Faţă de ceea ce cotidianul „Deşteptarea” a făcut cunoscut în ediţia de vineri sub titlul „Dragobetele sărută fetele la Bereşti-Tazlău”, se cuvine să transmitem câteva impresii de la faţa locului. Manifestarea a avut loc în sala de festivităţi a Şcolii Gimnaziale Enăcheşti, un spaţiu pe care orice unitate de învăţământ şi l-ar dori.

Expunerea colonelului (r.) Paul-Valerian Timofte despre evenimentele de acum o sută de ani, comentariile literare şi de folcloristică, momentele artistice susţinute de Florin Zăncescu şi Rareş Drăghici au însemnat doar o cincime din programul general al zilei.

Cei care au cântat, au dansat ori au interpretat roluri ad-hoc – elevii, adică – au rotunjit o prestaţie de zile mari. Am lăudat pasiunea pentru frumos a şcolarilor, pe care cadrele didactice au ştiut să o cultive, şi le-am propus localnicilor un calendar al anilor ce vin: în 2019 va fi bicentenarul zidirii Bisericii „Sfântul Nicolae” şi tot atunci vor fi comemoraţi/omagiaţi doi reputaţi fii ai comunei – pr. Constantin Leonte şi universitarul Liviu Spătaru, născuţi în 1959. Şcolile din Boşoteni şi Turluianu ar fost înfiinţate în acelaşi an, 1920, ceea ce înseamnă că li se apropie centenarul, prilej de a ne reîntâlni. Doamne-ajută!

Alte articole