Articolul despre grefierul de la Judecatorie care a lesinat in sala de judecata, urmat de reactiile colegilor revoltati de conditiile in care lucreaza, a avut efecte neasteptate. S-a reusit, in final, sa se schimbe un geam, de la Arhiva Civila, care statea spart de luni bune, desi toti cei care studiau dosare acolo reclamau ca este curent. S-au facut masuratori pentru schimbarea unor usi. Se are in vedere inlocuirea altor geamuri, desi conducerea Judecatoriei spunea ca nu sunt bani. S-au luat masuri si impotriva autorului articolelor – Judecatoria a gasit motive sa nu mai dea dosare la studiu.

Starea in care se afla cladirea Judecatoriei Bacau este jalnica, o stim cu totii, se plâng si angajatii. Nu sunt bani pentru investitii majore, iar ideea mutarii instantei sau o alta varianta au ramas la nivel de analiza.

Totusi, angajatii trebuie sa lucreze in conditii decente, nu in praf, nu in curent. De aceea, am intrebat conducerea instantei daca dispune de fonduri pentru igienizari si lucrari elementare – un geam spart de luni intregi, o usa care nu se mai incuie si ar trebui, pentru ca incaperea e plina de dosare, poate si un strop de detergent pentru perdelele innegrite.

PUBLICITATE

Pe 18 februarie, Judecatoria ne transmite ca, si in cursul acestui an, a solicitat bani pentru reparatii strict necesare. “Astfel cum rezulta din adresa ce ne-a fost inaintata de Tribunalul Bacau (din 12.02.2016, n.r.), in prezent nu exista fonduri pentru demararea acestor lucrari, ele urmând a fi avute in vedere la fundamentarea unor solicitari de rectificare a bugetului Ministerului Justitiei in cursul acestui an. Pentru informatii suplimentare, va puteti adresa Tribunalului Bacau, care este ordonator tertiar de credite”, se spune in comunicatul primit de la Judecatorie.

Tribunalul spune ca sunt bani

Tribunalul spune, insa, cu totul altceva, in raspunsul trimis redactiei. Si anume ca exista bani. Nu suficienti, dar exista. “Avându-se in vedere sumele aprobate prin fila de buget de venituri si cheltuieli pentru anul curent, respectiv 140.000 lei la articolul «reparatii curente» (70.000 lei in trim. I si 70.000 lei in trim. II), s-a solicitat Curtii de Apel Bacau transmiterea devizului general cu valorile estimative si notele de fundamentare corespunzatoare, privind efectuarea lucrarilor de reparatii solicitate de Judecatoria Bacau, devize transmise Tribunalului Bacau la data de 09.02.2016. Ulterior, s-a incheiat contractul nr. 1210/I/A/24 din 22.02.2016, având ca obiect «Lucrari de reparatii tâmplarie lemn la sediul Judecatoriei Bacau, str. Oituz, nr. 20», care se deruleaza in perioada 24.02.2016 – 14.03.2016.

Referitor la achizitia de rafturi metalice pentru arhiva, mentionam faptul ca, fata de necesarul de fonduri de 14.053,66 lei (necesar estimat de inginerul constructor al Curtii de Apel Bacau), prevederea bugetara pe anul curent este insuficienta, respectiv de doar 10.000 lei”, informeaza Tribunalul. In acelasi comunicat, se spune ca in perioada urmatoare, in limita fondurilor alocate prin buget pe anul 2016, se vor efectua reparatii curente la parterul cladirii, unde se vor inlocui ferestrele vechi, din tâmplarie din lemn, cu ferestre noi din PVC, cu geam termopan. De asemenea, se vor face reparatii la grupurile sanitare si zugraveli interioare.

Judecatoria instituie cenzura

Criticile, justificate de altfel, aduse de angajati si publicate in ziar nu au ramas fara sanctiuni. Fara niciun motiv plauzibil, conducerea Judecatoriei a luat decizia de a nu ne mai permite accesul la dosare.

Concret, instanta face referire la un dosar cerut la studiu, insa, masura se extinde inevitabil la majoritatea cauzelor care sunt pe rol. Refuzul de a ni se da la studiu dosarul s-ar explica, dupa cum spune presedintele Judecatoriei, prin faptul ca in cererea de studiu nu este indicata informatia solicitata – lucru imposibil atât timp cât nu stim ce informatii sunt la dosar, tocmai pentru ca nu am avut acces la el!

Apoi, se spune ca “dosarul solicitat la studiu priveste o persoana de drept privat, nu o institutie sau persoana publica”. Mentionam ca accesul presei la dosare este permis si reglementat de Consiliul Superior al Magistraturii care a stabilit si conditiile necesare pentru protejarea datelor personale sau a unor probe din dosar (in cazul celor penale).

Pâna acum, Judecatoria, ca si instantele superioare, a dat jurnalistilor dosare la studiu chiar daca nu era vorba de institutii sau persoane publice, conditionat de protejarea datelor cu caracter personal, lucru pe care l-am respectat, fiind publicate in ziar doar informatiile relevante si utile cititorilor – faptele din dosar, fara numele celor implicati.

Practic, Judecatoria isi contesta propriile decizii, atât timp cât, sub aceeasi conducere, a permis studierea unor dosare in care erau implicate firme sau persoane private: dosarul de santaj la KFC, cel de ucidere din culpa al fostului procuror Petrescu (acum pensionar), unul de lipsire de libertate etc. Dar, ni se lasa dreptul de a formula reclamatie administrativa la … presedintele Judecatoriei Bacau.

CSM a instituit, intr-adevar, reguli si restrictii (in cazul dosarelor penale pentru care nu s-a finalizat rechizitoriul), dar nu a ingradit nicio clipa accesul mass-media la dosare, din momentul in care acestea ajung in instanta si trec de camera preliminara. De altfel, sedintele de judecata sunt publice, in care, culmea, se citesc din dosare datele personale ale partilor din dosar sau martorilor – CNP, seria si numarul cartii de identitate, adresa.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

  1. de-abia dupa ce s-a scris in presa, au inceput sa faca ceva, altfel stateam si acum cu geamurile sparte si in curent. nu dau doi bani pe noi, normal ca nu le convine sa scrieti de ce este prin instante

    • asta pentru ca cine se ocupa de administratie este un incompetent. doar nu o sa schimbe judecatorii geamurile si rafturile. mergeti peste el/ea , vedeti pila cui e de sta degeaba acolo si isi bate joc de voi …de voi si aruncati-l in strada

  2. au gasit brusc bani? cum sa spui ca nu sunt bani pt un geam spart? asta este culmea indiferentei! sunt expert si am studiat dosare in acea arhiva luni bune, in curent, de mi-a crapat capul si nimanui nu i-a pasat, nu de noi, ca stateam doua ore, de angajati care stateau acolo o zi intreaga

LĂSAȚI UN MESAJ