In pofida faptului ca accesul la informatie este tot mai facil, iar mijloacele contraceptive pot fi obtinute din orice farmacie, numarul minorelor institutionalizate care devin mamici este tot mai mare. Concluzia apartine Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS).

Acesta arata ca, in intervalul ianuarie 2012 – mai 2013, aproape 200 de adolescente au ramas insarcinate, iar dintre acestea, 165 au nascut. In judetul Bacau, in perioada amintita, DGASPC a avut in evidenta sase cazuri, doar chiar din sistem.

E vorba de E. D., 17 ani, care era in grija unui asistent maternal profesionist (AMP) si care dupa nastere a ramas la acelasi asistent, impreuna cu micutul. Si B. A., in vârsta de 15 ani, e ocrotita de stat. “Copilul a fost recunoscut de tata si a fost preluat de bunicii paterni, arata Alina Iftode, purtator de cuvânt in cadrul DGASPC Bacau. Mama a ramas in unitatea de ocrotire.”

Instruiri privind debutul vietii sexuale

Doua dintre adolescente provin din comunitate, dar au beneficiat de sprijinul DGASPC, mai exact de consiliere in vederea consolidarii abilitatilor parentale. Una dintre ele a intrerupt consilierea, dar este monitorizata de SPAS Bacau. Bebelusii se afla in grija mamelor si a “familiei largite”. B.R.G, 17 ani, a cerut sprijinul directiei in luna martie.

Acum este insarcinata in luna a VIII-a si este ocrotita in Centrul Maternal. B.D.M., care are tot 17 ani, a fost ocrotita in institutie in ianuarie-februarie 2013. “Asistentii sociali si psihologii au mediat relatia cu familia si tânara mamica a fost acceptata”, arata Alina Iftode. Ca sa previna cresterea numarului de cazuri, DGASPC a initiat un proiect care are drept obiectiv instruirea liceenilor pe tema vietii sexuale de catre psihologii institutiei.

Prima actiune a avut loc la Colegiul “Grigore Antipa” din Bacau. Intâlnirile psihologilor cu adolescentii vizeaza debutul vietii sexuale, riscurile si consecintele relatiilor timpurii.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ