Răzvan Bibire

Dacă renunțăm să mai gândim în șabloane și încercăm să fim cât de cât logici, o să ne dăm seama destul de ușor că evenimentele de vinerea trecută din Piața Victoriei au fost pregătite din timp cum multă grijă. Cine a urmărit rețelele sociale a putut observa semnalele.

Care, ce surpriză!, au fost din aceeași categorie cu cele care au pregătit manifestațiile de după Colectiv sau cele de după celebrele intoxicări cu fata violată care va da ochii cu atacatorul din cauza schimbărilor legislative. Așadar, atmosfera a fost pregătită dinainte, cu singură diferența că acum s-a vorbit clar de violență. S-a spus că va curge sânge, vor fi flăcări și fum, că nu se mai poate că trebuie intrat în clădirea Guvernului.

Doar că, logic vorbind, care era câștigul politic pentru ca mii de oameni să intre într-o clădire goală și, eventual, s-o vandalizeze? Cu ce ar fi ajutat acest asalt tabăra contestatarilor? Răspunsul este simplu: cu nimic. Vandalizarea clădirii Guvernului nu ar fi făcut decât să crească tensiunea socială. Să trimită nehotărâții spre tabăra PSD+ALDE. Românii nu sunt admiratori ai mișcărilor de stradă și nu agreează astfel de spectacole.

Concluzia este că organizatorii din umbră ai acestor manifestări (trebuie să fii pe prafuri ca să consideri că totul a fost spontan) nu au dorit decât o confruntare violentă cu forțele de ordine. Victimele acestor confruntări ar fi devenit martiri ai cauzei și ar fi putut determina o schimbare de paradigmă majoră. Din nefericire pentru programatori, a intervenit secvența cu jandarmerița care a fost suficient de puternică din punct de vedere imagologic pentru a contrabalansa celelalte incidente cu gaze și bastoane.

De aceea a și apărut o adevărată avalanșă de manipulări cum că jandarmerița nu are nimic, e din nou pe picioare, ba chiar a revenit la muncă deși ea este în continuare pe patul de spital. Până la eventuale noi confruntări fizice, după cum ne “amenință” unii analiști că ar urma să se întâmple, deocamdată, românii se confruntă pe rețelele sociale, încercând să se convingă unii pe alții care au fost mai agresivi: demonstranții sau jandarmii.