19 aprilie 2024
ActualitateConferința Regională Împotriva Traficului de Persoane, în Bacău

Au participat peste 1.300 de tineri

Conferința Regională Împotriva Traficului de Persoane, în Bacău

Evenimentul, organizat de Asociația Valoare Plus la Teatrul de Vară „Radu Beligan” din Bacău, a reunit tineri de clasele a VII-a, a VIII-a și de liceu, alături de profesori, din mai multe instituții de învățământ din județele din regiunea Moldovei. Conferința, derulată sâmbătă, 19 octombrie (pe 18 octombrie s-a sărbătorit Ziua Europeană Împotriva Traficului de Persoane-n.r.) a debutat la ora 9.00 cu prezentarea invitaților. După câteva alocuțiuni expuse de aceștia au urmat o serie de ateliere susținute la Teatrul de Vară, la Liceul Tehnologic „Anghel Saligny”, la Centrul de Tineret și la Colegiul Național de Artă „George Apostu”, temele fiind pe marginea bolilor cu transmisiune sexuală, siguranță în mediul online, cum poți ajuta o victimă a traficului de persoane și altele. Astfel, încă odată, s-a tras semnalul că traficul de persoane este o realitate. Este o realitate în România, în Europa și peste tot în lume.

„Din nefericire, din cauza sărăciei și neinformării, România a devenit principala țară de origine a celor mai multe victime ale traficului de persoane din Uniunea Europeană. Exploatare sexuală, munca forțată, cerșetoria, traficul de organe sau alte infracțiuni devin realități care mutilează viața și sufletul multor români. Tinerii informați sunt puternici, nu doar că știu cum să evite să devină victime ale traficului de persoane, ci vor fi și motivați să lupte împortiva acestui fenomen.”
Marian Pădureț, președintele Asociației Valoare Plus

„Cred că este cel mai mare proiect pe care îl cunosc în plan național și cred că este un eveniment care ar trebui organizat în fiecare zonă a țării de către centrele Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane. Felicit pe cei de la «Valoare Plus» care au reușit să pună la un loc atât de mulți copii și să-i informeze despre un pericol real în România și în special în zona Moldovei, despre care autoritățile tac. Nu vor să vorbească și nu vor să recunoască faptul că avem o problemă.”
Silvia Tăbușcă, coordonator al Programului pentru Securitate Umană din cadrul Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică



„Am venit la această conferință întrucât consider că traficul de persoane este o mare problemă în România, fiind, de altfel, un fenomen prezent în toată lumea. Întâlnirea de acum este o soluție pentru ceea ce se întâmplă pentru că tineretul trebuie să fie educat și informat în această privință. Românii sunt în topul persoanelor traficate în Marea Britanie și tocmai de aceea vrem să ajutăm și să prevenim.”
Doyin Adele-Shiyanbola, șefa secției politice a Ambasadei Marii Britanii la București

„Sunt aici pentru a preveni tinerii să nu cadă victime ale traficului de persoane. Eu sunt polițist local în Suedia și cunosc foarte mulți români traficați, cei mai mulți fiind exploatați prin cerșetorie și sexual. Am venit să le vorbesc tinerilor de modul în care trebuie să se protejeze și cum trebuie să procedeze mai ales că folosesc foarte mult rețelele de socializare unde pot pândi tot felul de pericole din sfera traficului de persoane.”
Annika Svensson, ofițer de poliție comunitară și de prevenire a criminalității în Uppsala, Suedia

„Conferința mi se pare o idee extraordinară de interesantă. Am văzut foarte mulți copii veniți. Mi se pare util să li se spună despre ce este vorba și care sunt pericolele, să le poată trata așa cum trebuie. Pentru așa ceva vin de fiecare dată, fără să mai stăm la discuții. În atelierul pe care l-am susținut, le-am vorbit copiilor despre bani, care de cele mai multe ori sunt motivul pentru care ei ajung să fie victime ale traficului de persoane.”
Dragoș Pătraru, jurnalist și realizator emisiunea „Starea Nației”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri