Pe fondul evenimentelor de acum două zile, când o parte din sindicaliștii de la Compania Regională de Apă Bacău (CRAB) au protestat în centrul orașului și au cerut majorări salariale, conducerea companiei a susținut întrevederi cu conducerea sindicatului după care, ieri, a convocat o conferință de presă. Nina Chiper – director general CRAB, Ovidiu Turcu – președintele Consiliului de Administrație, Raluca Popa – director dezvoltare programe și Petruș Rădulescu – director tehnic, au solicitat o întâlnire cu reprezentanții presei pentru a lămuri situația revendicărilor sindicaliștilor și încercarea de a stinge conflictul creat.

„Motivul pentru care ne prezentăm astăzi în fața dvs. sunt tocmai discuțiile apărute în spațiul public vis-a-vis de negocierile pe care CRAB le poartă cu Sindicatul Liber și Independent. În urma acțiunilor de protest am încercat un dialog, dar, din păcate, dânșii nu sunt deloc flexibili și doresc neapărat mărirea de salarii”, a declarat Nina Chiper, director general al CRAB, care a precizat că în prima instanță sindicaliștii au avut 20 de solicitări și au picat de acord pe nouă dintre ele. Cele nouă puncte, în mare, presupun un impact pe buget de 1,2 milioane de lei.

„Creșterile salariale propuse de sindicaliști sunt imposibili de suportat de Companie astăzi deoarece ar însemna o presiune pe buget de 7 milioane de lei”, a explicat Nina Chiper care a adăugat că sindicaliștii au venit cu o a doua propunere, de creștere cu 290 de lei a salariului de persoană, ceea ce ar pune o presiune anuală pe buget de 3,5 milioane de lei.

Directoarea Companiei a specificat că bugetul așa cum este el aprobat astăzi nu poate suporta o mărire salarială, dar sindicaliștii au alte opinii. La solicitarea conducerii protestatarii au adus trei variante de rezolvare a problemei. „Eu vă spun ce au solicitat dânșii. Că acestă sumă necesară creșterii salariilor, să vină, pe de o parte, din investiții, lucru care este ilegal.

A doua propunere a fost să creștem salariile din provizioane, propunere total nefezabilă, pentru că nu putem miza pe niște sume care urmează sau nu să intre la un moment dat. Și a treia, și cea mai importantă, a fost să creștem salariile, suportând această diferență din mărirea tarifelor”, a susținut Nina Chiper. Și ceilalți membrii ai conducerii CRAB au făcut referiri la acest conflict și au prezentat situația companiei din punctele de vedere pe care le reprezintă.

Astfel s-a discutat despre investiții, echipamente, reparații și chiar s-a adus în discuție problema avariilor și înlocuirea rețelelor cu probleme majore tocmai pentru a se evita apariția de noi situații de criză a apei cu care băcăuanii s-au confruntat în ultimii ani.


PUBLICITATE