Elevii Colegiului Național „Vasile Alecsandri” au primit, săptămâna trecută, vizita echipei editoriale a Revistei „Convorbiri literare”, eveniment prilejuit de sărbătorirea a 150 de ani de existență a publicației.

Întâlnirea a fost parte a unui proiect derulat de Protopopiatul Bacău, proiect ce cuprinde mai multe evenimente cultural-educative. Pentru luna în curs, instituția religioasă a înlesnit poposirea la Bacău a unor personalități de prim rang la nivel național: poetul și eseistul Casian Maria Spiridon, prof. univ. dr. Mircea Platon și criticul literar Marius Chelaru, aceștia reprezentând întreaga echipă de conducere a prestigioasei reviste. Lor li s-au alăturat conf. univ. dr. Ioan Dănilă și prof. Marius Manta, redactor al revistei de cultură băcăuane „Ateneu”.

Criticul literar Casian Maria Spiridon, cel care conduce de două decenii destinele prestigioasei publicații literare ieșene, le-a motivat elevilor importanța dăinuirii în timp a revistei, subliniind faptul că aceasta a urmărit în permanență idealul național specific fiecărei epoci.

Prof. Mircea Platon le-a prezentat elevilor participanți la întâlnire o istorie ilustrată a traseului în timp al „Convorbirilor literare”, comitetele redacționale, marile personalități care au semnat articole acoperind o largă arie culturală și momentele istorice când s-a sistat editarea din cauza conflagrațiilor mondiale și a dictaturii comuniste. Totodată, Mircea Platon le-a vorbit elevilor despre nevoia de a ne cunoaște rădăcinile, insistând pe necesitatea înlăturării mentalității dăunătoare de a ne desconsidera.

Protopopiatul Bacău a fost reprezentat de un fost elev al CNVA, preotul Costică Busuioc, acesta arătându-se emoționat de personalitatea invitaților. Aceleași sentimente le-au trăit și gazdele. Prof. Ramona Mocanu, coordonatoarea catedrei de Limba și literatura română, ne-a declarat: „Ne onorează o astfel de vizită, pentru că ea le oferă alecsandrienilor o formidabilă ocazie de a-și îmbogăți cunoștințele, lărgindu-le totodată sfera din care să își aleagă modele pentru viață”.

Theodora Ladaru, clasa a X-a GPUBLICITATE