Peste 6.000 de copii din judetul Bacau au parintii plecati in strainatate. Dintre acestia, 2.000 au ambii parinti plecati. Desi minorii singuri au mari probleme, parintii nu acceseaza serviciile sociale.

Copiii ramasi singuri acasa, dupa plecarea parintilor in strainatate, la munca, au probleme de comportament, sufera din cauza lipsei dragostei parintesti, a sprijinului, unii abandoneaza scoala, intra in diverse gasti si chiar ajung devianti. Sunt lucruri pe care toti le stiu, dar putin fac ceva pentru a veni in ajutorul acestor minori. Nici parinti nu fac ceea ce trebuie, in sensul ca nu cer ajutorul asistentilor sociali.

Din aceste motive, Asociatia “Betania”, in parteneriat cu Asociatia “Alternative Sociale” si InterCultural Islanda, având alaturi Directiile de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) din Bacau si Iasi, au demarat proiectul “Consolidarea rolului ONG-urilor in dezvoltarea serviciilor sociale”. Proiectul a fost lansat miercuri, la sediul Asociatiei “Betania”. Obiectivul principal este facilitarea accesului copiilor afectati de migratie si al familiilor acestora la serviciile sociale de baza si de prevenire a efectelor negative ale migratiei.

PUBLICITATE

“De asemenea, vom desfasura activitati de formare a specialistilor capabili sa lucreze cu aceste categorii de beneficiari.

Proiectul se va desfasura in oglinda: tot ce se va intâmpla in Bacau se va intâmpla si in Iasi” a explicat George Mihaila, coordonator proiect. O suta de copii din judetul Bacau vor beneficia de servicii sociale, iar 50 de copii si de sprijin financiar. Sorin Brasoveanu, directorul DGASPC Bacau, a vorbit despre importanta proiectului si despre realitatea care l-a determinat:

“In judetul Bacau sunt peste 6000 de copii cu parinti plecati in strainatate, din care peste 2000 au ambii parinti plecati, iar 3500, un singur parinte.

Acestia sunt copiii aflati in evidenta noastra, dar numarul lor ar putea fi mult mai mare”. O alta categorie este cea a copiilor care se intorc acasa si au mari dificultati de adaptare. La nivel national, judetele Bacau si Iasi se afla intre primele trei pozitii dupa numarul copiilor intorsi in tara. Directorul DGASPC a mai vorbit despre rolul autoritatilor locale si lipsa de personal din primarii, insistând pe importanta acestui proiect care va pregati 120 de asistenti sociali din mediul rural.

In plus, vor fi organizate workshop-uri, seminarii antidiscriminare, campanii, 10 intâlniri de informare si vor fi realizate 2500 de ghiduri de asistenta sociala dedicate copiilor afectatie de migratie. Proiectul va fi finantat din Fondul ONG in România cu 149.281 euro si cu 16.587 euro din bugetele celor doua asociatii.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

 1. “nenea brasoveanu” e vecinul meu,ii merge ffff rau,are 3 sau 4 masini,apartament pe str.Martir Horea unde nu locuieste nimeni…”viluta”….iar d-na lucreaza la primarie,niste amarati….oare DNA-ul nu observa NIMIC????????????Rusine bai brasovene,prima data cand te vad,te…..!!!!!

 2. auzi,brasoveanu are grija de copii.oare cum puteti sa manipulati in asa hal bacauanii? Acesta este un produs psd-ist si asta a invatat de la mentorii hrebenciuc si benea ,sa aiba grija doar de buzunarul sau.

 3. Si programele din CJRAE la ce bun pentru consiliu judetean ?
  l? Cum se justifica activitatea acestora concret?
  Nu se putea face un parteneriat si cu aceasta structura?
  La ce bun sa existe?
  Sa incurce directorii de scoli ?

 4. Asta-i grija din vechime : ,,sa moara capra vecinului !”…priveste in omul Brasoveanu ,in vecinul,nasul,cetateanul,munca,calitatile,sudoarea ,reusita,incercarile,obstacolele inerente ,performanta care atrage functiile si beneficiile ;mai intai de toate priveste in ochii unui copil abandonat si-ai sa dai de compasiunea si lacrima cuiva ,a unuia ca Brasoveanu alaturi de altii oameni sufletisti ,din fericire,care fac ca lucrurile sa-si urmeze un curs firesc si luminos ;nu-i chiar usor sa ajuti la salvarea unui suflet intr-un asemenea context social,economic si mai ales politic !

LĂSAȚI UN MESAJ