28 aprilie 2024
ActualitateControale prin jungla din piețele țărănești

Controale prin jungla din piețele țărănești

Direcția Agricolă verifică piețele din tot județul. Sunt controlați toți comercianții de fructe și legume, respectiv producători agricoli și simpli vânzători. Dacă sunt găsiți că au încercat să fenteze legea, comercianții de fructe și legume riscă amenzi usturătoare.

Vânzătorii din piețe nu scapă de controalele autorităților, în prezent fiind verificați, din nou, de specialiștii Direcției Agricole Bacău, activitatea de inspecție a instituției având un caracter permanent. Însă, în această perioadă, controalele s-au întețit, în contextul în care au crescut vânzările de legume și fructe proaspete în piețe. Prin aceste acțiuni, se urmărește, în principal, veridicitatea documentației prezentate de producători și de comercianți, dar și trasabilitatea legumelor și a fructelor proaspete comercializate, precum și etichetarea mărfii, acestea reprezentând standarde de comercializare aferente legislației comunitare și naționale.

Legume și fructe „străine” printre produsele românești



De altfel, în prima jumătatea a acestui an, de exemplu, au fost efectuate nu mai puțin de 169 controale, în urma cărora au fost date 86 avertismente și 28 amenzi contravenționale, în valoare totală de 55.900 de lei. Sancțiunile au fost aplicate producătorilor agricoli care au fost găsiți, la momentul controlului, că valorificau legume sau fructe în baza unor documente (atestat de producător și carnet de comercializare) vechi, nevizate de autorități, așa cum cere legislația în domeniu. În alte situații, vânzarea produselor agricole se făcea în afara carnetului de comercializare, ridicând, astfel, suspiciunea că marfa nu era obținută de fermier pe terenurile proprii, ci ar fi putut-o procura fie de la un angrosist care, de regulă, o importă din alte state, fie de la un alt producător. De altfel, aceasta este o practică des întâlnită, din păcate, la mulți dintre fermierii care-și scot marfa pe tarabe, pe lângă produsele proprii strecurând și marfă cu origini necunoscute, dar vândute ca și cum ar fi românească. Mai mult, inspectorii Direcției Agricole au mai constatat că anumiți producători agricoli transportau legume și fructe proaspete la locul de comercializare fără a înscrie cantitățile în carnet, fapt care, la fel, ar fi putut duce la concluzia că marfa nu era produsă de aceștia, evitând astfel și taxele pe care ar fi trebuit să le achite.

Marfă la negru, cât cuprinde

În privința comercianților din piețe controlați (PFA, II, IF sau SRL), s-a constatat că vânzarea produselor agricole se făcea fără a deține documente de proveniență, nici măcar facturi sau file din carnetul de comercializare a produselor agricole. Grav este că documentele care, chipurile, ar fi însoțit marfa nu aveau trecute detalii privind calitatea produselor, și nici țara de origine. La fel și etichetele folosite la semnalizarea produselor de pe tarabe. Prin urmare, pe tarabe ar fi putut ajunge, fără probleme, legume și fructe care ar fi putut conține în exces pesticide sau alte produse chimice folosite în agricultură, astfel de exemple fiind semnalate săptămânal de autoritățile sanitare veterinare, mai ales la marfa importată din Turcia.

Ce prevede legea

Dacă încalcă legislația privind etichetarea produselor și, în plus, nici nu dețin în întregime documentele necesare vânzării, comercianții din piețe, fie că sunt poducători, fie simpli vânzători, riscă amenzi de până la 15.000 de lei. Astfel, amenda este de la 200 lei la 1.000 lei, pentru persoane fizice, dacă utilizează carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol cu nerespectarea prevederilor în acest domeniu (de ex. prima filă din carnetul de producător se înmânează cumpărătorului, al doilea exemplar se păstrează de către vânzător și al treilea rămâne la carnet). Mai mult, pentru transportul produselor achiziţionate de la producători agricoli, cu nerespectarea prevederilor legale, amenda este de la 200 lei la 1.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 6.000 lei la 10.000 lei şi confiscarea mărfii transportate, pentru persoane juridice. Cu amendă de la 3.000 lei la 4.000 lei este sancționat și transportul de produse agricole efectuat de către producătorii agricoli persoane fizice de la locul de deţinere la locul de comercializare, cu nerespectarea prevederilor legale (pe durata transportului, produselor achiziţionate de la producătorii agricoli, pe baza carnetului de comercializare, cumpărătorul trebuie să deţină fila din carnet care justifică provenienţa mărfii, cu excepţia achiziţiei acestor produse din pieţe agroalimentare, târguri şi pieţe ambulante). Și vânzarea unor produse agricole, altele decât cele din producţie proprie, în baza carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol eliberat potrivit prevederilor amintitei legi, este sancționată cu amendă, de la 7.500 lei la 15.000 lei.

„Curățenie” printre atestatele de producători

În acest context, reținem că Ministerul Agriculturii are în plan schimbarea completă a documentelor de producător. Astfel, în prezent, se lucrează la sistemul informatic privind certificatele de producător, astfel încât să poată fi mai ușor de verificat și, în plus, să conțină informații complete. La nivelul ministrului de resort, există 26 de baze de date scrise în 16 limbaje de programare, care din păcate nu se sincronizează. Prin urmare, va începe o sistematizare a datelor astfel încât, spre finalul anului 2023, să fie finalizat acest proces de digitilizare.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri