In prima zi de vara vom sarbatori din nou Ziua Copilului. Mai e putin… Prin culisele guvernamentale si prezidentiale (pentru ca tot avem un presedinte „jucator”) unii lucreaza la fabricarea de metafore noi, potrivite, ca sa impresioneze publicul si din perspectiva grijei fara frontiere pe care o manifesta pentru Copil. S-ar putea sa-i vedem pe prealesii nostri vechi sau noi jucând chiar si sotron cu tâncii, pe la vreo gradinita cu staif asigurat din (prea)finantarile parintilor.
Intr-un recent clasament realizat de U.N.I.C.E.F., Intre tarile care pretind ca abordeaza civilizat/uman problematica fiintarii Copilului, România ocupa locul pe care l-ati ghicit: ultimul. Cinci criterii a folosit U.N.I.C.E.F. pentru realizarea acestui clasament: bunastarea materiala, sanatatea si siguranta, educatia, comportamentul si riscurile, locuinta si mediul. Interesant este ca raportul care Insoteste acest clasament indica faptul ca nu exista nicio legatura directa Intre nivelul de bunastare a copiilor si P.I.B.-ul pe cap de locuitor. Nu-i neaparat sa ai un P.I.B. de poveste, pentru a-i privi pe copii cu respect. Astfel, In acest clasament, Cehia ocupa un loc mai bun decât Austria, Slovenia este mai bine clasata decât Canada, In vreme ce Portugalia are un rezultat superior celui al Statelor Unite ale Americii. Olanda, Finlanda, Islanda, Norvegia si Suedia sunt primele In acest top. Ultimele sunt Letonia, Lituania, România si una dintre cele mai bogate tari, Statele Unite, tara care da tonul… democratiei mondiale. Singurele tari In care mortalitatea infantila depaseste rata de sase decese la 1.000 de nasteri sunt Statele Unite, Letonia, România si Slovacia. In ceea ce priveste obiceiul de a lua micul dejun, In cele 29 de tari avute In vedere pentru stabilirea clasamentului, cu exceptia României si a Sloveniei, peste 50% dintre copii manânca In fiecare dimineata.
Natalitatea la… adolescenti: Statele Unite, România, Marea Britanie si Slovenia au ratele cele mai ridicate (peste 29 la 1.000 de nasteri). Fumatul: Austria, Ungaria, Letonia, Lituania, Cehia, România si Slovacia prezinta ratele cele mai mari, peste 10% dintre adolescenti afirmând ca au fumat cel putin o data pe saptamâna. La poluarea atmosferica, Grecia, Italia, Letonia, Polonia si România prezinta cele mai proaste rezultate. Nu exista niciun criteriu la care sa nu fim regasiti la periferie…
România, tara care sfideaza nonsalant legislatia privind alocarea pentru Educatie a procentului de 6 la suta din P.I.B… Tara In care am desfiintat cu nemiluita scoli, transformându-i pe tânci In niste navetisti ai infernului… Tara In care legislatia permite ca parintii sa-si lase copiii de izbeliste, atunci când sunt nevoiti sa ia drumul strainatatii, pentru a supravietui… România, tara care, cu stiuta Incurajare oficiala, inclusiv prezidentiala, a fost asediata de droguri…
Intâmplator, aproape toti putem zamisli copii. Dar copiii nu datoreaza parintilor, asa cum s-ar crede, In primul rând viata, care poate fi si rodul unui accident spermatic, ci mai ales educatia. O tara ca a noastra, care nu face din Copil vedeta fiintarii, este una fara Suflet. Tonul este dat de clasa politica, o casta aiurea care are o mizerie de suflet.