Când spui copilărie, te gândești la joacă și toate bucuriile specifice acestei etape ludice din viața noastră. Dar sunt copii pentru care copilăria reprezintă mult mai mult!
Pentru Daria-Maria Popescu, elevă în clasa a III-a la Colegiul Național de Artă ,,George Apostu”, copilăria este trăită pe acorduri de vioară, instrument pe care a început să îl studieze la vârsta de 4 ani și jumătate.

Când alți copii de vârsta Dariei îi cereau lui Moș Crăciun jucării, ea i-a cerut o vioară. Moșul cel darnic i-a îndeplinit dorința și sub atenta și blânda îndrumare a doamnei profesor Lenuța Potop, Daria a început lunga călătorie în descoperirea ” reginei instrumentelor”-vioara, un intrument greu, dar minunat de frumos. Rezultatele au venit imediat, după primele 3 luni de studiu, când Daria a obținut la nici 5 ani primul ei trofeu la Concursul regional ” Primăvara artelor”, ediția din 2017.

În anii de grădiniță a obținut trofee la concursuri importante: Concursul Județean de Arte ,,Dimitrie Cantemir” –Onești, Festivalul Internațional de Teatru, Muzică și Dans ”Neghiniță”, ”Sărbătoarea Artelor Moderne”. Odată cu înscrierea la Colegiul Național De Artă ,,George Apostu”, orizontul competițional al Dariei s-a lărgit considerabil, micuța violonistă făcând trecerea la concursuri importante, naționale și internaționale, dintre care menționăm: 3 Premii I la diferite ediții ale concursului ”Dan Cumpătă”, organizat de Fundația Culturală Remember Enescu-București, Premiul I la Concursul Național de Interpretare ”Șansă Egală”-Tg.Mureș, Premiul I la Concursul Internațional de Interpretare Muzicală Emanuel Elenescu- Piatra-Neamț, Premiul I la Concursul Național de Interpretare și Creație Muzicală ,,Paul Constantinescu”-Ploiești, Premiul I la Concursul Internațional de Pian și Vioară ” Festival 4 Arts”-Câmpina, Premiul I la Concursul Național de Interpretare teatrală și muzicală ” C.T. și C.C. Nottara”, organizat de Fundația Culturală Remember Enescu-București, 2 Premii I la Festivalul Concurs Internațional ” The Violin Doc”, Premiul I la Concursul Internațional ”Sopravista –All Colours of Art”, ultimul concurs la care a participat recent fiind în octombrie , la Festivalul Național de Interpretare și Compoziție Muzicală ”Mihail Jora”, organizat la Roman de Uniunea Armenilor din România, unde a obținut tot Premiul I.

De asemenea, trebuie amintit și faptul că la numai 6 ani, Daria a cântat alături de orchestra Filarmonicii ,,Mihail Jora” din Bacău în cadrul spectacolului intitulat ” Concert de concerte”, organizat pentru cei mai buni elevi ai Colegiului de Artă băcăuan.

Toate aceste rezultate au venit ca urmare a orelor de studiu, dar și ca o consecință a participării Dariei la cursuri de masterclass cu profesori și violoniști consacrați și recunoscuți la nivel internațional: prof. lector universitar Raluca Dobre – Conservatorul ,,George Enescu” din Iași-2019, prof. Galina Buinovschi, maestru în artă-Republica Moldova, februarie 2020, prof Florin Negreanu- fondator ”The Violin Doc”, violonist și lutier-Regatul Țărilor de Jos, mai 2021, cel mai recent masterclass fiind luna aceasta cu marele violonist și custodele unei viori Stradivarius, Răzvan Stoica.

Dacă cineva își imaginează că Daria face doar vioară, trebuie adăugat faptul că ea își face timp și pentru hobby-uri și activități care o ajută în formarea ei: programare pe calculator, chineză, dansuri moderne și populare. Tot ceea ce am prezentat aici despre Daria reprezintă o mică parte a ceea ce este ea. Suntem convinși că vom auzi de numele ei, atunci când va cânta pe marile scene ale lumii, împinindu-și visul.

 

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE