19 aprilie 2024
ActualitateCopiii românilor din Sicilia au petrecut zile minunate în Tabăra „Bucuria de...

• invitat special a fost băcăuanca Doiniţa Ioneţ, membră a Uniunii Scriitorilor din România

Copiii românilor din Sicilia au petrecut zile minunate în Tabăra „Bucuria de a fi împreună”

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Romane, în Italia, cu sediul la Roma, în perioada 14-19 iulie 2019, în localitatea Alcamo, din Italia, s-a desfăşurat cea de-a II-a ediţie a Taberei „Bucuria de a fi împreună” a Protopopiatului Sicilia, în contextul şi ansamblul de activităţi, care anul acesta se desfăşoară în Italia în cadrul „Anul Satului Românesc în Italia”. De altfel, în fiecare vară, parohiile din întreaga Italie organizează tabere în cele mai frumoase zone, cum este aceasta de la Parohia „Sf. Ierarh Leon Episcopul Cataniei”, din Alcamo, oraş de munte, la malul mării, din provincia Trapani, Sicilia.

Participante la această tabără au fost parohiile Palermo, Alcamo-Trapani, Ragusa, Canicatti şi Ribera, copiii fiind ai românilor care lucrează în Sicilia, provincia Trapani, copii români veniţi în vacanţă la părinţi sau rude, dar şi copii italieni care au dorit să participe la atelierele organizate în tabară. Părinţii copiilor participanţi la tabară sunt originari din judeţele Bacău, Iaşi, Suceava, Botoşani, Vaslui, Galați.

Preoţii şi preotesele au fost inima şi sufletul taberei



Pe parcursul celor şase zile, copiii, cu vârste cuprinse între 8 – 15 ani, au participat la diverse activităţi, coordonate de preoţii şi preotesele parohiilor implicate, cât şi de voluntarii prezenţi. Anul acesta, la activităţile din tabără a fost invitată specială scriitoarea şi artista băcăuană Doiniţa Ioneţ, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Tabăra a debutat în seara zilei de duminică, 14 iulie, cu slujba de Te Deum, săvârşită de PC. Prot. Nicolae Chilcos, Pr. Martinian Epure, Pr. Petru Tărăboi, Pr. Stelian Mandea şi a avut loc şi deschiderea oficială a taberei „Bucuria”, după care copiii au participat la activităţi de cunoaştere reciprocă.

„Fiecare zi începea cu înviorarea şi Rugăciunea de dimineaţă şi se finaliza cu rugăciunea de seară.
Activităţile zilei de luni au avut rolul să aducă unitate în grupul de copii, astfel ei au participat la activităţi de cunoaştere, formare personală şi reflecţie, ţinute de preotesele Alice Chilcos şi Mirela Mandea, la un atelier de pictură pe sticlă, susţinut de Pr. Martinian Epure, atelier de dicţie cu preoteasa Gabriela Tărăboi, au învăţat să bată toaca cu Pr. Nicolae Chilcos şi au confecţionat manual brăţări tradiţionale şi coroniţe din flori, pe care copiii şi le-au dăruit unii altora.

Laitmotivul zilei de marţi a fost Satul românesc de altădată”, ne-a spus preot paroh Petru Tărăboi, director al taberei.

Tradiţii româneşti reînviate la Alcamo

În fiecare zi activităţile au fost diverse şi plăcute, copiii au participat la o şezătoare, în care scriitoarea Doiniţa Ioneţ le-a vorbit despre tradiţiile legate de şezători, despre romanul „Uşărnica”, pe care îl semnează, le-a cântat şi i-a învăţat cântece din folclorul românesc. În tot acest timp, ei au confecționat manual covoraşe şi au reconstituit macheta satului românesc, construind căsuţe de carton, copaci, flori, oameni în costume populare etc. A urmat un „duel” de ghicitori, în care copiii, împărţiţi pe grupe, au găsit răspunsuri pentru ghicitori despre Sfinţi, porunci şi Taine Bisericeşti. Ziua a continuat cu atelierul „Joc şi voie bună”, în care tot prozatoarea şi poeta Doiniţa Ioneţ le-a vorbit copiilor despre horă, le-a cântat şi au exersat paşi de dans popular.

„Sunt mândră că sunt fiică de țărani răzeși de pe ValeaTrotușului. Puţini sunt cei care ştiu şi înţeleg ce înseamnă să fii «uşărnic» prin lume, cu demnitate, implicare şi determinare. Acum pot spune că volumul de povestiri cu caracter autobiografic, UŞĂRNICA, şi multe din romanele mele au făcut înconjurul lumii, dar mare mi-a fost bucuria să le văd în bibliotecile Asociaţiilor Culturale din Italia, din Olanda, Bruxelles, Franţa şi cine mai ştie pe unde. Dar sentimentul de mândrie pe care l-am trăit vara aceasta în Tabăra de la Alcamo-Trapani, Sicilia, e unic!

În Italia sunt multe parohii ortodoxe româneşti. Aici preoţii şi preotesele sunt primii din comunitatea de românaşi care reprezintă nucleul spiritual în jurul căruia se structurează şi se dezvoltă filonul de credinţă ortodoxă, cultura şi tradiţia românească.
Aici preotesele şi enoriaşii vin la biserică îmbrăcaţi în costume populare potrivit zonei din care provin.

Perceptia mea despre românii pe care i-am întâlnit aici şi sunt rezidenţi în Italia, este aceea de om harnic, hotărât şi demn, care confirmă că «omul sfinţeşte locul!» A fost o tabără minunată şi mă bucur că am avut ocazia să aduc copiilor de aici crâmpeie din frumuseţea folclorului, portului şi tradiţiilor noastre. A fost extraordinar şi am văzut lacrimi în ochii unora dintre copii”, ne-a declarat Doiniţa Ioneţ, scriitor, originară din comuna băcăuană Ștefan cel Mare.

„Mulţumim lui Dumnezeu pentru aceste zile minunate!”

Ziua de miercuri, 17 iulie, a fost şi ea plină de activităţi distractive, de reflecţie şi autocunoaştere. S-a continuat cu atelierele de pictură pe sticlă şi dicţie, apoi, în cea de-a doua parte a zilei, participanţii din tabără au făcut o drumeţie la Situl Arheologic Segesta, unde au vizitat Teatrul Antic Grecesc şi Templul Doric. Aici copiii s-au prins în dans, în ritmul melodiilor interpretate de copii, dar şi de invitata lor, Doiniţa Ioneţ, activităţile continuând şi în următoarea zi cu ateliere de confecţionare a cruciuliţelor şi de pictură în natură, unde copiii au dat frâu liber creativităţii lor, iar în a doua parte a zilei au mers la Parcul de aventură, unde au efectuat căţărări pe trasee, s-au distrat împreună şi s-au amuzat de ghiduşiile unui pirat deghizat, în persoana lui Silviu Drângă.

Vineri, 19 iulie, în ultima zi de tabără, copiii au participat la Sf. Liturghie, la Biserica Ortodoxă Română din Alcamo, după care a urmat ceremonia de înmânare a diplomelor.

„Transmitem mulţumiri tuturor celor care au depus eforturi şi s-au implicat în organizarea acestei tabere. Mulţumim în mod deosebit doamnelor Cecilia Făşie, Elena Cocor şi Mona Caranfil pentru deliciile culinare pe care le-au pregătit în tot acest timp. Mulţumim voluntarilor pentru implicarea şi disponibilitatea de care au dat dovadă. Mulţumim, de asemenea, şi doamnei preotese Mihaela Băcăuanu, care a oferit suport în cadrul atelierelor şi asistenţă medicală pe tot parcursul taberei.

Mulţumim musafirului nostru, doamnei Doiniţa Ioneţ, pentru momentele artistice. Nu în ultimul rând, tuturor preoţilor şi doamnelor preotese care şi-au dedicat în totalitate cele şase zile acestor copii minunaţi. Mulţumim lui Dumnezeu pentru aceste zile minunate!”, ne-a declarat în încheiere preot paroh Petru Tărăboi, director al taberei.

Participanţii au beneficiat de cazare şi masă, transport gratuit şi bilete pentru vizitarea siturilor arheologice din regiune, toate cheltuielile fiind asigurate de parohiile participante.
Astfel, cu păreri de rău a luat sfârşit această experienţă, copiii şi organizatorii s-au despărţit luând cu ei bucuria şi buna energie cu care s-au încărcat pe parcursul acestor zile.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri