Grupul Alianței Social-Umaniste PSD/PP-USL, din cadrul Consiliului Local Bacău, anunță că nu va vota pentru creditul de circa 32 de milioane de euro solicitat de primarul Viziteu. Consilierii spun că ar fi de acord cu un împrumut pentru a finanța proiecte de investiții care să asigure dezvoltarea Bacăului, dar nu pentru a plăti datorii sau a refinanța credite din trecut.

Conform unui comunicat primit la redacție, se spune ca la proiectul de hotărâre privind împrumutul prin emisiune de obligațiuni nu se regăsește raportul consultantului care supervizează procedura, nici aspecte privind sustenabilitatea în timp a împrumutului sau oportunitatea sa, cu atât mai mult cu cât, prin acest demers, nivelul de îndatorare al Bacăului depășește limita legal admisă.

“Faptul că primarul Viziteu vrea să îndatoreze Bacăul pentru a plăti împrumuturi mai vechi, adică afundă orașul în datorii peste limita suportabilă a bugetului local, atestă totala sa lipsă de viziune și incapacitatea de a genera soluții pentru administrarea orașului. Consilierii locali ai Alianței Social-Umaniste (PSD/PP-USL) consideră că proritară este identificarea, de către Primărie, a unei soluții de cofinanțare în vederea implementării, cât mai rapide, a proiectului de aprox. 500 milioane euro vizând investiții cu fonduri UE în apa și canalizarea Bacăului – prin Programul Operațional Infrastructură Mare – mai ales că municipiul reședință de județ este beneficiar net al acestor investiții (aprox. 65 milioane euro). Abia după reglementarea acestei situații, în sensul identificării unei surse de cofinanțare pentru proiectul sus-menționat, putem lua în discuție oportunitatea angajării unui împrumut prin emisiune de obligațiuni. Dacă legea permite. “, se arata în comunicatul Grupului Alianței Social-Umaniste PSD/PP-USL.

Consilierii reamintesc faptul că, în campania electorală, candidatul USR/PNL la funcția de primar a vorbit despre proiecte precum trenul urban, stadionul nou, parcări plutitoare etc., nicidecum despre îndatorarea orașului Bacău, majorarea taxelor locale sau împovărarea contribuabililor cu noi biruri.

“În urmă cu 4-5 luni, candidatul Viziteu anunța „revoluția fiscală”, iar astăzi propune băcăuanilor o administrație pe datorie, amanetând viitorul orașului. Ne întrebăm, pe bună dreptate, unde este paradisul fiscal descoperit de edil odată cu venirea sa la Primărie? În concluzie, apreciem că incapacitatea administrativă a primarului și a „echipei” sale nu trebuie să aducă orașul în faliment, iar pe băcăuani la sapă de lemn”, se mai arată în comunicat.PUBLICITATE