Consiliul local Bacău, reunit în ședința extraordinară astăzi, a aprobat creșterea plafonului veniturilor cumulate din pensii până la care pensionarii din oraș beneficiază de tichete valorice pentru achiziționarea de alimente de bază. Astfel, pentru semestrul al doilea al acestui an, ca urmare a majorării punctului de pensie, pragul valoric crește de la 1.200 la 1.380 de lei. Pensionarii care au pensii cu valoarea de până la 1.380 de lei vor primi, deci, câte un tichet de 130 de lei semestrial pentru cumpărarea de alimente. Acestea vor fi distribuite de Direcția Socială a Primăriei Bacău.

O altă decizia votată astăzi se referă la creșterea pragului, din luna noiembrie, pentru veniturile persoanelor defavorizate care beneficiază de abonamente gratuite la transportul în comun. Astfel, tot ca urmare a creșterii punctului de pensie, veteranii și văduvele de război, revoluționarii și urmașii eroilor martiri, pensionarii la limită de vârstă, pensionarii de invaliditate, pensionarii anticipat, cei pensionați anticipat parțial, precum și pensionarii de urmaș care au împlinit 60 de ani, a căror pensie e mai mică de 1.610 lei brut vor beneficia de carduri de călătorie valabile pe un traseu subvenționate până la valoarea de 40 de lei pe lună cu TVA inclus. Vechiul prag era de 1400 lei brut. Consilierii au mai aprobat și botezarea aleii care face legătura între Bulevardul Nicolae Bălcescu și strada Mihai Viteazul; aceasta va purta numele academicianului Solomon Marcus.

Jumătate de milion pentru Sărbătorile de Iarnă

Consilierii au aprobat alocarea a 550.000 de lei pentru cheltuielile dedicate Sărbătorilor de Iarnă, incluzând aici festivitatea de aprindere a bradului, iluminatul festiv, sărbatorirea zilei de 1 Decembrie, programul de Revelion, focul de artificii și plata interpreților. Deocamdată s-au aprobat banii, urmând ca de amănuntele, inclusiv ce interpreți vor veni să cânte pe scenele amplasate în oraș, să se ocupe Societatea de Servicii Publice.

S-a schimbat ordinea de zi

Consilierii PSD au propus și au obținut schimbarea ordinii de zi a ședinței, astfel încât, proiectele spinoase au fost lăsate la finalul dezbaterilor, pe primele locuri fiind aduse hotărârile care privesc probleme cetățenești. “Apreciem, în acest context, că proiecte de hotărâre care au făcut deja obiectul unor dezbateri anterioare în CL și care, prin natura lor, pot conduce la discuții neprincipiale în plen își au locul către finalul ordinii de zi”, a anunțat încă de dimineață președinte executiv al organizației municipale a PSD Bacău, deputatul Costel-Neculai Dunava. Astfel, proiectele referitoare la organigrama Primăriei, achiziția unui nou sediu, aprobarea modificării preţului local pentru energia termică, aprobarea actului adițional la Contractul de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare au fost împinse către finalul ședinței.

Ilie Bîrzu a pus muzică

Pentru a mai liniști spiritele care s-au încins peste măsură, consilierul liberal Ilie Bîrzu, a inundat sala de ședințe cu muzică de relaxare. El a deschis melodia cu playerul telefonului mobil, a lipit difuzorul telefonului de microfon iar în boxele sălii de ședințe au răsunat acordurile naiului lui Gheorghe Zamfir.

Ședința a fost suspendată

După aproape șase ore de dezbateri, ședința a luat sfârșit brusc, fără a se epuiza toate temele de pe ordinea de zi, deoarece consilierii PSD au părăsit sala, în urma votului la hotărârea prin care se desemna reprezentantul municipiului în Grupul de Acțiune Locală (GAL) care trebuie să gestioneze cele 7 milioane de euro pentru zona defavorizată Izvoare. Votul a stârnit numeroase controverse pentru că nu toate punctele de pe buletin asupra cărora trebuiau să se pronunțe consilierii au fost bifate, generând ideea că întreg buletinul de vot trebuie anulat. După mai mult de o oră de dezbateri, comisia de validare a acceptat propunerea de repetare a votului, însă, consilierii social-democrați au părăsit sala. Cu doar 10 consilieri rămași, ședința nu a mai avut cvorum.


PUBLICITATE