Nascuti intr-o zona saraca, in care se traia, preponderent, din agricultura, multi dintre locuitorii judetului Bacau s-au mutat in oras pentru a munci in fabrici de suruburi, confectii, incaltaminte sau stofe.

Dupa Revolutie, insa, intreprinderile, devenite brusc neperformante, au fost inchise. Utilajele au fost casate, cladirile, demolate, iar terenul, vândut. Nimeni nu a creat locuri de munca noi. Unii bacauani s-au angajat in ateliere mici, organizate in foste depozite, sau in comert. Multi au plecat la munca in Italia sau Spania, dar nu din spirit de aventura, ci din disperare.

Nu puteau plati intretinerea, nu aveau ce pune copiilor pe masa, nu aveau cu ce-i purta la scoala etc. Ii lasau la rude si plecau. Mai nou, parintii sunt obligati sa notifice serviciul social al primariei cu 40 de zile inainte de a parasi tara si sa precizeze numele persoanei care va avea grija de minori. Asistentii sociali sesizeaza instanta de tutela in vederea confirmarii persoanei, cererea de confirmare fiind judecata cu celeritate.

PUBLICITATE

Din pacate, nu toti adultii care pleaca in strainatate anunta serviciile sociale si isi incredinteaza copilul pe baza de documente. Din cauza asta, apar cazuri de neglijare a minorilor sau chiar de abandon.

Minorii neglijati ajung in plasament

Gestionarea cazurilor copiilor care sunt lipsiti de ingrijirea parintilor revine primariilor, prin serviciilor de asistenta sociala. Acestea ii consiliaza pe tutori si copii, urmaresc modul in care sunt ingrijiti minorii si propun masuri de protectie, daca e cazul.

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau strânge datele de la primariile din judet, le centralizeaza in fisa de monitorizare, apoi le transmite ministerului si stabileste masuri pentru minorii neglijati.

“In judetul Bacau, numarul total de familii cu parinti plecati la munca in strainatate este de 4.974, din care 1.566 familii in care ambii parinti sunt plecați, 2.690 cu un singur parinte plecat si 718 familii cu un parinte unic sustinator al familiei”, arata Marian Vatamanescu, purtator de cuvânt al DGASPC. Din datele primariilor, exista 6.481 de copii cu parintii plecati, din care 6.425 aflati in grija rudelor pâna la gradul IV.

Ceilalti 56 au avut nevoie de masuri de protectie: 10 se afla in grija unui asistent maternal profesionist, 10 – in centre de plasament, 30 – in plasament la rude, iar 6 – in grija altor persoane. Cei mai multi au vârste intre 10 si 13 ani (2.231 de copii), iar cei mai putini au sub un an (58 de copii). Pe locul II sunt cei cu vârsta de 14-17 ani (1.854), urmati de copiii de 7-9 ani (1.364), 3-6 ani (767) si 1-2 ani (207).

Pentru a-i ajuta pe minorii ramasi singuri acasa, DGASPC Bacau a demarat un proiect in parteneriat cu Asociatia Betania si DGASPC Iasi. Cele trei entitati urmaresc sa faciliteze accesul copiilor afectati de migratie si al familiilor acestora la servicii sociale de baza si sa reduca efectele negative ale migrației. In proiect sunt inclusi 200 de copii, 100 de specialisti, care vor fi instruiti in lucrul cu familiile afectate de migratie, si 25.000 de adulti care vor fi informati cu privire la beneficiile accesarii serviciilor sociale si cooperarii cu asistentii sociali.

[/lock_content]

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ