2 decembrie 2023
ActualitateConstantin LAZAR, un viitor sigur pentru ONESTI

Constantin LAZAR, un viitor sigur pentru ONESTI

Într-o perioadă în care candidații propun diverse proiecte fanteziste, recurg la tot felul de „inginerii” electorale – promit că vor face în următorul mandat ceea ce nu au făcut în ultimii patru ani, că vor împărți sărăcia, în Onești, poate cel mai greu încercat oraș din județ, din cauza dezastrului administrativ, candidatul PNL la funcția de primar, Constantin LAZĂR, propune poate cel mai ambițios proiect, pentru a garanta un viitor sigur.
Un om care, pe plan local, nu mai are nevoie de prezentare, fiind unul dintre puținii oneșteni care mai oferă locuri de muncă, subliniază că obiectivul său după alegerile locale este să creeze bunăstare și nu să împartă sărăcia, așa cum au făcut-o foștii primari ai Oneștiului.
Își propune să aducă în Onești zeci de milioane de euro, nu să împartă același buget local subnutrit unor oneșteni sărăciți.

Omul de afaceri Constantin Lazăr, candidatul PNL la Primăria Onești, susține că principala problemă a municipiului o reprezintă locurile de muncă. „Ăsta e mesajul meu principal: avem o singură șansă, în 5 iunie, un singur vot, prin care putem desemna pe altcineva decât cei care au fost până acum. Vreau în primul rând locuri de muncă, în al doilea rând acestea să fie bine plătite, iar pentru asta trebuie sprijinit și cel care creează locuri de muncă. Trebuie să aibă utilități de calitate, ca să nu plătească pierderile; trebuie să aibă taxe și impozite scăzute, ca să-și permită să investească, să facă față concurenței și să aibă resurse pentru a mări salariile. Taxele sunt mult prea mari pentru ceea ce vedem în oraș de pe urma lor. Din punctul meu de vedere, toți cei de până acum au întreținut sărăcia, au împărțit sărăcia. Eu vreau să creez bunăstare. Am un pliant în care spun ce fac, am un pliant în care spun și sursele de finanțare, sunt singurul care m-am pregătit la modul ăsta. Nici măcar o promisiune nu este fără acoperire”, spune hotărât Lazăr.

Proiecte pentru un viitor sigurÎntr-un oraș îngenuncheat de cei care au condus în ultimii ani destinele oneștenilor, Constantin Lazăr nu își permite să vină în fața oamenilor cu „lecția nefăcută”, cu promisiuni neacoperite, cu povești de adormit electoratul. Lazăr le prezintă oneștenilor proiectul său administrativ, unul pe cât de ambițios, pe atât de viabil. Spre exemplu, fiecare obiectiv este însoțit de sursele de finanțare. „Toată lumea vorbește de fonduri europene, dar puțini sunt cei care știu ce înseamnă. Eu am creat locuri de muncă în producție cu fonduri europene, știu ce înseamnă, tocmai am ridicat o hală pentru producție, aici, în Onești. Inclusiv locuri de muncă directe putem crea cu fonduri europene, și aici mă refer, de exemplu, la spațiile unde erau serele. Consider că locurile de muncă și bunăstarea se obțin prin investiții în producție și în dezvoltare, prin viziune și angajament, nu prin împărțirea plaselor cu făină și ulei. Știm ce vrem să facem, avem cu cine și avem cu ce. Oneștenii nu mai pot fi amăgiți. Vreau să le ofer un viitor sigur. Consider că repararea străzilor, astuparea gropilor, alocarea de fonduri pentru copii și tineret, alocarea fondurilor pentru învățământ, pentru Spitalul Municipal, sprijin pentru biserici, găsirea de soluții pentru un cimitir sau ajutorarea celor mai nevoiași sunt obiective firești, care intră în fișa postului unui primar. Nu promit ceva ce intră în fișa postului, e ca și cum aș promite că mă duc la serviciu”, subliniază candidatul PNL.

„Onești, hub industrial”

Un alt proiect ambițios cu care Constantin Lazăr se prezintă în fața oneștenilor este dezvoltarea conceptului de „Onești, hub industrial”, având în vedere tradiția și poziționarea geografică a orașului. Candidatul PNL propune o serie de proiecte în parteneriat public – privat pentru transformarea zonei industriale într-o zonă cu facilități care să păstreze locurile de muncă existente și să atragă investitorii; identificarea și viabilizarea unor terenuri pretabile pentru a fi platforme logistice, în așa fel încât să fie pregătite pentru investitori. „Crearea unor zone libere pentru investiții, în parteneriat cu entitățile din „zona periurbană”, dezvoltarea acestora cu ajutorul fondurilor europene și / sau viabilizarea acestora, pentru investitori (acces rapid la infrastructura feroviară, rutieră și aeriană), realizarea punctuală a investițiilor publice solicitate de marii angajatori, pentru păstrarea locurilor de muncă în Onești, alocarea punctuală a unei sume fixe anuale pentru susținerea start-up-urilor în producție, pe baza unor proiecte a căror evaluare va fi realizată de oameni de afaceri reprezentativi pentru comunitate, sunt doar câteva obiective concrete cu care doresc să schimb Oneștiul”, mai spune Lazăr.

Modernizarea infrastructurii

Modernizarea căilor de acces către zonele industriale, către viitoarea autostradă Brașov – Bacău și către stația CFR, reprezintă un capitol distinct din proiectul administrativ ce ar urma să schimbe radical viața oneștenilor. Candidatul PNL spune că obiectivul tuturor societăților comerciale, spre exemplu platforma petrochimică, este să-și transporte cât mai rapid produsele către beneficiari, cu costuri cât mai reduse, măsură prin care ar urma să rămână mai mulți bani pentru investiții, pentru modernizarea întreprinderilor, pentru salarii. „Consider că Primăria are datoria să acționeze în două direcții: să vină în întâmpinarea celor care creează locuri de muncă în Onești și să vină în întâmpinarea investițiilor anunțate ale statului. Oneștiul nu trebuie să aștepte autostrada, Oneștiul trebuie să fie pregătit deja pentru ea. Acest obiectiv, coroborat cu investițiile în modernizarea infrastructurii de utilități în zona industrială, prin proiecte punctuale, va crește atractivitatea orașului pentru investitori”, susține Lazăr.

Parteneriate între Onești și toate primăriile din zona metropolitană a Oneștiului 

Oneștiul nu poate trăi izolat de comunele din jur, fie că vorbim de cele mai îndepărtate, ca Urechești, fie că vorbim de cele din vecinătate: Gura Văii, Cașin, Buciumi și așa mai departe, susține Constantin LAZĂR. Dezvoltarea unei piețe agricole zonale, sprijinirea producătorilor de pe Valea Trotușului pentru creșterea valorii adăugate a produselor (prin depozitare, procesare etc.), îmbunătățirea infrastructurii de acces în toată zona metropolitană a Oneștiului sunt câteva din temele avute în vedere de către candidatul PNL. Oneștenii trebuie să consume în primul rând produsele locale, cât mai sănătoase, iar autoritățile locale au datoria de a-i sprijini pe toți cei care lucrează în producție sau vor să-și creeze mici întreprinderi de prelucrare. „Consider că Primăria Onești nu este în concurență cu primăriile din jur pentru absorbția de fonduri europene, ci în parteneriat. Putem face mai multe în echipă decât dacă suntem interesați fiecare doar de curtea noastră. De multe ori, din cauza orgoliilor, s-au pierdut bani, fără a se avea în vedere că pe locuitori nu-i interesează orgoliile unui primar sau ale altuia, ci condițiile de trai”, este de părere LAZĂR.

Nu mai avem ce sărăcie împărți!

Constantin Lazăr: „Mizez pe voturile tuturor, indiferent de partid ori dacă sunt sau nu membri. Vreau voturile tuturor oneștenilor care vor bunăstare, pentru că m-am săturat ca Primăria să împartă sărăcia. Nu mai avem ce sărăcie împărți”.

Cea mai bună echipă

Constantin Lazăr: „Avem cea mai bună echipă, asta o spune toată lumea. Îl avem pe domnul director de producție Mihai Dumitru, de la Chimcomplex, un om ale cărui idei vor ajuta, dacă le aplicăm în administrație, vor ajuta și fabrica asta să o ducă mai bine. Un om care conduce sute de salariați și răspunde pentru peste 500 locuri de muncă. Avem medici excepționali în echipa noastră: domnul dr. Sârghiuță, șeful secției de Cardiologie de la Spital, dl dr. Grădinar, șeful secției Terapie Intensivă, oameni care știu ce e nevoie ca să avem mai puțină suferință și să avem condiții și calitate a actului medical pentru fiecare oneștean. Avem oameni care au arătat că se dedică administrației locale, Elena Pașcu Apăvăloaie, Gheorghe Ene, Ciprian Zarzu, dar și multe nume noi, specialiști în finanțe, în IT, în domeniul juridic, oameni care au condus întreprinderi recunoscute, doamne și tineri”.

Echipa Lazăr pentru Consiliul Local Onești, o echipă de specialiști:

echipa1

echipa2

Principalele direcții ale proiectului administrativ susținut de Constantin Lazăr:

Mai puțini bani la întreținere. Apa, prioritatea zero.

1. Susținerea investițiilor pentru schimbarea integrală a conductei de aducțiune de la Valea Uzului, pentru eliminarea avariilor pe tronsonul vechi
2. Identificarea și realizarea de investiții pentru o a doua sursă de apă, care să crească independența Oneștiului față de aducțiunea principală de la Valea Uzului
3. Investiții în asigurarea unor rezerve de apă pe perioadă mai îndelungată și înlocuirea prioritară a rețelelor cu pierderi mai mari, în așa fel încât eventualele avarii să fie resimțite mai puțin sau deloc
4. Investiții în infrastructura de instalații a blocurilor de locuințe, acolo unde locatarii sunt de acord, pentru înlocuirea conductelor cu pierderi
5. Creșterea confortului în blocurile de locuințe, prin realizarea de șarpante uniform urbanistic, anveloparea acestora cu soluții superioare (vată minerală, acolo unde locatarii sunt de acord), reabilitarea subsolurilor
6. Creșterea eficienței energetice a tuturor clădirilor publice aflate în responsabilitatea Primăriei (șarpante, anvelopare cu soluții superioare, subsoluri)

Siguranța cetățeanului

1. Înființarea Poliției Locale
2. Crearea unui dispecerat funcțional și implementarea unui sistem mobil de monitorizare video a străzilor
3. Reacție rapidă la orice situație (infracțiune, contravenție, câini comunitari, oameni ai străzii, accident, vandalizare a spațiului public, nerespectarea normelor de conviețuire în comunitate etc.)

Nici măcar un oneștean lăsat deoparte

Rezolvarea tuturor cazurilor sociale, direct de către Primărie sau prin parteneriate cu entități care se pot implica (ONG, Biserică etc.)
reacție rapidă față de orice situație identificată (oameni ai străzii, familii cu probleme, abuz etc.)
stimularea reușitei celor care reușesc reinserția socială și pe o perioadă de timp agreată de comun acord: renunțarea la consumul abuziv de alcool, angajarea persoanelor sprijinite etc.

Petrecerea timpului liber

Obiectiv: facilități de petrecere a timpului liber accesibile oricărui oneștean
Mijloace: – studiu de fezabilitate pentru reamenajarea zonei Belci ca principală zonă de agrement pentru Valea Trotușului
modernizarea tuturor terenurilor în aer liber ale școlilor pentru cei care doresc să facă sport și pentru a se feri practicanții, copii și adulți, de accidentări, și deschiderea acestora pentru doritori
Sistem self service: 200 biciclete, 15 stații

Urbanism
A. Marile proiecte de infrastructură
Mijloace: – Bd. Oituz pietonal (crearea unor facilități de parcare, în condițiile scăderii traficului ca urmare a realizării viitoarei autostrăzi Bacău – Brașov)
Consolidarea tuturor podurilor peste Trotuș și transformarea lor în elemente estetice de referință
parcări subterane și zone verzi la suprafață: program ancoră (parcări pilot de la A 30 locuri în zonele aglomerate dintre blocuri)
transferarea în subteran a tuturor cablurilor și trecerea către un iluminat public pe soluții eco
reconfigurarea ansamblului Pieței, pentru a deveni un pol de urbanism (funcțional, estetic) / arhitectură și transformarea Pieței într-un mall de prezentare a produselor locale

B. Pentru fiecare oneștean
Obiectiv: – transformarea fiecărei zone, indiferent de apropierea sau depărtarea de zona centrală, într-un spațiu atractiv
Mijloace: dezvoltarea, pe baza unor concursuri de idei, a unor oaze de urbanism în cartiere, pe baza unor proiecte care să îmbine elementul funcțional (acces, parcări, trafic, pietoni, spații de joacă) cu elementul estetic (peisagistică)
Undă verde pentru evitarea timpilor de stat la semafoare, sistem sincronizat de semaforizare, inclusiv verde intermitent pentru virarea la dreapta

Satul Catolic, Slobozia, Borzești, TCR: maxim trei ani până la introducerea utilităților (apă, canalizare, asfalt pe TOATE străzile și pentru TOATE casele)

Să ne hrănim sănătos cu produse locale

Să ne hrănim cu produsele noastre locale este un alt scop al proiectului administrativ al lui Constantin LAZĂR, prin identificarea și punerea la dispoziție a spațiului public disponibil, în weekend, pentru producătorii de pe Valea Trotușului și Valea Muntelui, în toate cartierele. „Consider că un program de piețe volante, în cartiere, în care săptămânal să fie oferite oneștenilor produse ale agricultorilor din zonă, va aduce pe masă produse mai sănătoase, mai aproape de casă: de la legume și fructe până la produse lactate și produse din carne”, mai spune candidatul PNL la Primăria Onești.

Proiect distinct pentru școli

Un capitol distinct în proiectul administrativ promovat de Constantin LAZĂR îl reprezintă reabilitarea și dotarea instituțiilor de învățământ cu profil tehnic din Onești cu echipamente moderne, pentru ca elevii să fie familiarizați cu mijloacele de producție utilizate în industria avansată. Creșterea șanselor de angajare după absolvirea unei instituții de învățământ trebuie să fie un obiectiv prioritar, susține candidatul PNL la Primăria Onești. Constantin LAZĂR: „Consider că învățământul trebuie evaluat și după numărul celor angajați în profilul absolvit. Pentru a oferi șanse suplimentare de angajare elevilor din profilul tehnic și pentru a oferi un viitor industriei Oneștiului, este important să investim în dotări moderne, care să-i familiarizeze pe tineri cu echipamentele utilizate în industria europeană. Nu le putem pretinde tinerilor să se angajeze, dacă aceștia își fac ucenicia pe echipamente și utilaje învechite, neadaptate la actualele solicitări ale angajatorilor. Cred că aceste dotări, ce pot fi realizate inclusiv cu fonduri europene, am această confirmare, vor contribui la creșterea șanselor de a veni noi investitori în Onești, care vor găsi forță de muncă în curs de calificare. Îmi doresc ca acest proiect să fie susținut de întregul Consiliu Local, dar și de către managerii întreprinderilor oneștene. Pentru viitorul acestui oraș, trebuie să avem grijă de resursele umane, fiind de datoria noastră să nu abandonăm niciun tânăr.”

PUBLICAT LA COMANDA PNL, CUI 21160042

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri