuie să facem şi noi astăzi, nu pe fronturile de război, ci pe fronturile construcţiei unei ţări şi a unei vieţi mai bune, în consonanţă cu toate statele membre ale Uniunii Europene.”

După dezvelirea, inaugurarea şi sfinţirea de către un sobor de preoţi a Monumentului Eroilor, dar şi a Clopotniţei bisericii, elevii Şcolii din Corbasca au susţinut un spectacol de poezie patriotică, de scenete cu teme istorice, invitaţi fiind şi elevi de la Răcăciuni, care au încântat publicul cu melodii şi cântece patriotice.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014