17 mai 2024
Actualitate„Construim un campus cu 16 amfiteatre și 60 de apartamente pentru elevii...

„Construim un campus cu 16 amfiteatre și 60 de apartamente pentru elevii noștri”

-interviu cu prof. dr. Lăcrămioara Mocanu, fondatoarea și președintele Sanity

Școala Postliceală Sanity, next level

Moment deosebit la începutul acestei săptămâni, odată cu începerea noului an școlar la Școala Postliceală Sanity Bacău, care și-a deschis porțile pentru noile generații de asistenți medicali. În cadrul festivității de deschidere a noului an școlar, moment condus chiar de președintele acestei instituții de învățământ, prof. dr. Lăcrămioara Mocanu, a cuprins mai multe episoade importante. Astfel, după cuvântul de bun venit s-a intonat Imnul României după care a avut loc un scurt Te Deum oficiat de pr. Constantin Munteanu, a cărei soție este profesoară la Școala Postliceală Sanity. A urmat prezentarea corpului cadrelor didactice și chiar o festivitate de premiere a elevilor cu rezultate deosebite în anul școlar trecut. În final, Lăcrămioara Mocanu a subliniat în fața prezenței toate avantajele și planurile de viitor ale Școlii Postliceale Sanity, după care ne-a răspuns la o serie de întrebări.

-Suntem în fața unui nou început, cu ce gânduri pășiți în noul an școlar?



-Gânduri de bucurie, gânduri de împlinire și  gândul de a schimba în continuare destine, pentru că acesta este rolul echipei de la Sanity. Să le găsim mersul copiilor, celor care doresc să învețe această practică medicală, fie că e medicină generală, fie că e farmacie, fie că e recuperare balneo-fizio-kinetoterapie. Împlinirea noastră, a echipei Sanity, a profesorilor care manageriază această școală de 10 ani, este că fiecare suflet, fiecare elev al nostru, își găsește îndeplinit visul pe care l-a avut.

-Ați spus 10 ani…

-Sunt 10 ani de la înființare. Eu am înființat școala în 2013, sunt pe piața băcăuană din 1992, deci am 30 de ani de muncă. Pentru a pune bazele acestui Institut, pentru că Sanity este un institut de cercetare în care facem studii, scriem cărți…

-Să vorbim atunci un pic despre istoria Sanity…

-Eu sunt profesor universitar, predau la Universitate domeniul psihologie, bazele psihologiei, psihologia judiciară, psiho-criminologia, psihologia muncii. Am deschis Sanity în 2013 împreună cu partenerul meu care este medic, și o altă colegă din echipă. Venind cu experiența din Universitate… noi nu mai suntem după stilul de școală veche, când dictai la catedră și copilul scria. Avem o platformă în care avem expuse toate cursurile, studentul are acces la această platformă unde vede toate informațiile. Sanity este o școală modernă, europeană.

-Aveți deja multe promoții iar absolvenții și-au găsit job-uri importante în țară și în străinătate. Înțelegem că școala are o implicare totală în viața elevilor Sanity…

-Încă de la sfârșitul anului 2013, ne-am extins într-un parteneriat cu școli din străinătate. La început am mers cu o școală din Chișinău, Colegiul de Medicină din Bălți, cu care suntem parteneri și la această oră. Apoi ne-am îndreptat atenția spre spitale din străinătate, pe institute de cercetare, cum este Institutul Auxologic din Italia. Ei au și la noi în țară, la Corbeanca, o mare clinică și au un spital la Oradea, unitate cu 400 de paturi. Acești oameni ne-au căutat și și-au manifestat dorința de a fi partenerii lor în acest proiect internațional. Mai exact, ne aduc elevi elevi dinafară către Sanity, motiv pentru care i-am chemat pe cei de la Ministerul Educației Naționale și am acreditat o altă specializare…

-Și acum câte specializări aveți?

-Avem patru specializări și alte 50 de programe autorizate și acreditate. Cele patru specializări sunt: asistent medical generalist, asistent medical de farmacie și asistent medical balneo-fizio-kinetoterapie, iar cea de a patra este asistent medical generalist cu predare în limba italiană. Celelalte 50 de programe sunt cursuri, atât pentru profesori , formare continuă, perfecționare-calificare pentru profesorii noștri, iar pentru elevii noștri avem cursuri de IT, cursuri de igienă și școli de meserii.

-Pentru anul școlar ce a început în această toamnă, câți elevi aveți la Sanity?

-Consorțiul Sanity are 1100 de elevi. Noi avem 3 școli cu autonomie, în Bacău, Onești și Comănești.

-Ați vorbit despre programul de burse…

-Bursele sunt date din cadrul ONG-ului nostru, este vorba de Asociația pentru Promovarea Învățământului European, în care avem acreditate aceste programe, acele 50 de proiecte unde avem școli de meserii… Sunt, în afară de elevii noștri, doritori care vin și fac cursuri la noi, de un an, de 6 luni, etc… De exemplu, curs de tehnician veterinar, cursuri de infirmieră, electricieni, având contracte directe cu instituțiile care au nevoie și unde fac practică acești oameni. Și locurile de muncă sunt asigurate. Am ajuns într-un stadiu în care firmele ne caută și spun: „Doamna președintă, noi vă dăm cursanții, dumneavoastră ni-i școliți, fiindcă avem locuri de muncă și nu avem personal”. Asta facem noi. Iar cu aceste fonduri pe care le obținem asigurăm burse copiilor.

-Aveți 1100 de elevi și un corp profesoral pe măsură…

-În cele trei școli avem aproximativ 80 de cadre didactice, restul până la 120 de angajați sunt TESA. O parte din profesorii de la Bacău merg și la Onești și își completează norma. Sau merge la Comănești, profesorul de fizică, într-un circuit, cu mașinile școlii, cu toate dotările școlii… Sălile noastre sunt dotate cu echipamente prin care profesorii au asigurat tot: laptop, videoproiector, table de ultima generație…

-Să revenim puțin la burse. Sunt sociale, de merit…și dacă puteți să ne spuneți și niște sume…

-Vă pot da exemplu…cum s-a întâmplat astăzi, elevi pe care i-ați văzut la festivitatea de deschidere. Ei au primit câte 200 de euro pentru că s-au implicat în activități de voluntariat. Colegele mele din Consilul de Administrație au spus „toți elevii din Sanity” pentru că noi spunem că suntem o școală a comunității…dar, elevii care s-au remarcat pe mai multe proiecte…activități de prim ajutor…și vă dau un exemplu: ne-au sunat de la Primărie și au zis că au nevoie de oameni să ducă pachete la bătrâni la ușă. Elevii Sanity au sărit și au fost alături de comunitate. Ne-au sunat de la Spitalul Județean în perioada Covid și ne-au spus că au nevoie de personal la triere. Tot elevii de la Sanity au fost acolo prezenți. Acești copii ai noștri au fost remunerați…fie prin neplata taxei, prin plecări în străinătate… Școala, împreună cu partenerii, pentru că și partenerii ne ajută foarte mult, au venit în sprijinul elevilor. De asta am transmis acest mesaj la deschidere. Sunt oameni alături de acești copii, că eu așa le zic, poate sunt copii care mai au o soră și vor să o aducă la școală dar nu au posibilități. Ori noi le întindem o mână celor care doresc dar nu au posibilități…

-Am înțelesc că dezvoltați un sediu nou care va cuprinde mai multe elemente. Despre ce este vorba?

-Este vorba despre o nouă clădire, la care lucrăm acum, de aproape un an și sperăm să o inaugurăm în maxim 3 luni. Practic extindem numărul sălilor pentru cursanții noștri și pentru un nou proiect pe care îl avem acum spre implementare, autorizarea a trei specializări cu licență: asistență medicală cu licență, recuperare medicală cu licență, asistență socială la nivel de comunitate cu licență. Noul sediu la care lucrăm acum este în Bacău și va avea 16 amfiteatre și laboratoare. În același complex cu două clădiri vor fi și 60 de apartamente pentru a sigura cazarea elevilor noștri, pentru că avem elevi și din Focșani, din Târgu Neamț, din Botoșani, și vin la noi la școală pentru 3 ani.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri