Chiar daca pot fi vazuti, luati in brate, mângâiati, copiii fara certificat de nastere nu exista pentru autoritati si pentru statisticieni. Au nevoie de lapte praf, de medicamente, de rechizite, dar institutiile nu-i pot ajuta din cauza ca existenta lor nu poate fi dovedita cu documente. In situatia asta sunt 15 minori din Valea Seaca ai caror parinti nu i-au declarat la nastere.

“Copiilor nu li se pot intocmi dosare de alocatie, nu pot primi ajutor social si chiar daca merg la scoala nu primesc adeverinte de absolvire”, arata Ion Pravat, primarul comunei. Accesul la educatie, servicii medicale si sociale sunt drepturi fundamentale, prevazute in Constitutie, care trebuie respectate. Prin urmare, trebuie gasita o solutie.

“Cunosc foarte bine cazul. Tot ce se putea face, noi am facut. Le-am oferit informatii si cetatenilor aflati in aceasta situatie, si angajatilor Primariei Valea Seaca” arata Dorian Pocovnicu, subprefectul judetului. El precizeaza ca solutia pentru ca minorii sa fie inregistrati si sa obtina acte de identitate este ca parintii sa mearga in instanta si sa-i recunoasca. Pe baza hotarârii judecatoresti, conform Legii 215, primaria poate elibera certificate de nastere.

PUBLICITATE

De unde bani pentru testul ADN?

Valentin Capata, secretarul comunei Valea Seaca, afirma ca nu a stat cu mâna in sân: “Am facut demersuri in instanta, dar cetatenii nu se prezinta. Am reusit sa rezolvam trei cazuri, dar mai sunt 15 copii fara acte.” Mirabela C., de exemplu, a fost o singura data la tribunal, insotita de angajatul primariei, dupa care a renuntat.

“Sunt suparati ca nu pot beneficia de alocatie si ajutor social, dar nici nu vor sa mearga in instanta. Vin la primarie si fac scandal”, sustine secretarul. Grav este ca exista si adulti fara acte, ai caror parinti nu mai traiesc, iar in cazul acesta e necesara efectuarea testului ADN. Din pacate, costurile sunt foarte mari – 3.600 de lei/trei probe (solicitantul si doua rude) – si nici cetatenii, nici CL Valea Seaca nu are bani.

In situatia asta se afla Ionela C., 30 de ani, care nu are certificat de nastere si e mama a doi copii, de asemenea, fara acte de identitate. “Vom incerca sa obtinem fonduri, deocamdata, nu stim de unde, si sa-i convingem ca e foarte important ca minorii sa aiba certificat”, a declarat Valentin Capata, pesimist.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ