17 mai 2024
ActualitateCopiii cu deficiențe de vedere au participat la activități inedite

Copiii cu deficiențe de vedere au participat la activități inedite

La Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” din Aleea Parcului nr. 9, a avut loc marți, 19 iulie, lansarea proiectului „Studiu de caz: Natura”, un proiect dedicat copiilor cu deficiențe de vedere, implementat de Asociația Club Sportiv Tandem Arena și finanțat de Fundația Orange prin intermediul „Lumea prin Culoare și Sunet”, cel mai mare fond dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere/auz din România.

„Este de fapt vorba de un eveniment care închide acest proiect, „Studiu de caz: Natura”. Proiectul nostru a început acum doi ani, în septembrie 2020, și a durat ceva mai mult din cauza pandemiei. Este un proiect care îmbină realizarea unei platforme online pentru copiii cu deficiențe de vedere, și nu numai, cu material auxiliare pentru orle de fizică și chimie, combinată cu o serie de ateliere, acesta de astăzi fiind ultimul. Sunt mai multe tipuri de material, lecții scurte care abordează subiectele principale din fizică și chimie, iar din fizică și partea de astronomie, sunt material audio pe care copiii le pot asculta și materiale tactile care de fapt sunt niște planșe în relief pe care copiii le pot pipăi atunci când studiază lecția respectivă. Încercăm să ajungem la câți mai mulți copii cu deficiențe de vedere din România”, a declarat Andreia Bruckner, vicepreședinte la Asociația Club Sportiv Tandem Arena și manager de proiect.

La acest proiect au participat 12 copii cu deficiențe de vedere din Bacău și de la Târgu Frumos, aceștia parcurgând Aleea Senzorială proaspăt inaugurate în curtea Muzeului de Științele Naturii după care au participat la un atelier de astronomie în aer liber, prezentat de muzeograful Bogdan Mihăilă de la Observatorul Astronomic „Victor Anestin” din Bacău.
La eveniment am cunoscut-o pe Corina, 17 ani, elevă la Colegiul Catolic, unde tocmai a terminat clasa a X-a cu nota…10. Ea, împreună cu colegii ei Fernando și Ștefania sunt nevăzători și au participat cu drag la această întâlnire: „Activitatea de astăzi este o oportunitate de a avea acces la materiale la care în mod normal la clasă nu avem acces. Profesorii vin la școală să ne ofere informații cât pot, dar dacă nu au materiale accesibilizate și nu au de unde să și le procure, activitățile de genul acesta sunt bine venite”, a spus Corina.



Copiii cu deficiențe de vedere s-au plimbat pe Aleea Senzorială și au primit descrieri și informații despre suprafața acesteia, au pipăit și mirosit anumite plante după care au învățat lucruri noi despre sistemul solar. Cu toții s-au bucurat de activitatea în sine, de informațiile primite dar și pentru că au putut socializa.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri