Municipalitatea mai face un imprumut „strategic” si are de gând sa ingroape si acesti bani in sistemul centralizat de termoficare. De parca nu ar fi fost de ajuns zecile de milioane de euro cheltuite pâna acum si de care pare sa se fi ales praful. Sa nu uitam nicio clipa ca sistemul centralizat, aceasta gaura neagra a bugetului local, este ca o caruta desalata.

Mai mult decât de asigurarea caldurii si apei calde, sistemul acesta se tine de surprize: azi ai caldura, mâine s-ar putea sa nu mai ai, fiindca crapa tevile. Tot orasul este brazdat de santuri in care se „investeste”, se „implementeaza” un nou sistem de termie. Insa „tot orasul” inseamna, de fapt, numai un sfert din apartamentele care erau odinioara racordate la CET, falimentat profesionist, iar mizeria ascunsa sub presul redenumit Thermoenergy.

„Este o lucrare foarte, foarte mare, de aceea sunt si probleme cu finalizarea”, se justifica autoritatile. Cert este ca termenul de executie a trecut demult, banii europeni sunt gata sa se piarda, iar cheltuielile ar putea cadea tot in sarcina bugetului local. Asadar, puse cap la cap toate acestea, rezulta o afacere „gospodareasca”, care in ochii bacauanilor este o bataie de joc.

PUBLICITATE

Nu e zi in care cetatenii sa nu sune la redactia noastra si sa se plânga de santuri, de santierele care par abandonate, de lipsa caldurii, de avarii in lant. In unele zone nu este apa calda inca din vara. Capac peste toate, printre firmele care lucreaza la refacerea sistemului de termie exista cel putin una care nu a fost in stare sa execute lucrarile la punctele termice luate in grija, iar de aici intârzieri si mai apasate.

Când vor da Dumnezeu si autoritatile locale si lucrarile se vor fi terminat, ni se promite raiul de pamânt. Adica, facturi minuscule la caldura centralizata, confort din belsug, conducte care nu se vor mai sparge niciodata. Prin urmare, rosi de invidie, posesorii de centrale termice, adica cei care au fugit din sistemul centralizat, se vor intoarce cu coada intre picioare, rusinati, la Thermoenergy.

Aceasta ar putea fi o poveste de succes, daca nu ar fi, de fapt, de-a binelea, un scenariu cu tenta utopica. Bacauanii au deja prea multe experiente neplacute cu sistemul centralizat ca sa ne inchipuim ca se vor buluci sa se intoarca la Thermoenergy. Iar modul in care merg lucrurile si ritmul infernal in care se sparg tevile (vezi exemplul cartierului Nord) nu fac decât sa confirme ca ne amagim amarnic, iar uriasa investitie frizeaza inutilul.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. eu sper ca atunci cand se vor finaliza lucararile si banii europeni nu vor mai putea fi decontati, cei cu minte si coloana vertebrala din consiliul local sa nu aprobe plata lucrarilor de matuiala din bugetul local…..si atunci vom vedea cum vor face platile, eventual din buzunarul lor, pt ca nu au urmarit fazele de constructie, termenele de finalizare, etc….cei vinovati de de neimplicare sau de nesupraveghere sa plateasca…..sper doar

LĂSAȚI UN MESAJ