– locurile in care se facea transferul sau se depozitau tigarile sunt din cele mai interesante – pornind de la curtea unei manastiri, pâna la sediul unei farmacii

19 inculpati au fost trimisi în judecata, anul trecut, de catre DIICOT Bacau, pentru contrabanda si constituirea unui grup infractional organizat. Conform rechizitoriului, gruparea actiona pe raza judetelor Bacau, Neamt, Suceava si Vaslui unde comercializa en-gros si en-detail tigarete provenite din Republica Moldova sau Ucraina, introduse in tara ilegal.

Membrii retelei cumparau la preturi modice, între 2 si 4 lei/pachetul de tigari, si revindeau la preturi intre 6 si 7 lei, în functie de marcile vândute. Gruparea era structurata pe 3 paliere, pe cel superior aflându-se inculpati din Suceava, Vaslui si Neamt care aveau rolul de a colecta tigarile introduse ilegal in România.

PUBLICITATE

Pe al doilea palier erau intermediarii, iar din ultimul faceau parte comerciantii care se ocupau de achizitionarea en-gros a tigaretelor de contrabanda, depozitarea si vânzarea pe piata neagra din municipiul Bacau. In retea au fost cooptati si locuitori din Buhusi, Traian, Blagesti si Buhoci care primeau colete cu tigari de 3 – 4 ori pe saptamâna, pe care ulterior le vindeau la chioscuri din sate. In municipiul Bacau, tigarile de contrabanda erau vândute in zona Pietii Centrale.

Pentru transportul tigaretelor, se folosea un autoturism cu modificari de structura ce permitea ascunderea pachetelor, iar locatiile in care se facea transferul sau se depozitau tigarile sunt din cele mai interesante – pornind de la curtea unei manastiri, pâna la sediul unei farmacii, dupa cum reiese din supravegherile video ale anchetatorilor:

“Dupa aproximativ 7 minute, numitii C.O.B. si S.B. au fost observati în curtea Manastirii Putna în timp ce discutau cu numitul C.A.-AL. Au discutat aproximativ 5 minute, timp în care numitul C.O.B. a asezat ceva pe bancheta autoturismului VW Golf, purtând niste manusi improvizate, iar numitul S.B. a asezat ceva în portbagaj. (…)

Imediat dupa depistarea în trafic, numitul T.C.M. a contactat-o telefonic pe mama sa, careia i-a solicitat sa mute în alta locatie produsele de contrabanda pe care le detineau în incinta farmaciei proprietate a acesteia.

În dimineata zilei urmatoare, inculpatul T.C.M. a contactat telefonic un prieten pe nume I., care nu a fost identificat, caruia i-a cerut sa depoziteze la locuinta sa tigaretele de contrabanda, întrucât se temea de o eventuala perchezitie a organelor de urmarire penala.” Prejudiciul produs bugetului de stat depaseste 5 milioane lei.

Curtea de Apel Bacau a dat, recent, condamnarile definitive in acest dosar. Dupa ce Tribunalul, tinând cont de gravitatea faptelor, consecintele directe asupra bugetului statului si valoarea mare a prejudiciului produs, a dat condamnari cu inchisoarea intre 2 si 5 ani, in apel, pedepsele au fost micsorate cu circa un an si jumatate pentru majoritatea dintre inculpati.

Astfel, unii au scapat cu pedepse cu suspendare. Si despagubirile impuse in prima instanta au fost reduse dupa ce inculpatii au platit o parte din ele.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ