19 martie 2024
CulturăConstantin Bursuc: Omul cu fotografia în sânge

Constantin Bursuc: Omul cu fotografia în sânge

Ultima zi a Festivalului Naţional „George Bacovia” a fost gândită de organizatori, Biblioteca Judeţeană „Costache Sturdza”, cu sprijinul logistic şi financiar al Consiliului Judeţean, să fie chiar ziua de naştere a Poetului, 17 septembrie. Ieri, cine a dorit, a avut ocazia să viziteze gratuit Casa Memorială „George Bacovia”, recent modernizată, inclusiv frumoasa grădină cu statui şi versuri încrustate pe plăcuţe de oţel. N-a fost mare înghesuială, însă mai este timp, o putem vizita şi mâine, şi poimâine…

Doar expoziţia de la Biblioteca Judeţeană, realizată ca un omagiu adus unui mare foto-reporter, Constantin Bursuc, care a văzut Bacăul şi lumea prin obiectivul/obiectivele aparatelor de fotografiat aproape 50 de ani – istoricul clipei pe peliculă, transpusă pe pagina de ziar, ca mărturie peste timp – nu are timp, ci doar o părere….

Acele fotografii, intrate în patrimoniul ziarului Steagul Roşu, dar şi al Deşteptării, cât şi altele donate de fiica celui omagiat, Angelica Bursuc, medic la Focşani, au fost adunate de un alt coleg de breaslă, care i-a luat locul la ziar, Ioan Bîşcă. Expoziţia nu putea să poarte un alt nume decât „Bacăul lui Constantin Bursuc” şi, de nu, putem spune după ce le-am privit, le-am mângâiat, că este şi Bacăul lui George Bacovia, de la mijlocul secolului XX.



„Festivalul Naţional «George Bacovia» nu este un festival numai despre literatură, poezie, ci despre tot ce ne înconjoară, să aflăm, să nu uităm de unde venim, să facem tot ce ţine de noi pentru a pune în valoare memoria culturală, ceea ce avem, ceea ce au acumulat cei de dinaintea noastră, pe cât posibil să ducem mai departe această moştenire. Tocmai din acest motiv, vă propunem astăzi un vernisaj din memoria Constantin Bursuc, ale cărei culise ne va fi dezvăluit de cei care au avut ideea şi care au şi pus-o în practică. Sunt foarte bucuros că ne aflăm în acest cadru, în holul Bibliotecii Judeţene, unde, după cum veţi afla, expoziţia va rămâne permanent. Este un gest foarte frumos, pe care familia l-a făcut donând instituţiei noastre, tot ce a rămas de la Constantin Bursuc, fapt pentru care noi, cei mai tineri, dar şi băcăuanii care vor vedea oraşul prin ochii fotoreporterului Constantin Burscuc, îi mulţumim, în mod special doamnei doctor Angelica Bursuc, care a venit la noi cu deschidere şi încredere”, a spus Adrian Jicu, director al Bibiliotecii şi al Festivalului.

Ion Bîşcă a scris o poveste din toată moştenirea lui Constantin Bursuc, moştenire pe care a păstrat-o, a ocrotit-o atâţia ani, cum de altfel, fiecare fotografie este o poveste scrisă de Constantin Bursuc, nu cu cerneală ci cu „ochiul magic”, care, ca o prelungire a ochiului uman, reuşeşte cu rotiţele lui să ne apropie, să ne reamintescă de un timp şi de un oraş pe care l-am pierdut, dar care rămâne mereu viu, chiar dacă dureros în sufletul nostru. Sunt fotografii de la începutul anilor ’60, din anii când Bacăul a intrat în era demolărilor, pentru a face loc, după cum au justificat autiorităţile de atunci, unui oraş nou. Fotografia nu minte, ea redă fidel realitatea, cu bucuriile sau tristeţile momentului, din fiecare instantaneu nu lipsesc oamenii, băcăuanii, viaţa, hrana oricărui ziarist, fie el şi mânuitor al unui aparat de fotografiat.

Momente inedite, emoţionante din activitatea FOTOREPORTERULUI a evocat Eugen Verman, coleg şi prieten de-o viaţă cu cel pe care îl numea simplu, Costel. „A venit la ziarul Steagul Roşu în 1958, şi a rămas peste 40 de ani, la slujit cu dragoste şi responsabilitate, făcând din meseria lui o artă. A fost un om aparte, de o frumoasă şi statornică generozitate, fiind mereu acolo unde ardea, la propriu şi la figurat. Era o muncă grea, după documentările zilnice, Constantin Bursuc intra în laborator şi developa ore întregi pentru ca fotografia să fie gata de tipar. Era un specialist, era căutat şi de alte ziare şi reviste, avea prieteni pe care ştia să-i cultive, a fost un om de nădejde, un om care nu ştia să spună nu se poate, a lucrat cu pasiune, cu sufletul, în fiecare fotografie, dacă vă uitaţi bine, se vede şi o parte din sufletul lui. Acesta a fost Constantin Bursuc, omul care avea fotografia în sânge, de aceea m-am bucurat când Angelica, fiica lui, a venit la mine şi m-a rugat să o ajut pentru ca «zestrea» lui Costel să capete sens, să devină un bun public”, a spus Eugen Verman.

Au participat la vernsaj soţia şi fiica celui omagiat, Angelica şi Maria Bursuc, foşti colegi de la Stegul Roşu şi Deşteptarea, toată floarea fotoreporterilor şi fotografilor din Bacău, foşti şi actuali ziarişti, medici, scriitori, prieteni. Ioan Băşcă, fotoreporterul ziarului Deşteptarea, cel care a moştenit, a găsit în fostul laborator a lui Constantin Bursuc foarte multe filme, multe footografii care purtau semnătura celui care le-a dat viaţă, cu dragoste, cu migală, cu profesionalism le-a păstrat, le-a redevelopat, dându-le strălucirea de altădată, apoi a urmat povestea: „Vă mulţumesc că sunteţi aici, prieteni, colegi, rude, pentru a ne reaminti de un mare fotoreporter. M-am bucurat când doamna Angelica, împreună cu domnul Verman mi-au propus să realizăm această expoziţie. O parte din fotografii le-am mai folosit într-un album, faţă în faţă cu fotografii noi ale locurilor pe care Constantin Bursuc le-a imortalizat. Mărturii peste ani… Am lucrat cu drag fiecare panou, fiecare colaj, pentru a construi această poveste frumoasă, pe care v-o dăruiesc. Mulţumesc familiei domnului Bursuc pentru sprijin, pentru fotografiile dăruite din arhiva personală, care întregesc imaginea unui om, a unei personalităţi a Bacăului”, a spus Ioan Bîşcă la vernisaj.

De la un asemenea eveniment nu puteau lipsi mărturiile, amintirile celei care a fost iniţiatoarea şi, în cea mai mare parte, realizatoarea expoziţiei, cea care, împreună cu mama ei, au hotărârt să doneze Bibliotecii, comunităţii băcăuane, sute de fotografii, filme, aparatura care a fost folosită de-a lungul anilor de Constantin Bursuc. Au fost momente emoţionante, mai ales că Angelica Bursuc a vorbit celor prezenţi şi despre Constantin Bursuc ca soţ, tată, a votbit despre pasiunile lui, motocicletele şi călătoriile, despre bucuria fiecărei reuşite, pe care o trăia împreună cu familia.
Expoziţia rămâne deschisă în Holul de la intrare în Bibilioteca Judeţeană, cine doreşte să vadă, să se bucure, să-şi reamintească de Bacăul de altădată, de evenimentele importante din viaţa oraşului, poate deschide uşa. Acolo va găsi lumea lui Constantin Bursuc, oraşul copilăriei şi tinereţii noastre.

+ Fotoreporter, la costum și cravată

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri