Muzeul Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Ambasada Marelui Ducat de Luxemburg, organizează vineri, 28 noiembrie, conferința „Scrisorile lui Emil Cioran în colecțiile Centrului Național de Literatură din Luxemburg”, la muzeul „Vasile Pogor”, cu începere de la ora 16:00. Conferința va fi susținută de către Léon Rinaldetti, care va prezenta scrisorile trimise de Emil Cioran către Jean-Paul Jacobs.

În contextul unui festival literar din Luxemburg, poetul luxemburghez Jean-Paul Jacobs (*1941) l-a întâlnit pe scriitorul francez Maxime Nemo, care, la rândul lui, l-a pus în legătură cu marele autor român Emil Cioran. Acum doi ani, Centrul Național de Literatură din Luxemburg a putut achiziționa douăsprezece scrisori trimise de Emil Cioran către Jean-Paul Jacobs, în perioada 1965-1974. Din aceste scrisori reiese că cei doi autori, unul român și unul luxemburghez, au schimbat mai întâi idei despre traduceri, literatură și filozofie, apoi corespondența lor a devenit una personală, care dezvăluie emoții profunde ale scriitorului român. Achiziția scrisorilor lui Emil Cioran de către Centrul Național de Literatură din Luxemburg este importantă atât pentru a cunoaște relația între doi autori de seamă pentru România și Luxemburg, cât și pentru a afla detalii noi despre viața interioară a lui Emil Cioran.

Léon Rinaldetti este poet luxemburghez și fost bibliotecar al Centrului de Literatură din Luxemburg. Începând cu anul 1975, publică poezie și proză scurtă în germană și franceză, fiind premiat la numeroase concursuri literare. Din 2006, lucrează la Centrul Național de Literatură din Mersch.

Conferința va fi susținută în limba germană, iar traducerea în limba română va fi asigurată de către Nora Chelaru. Mai multe informații se află pe pagina de Facebook a MLR Iași, precum și pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ