Concursul Național „Alecsandriana – creativitate și literatură” 2018

  La sfârșitul săptămânii trecute, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Bacău a găzduit și organizat prin prof. Ramona Mocanu și prof. Călina Stroe cea de-a XII-a ediție a Concursului Național „Alecsandriana – creativitate și literatură”. Cuprins în Calendarul Activităților Educative Naționale, dar fără finanțare de la minister, evenimentul este un concurs de creație literară, pentru elevii de gimnaziu și de liceu (clasele V – XII), care se desfășoară în șase limbi: română, engleză, franceză, germană, italiană și spaniolă.

  Concursul s-a desfășurat în două etape. Prima a avut loc în perioada martie – iunie 2018, când participanții au trebuit să creeze texte pe o temă dată, „trepte”, și să le trimită via e-mail, împreună cu fișa de înscriere. Acestea au fost selectate pe baza valorii literare și a respectării temei.

  În prima etapă au fost 137 de participanți din 21 de județe ale țării și din Spania. Etapa secundă,cea finală, s-a desfășurat sâmbătă, 29 septembrie, și a constat într-o probă scrisă, de 90 de minute, având trei subiecte exclusiv de creativitate, vizând toate cele trei genuri literare. Subiectele au avut ca temă principală participarea României la Primul Război Mondial și Marea Unire din 1918, ediția din acest an plasându-se sub semnul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.

  La această etapă s-au calificat 89 de concurenți din țară și din județul Bacău. Celor 18 participanți din Spania, elevi de gimnaziu, din cauza faptului că nu se pot deplasa în România pentru proba scrisă, le-au fost evaluate și premiate doar textele din prima etapă a concursului.


  Laureații concursului au fost:

  – la secțiunea Limba română liceu: premiul I – Bighiu-Tofan Steliana (Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika”, Comănești;
  – la secțiunea Limba română gimnaziu: premiul I – Secară Maria (Colegiul Național „Dimitrie Cantemir”, Onești);
  – premiul special al Bibliotecii Județene „C. Sturdza”, Bacău – Iacob Iulia Daria (Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Cluj-Napoca);
  -la secțiunea limba engleză liceu:premiul I – Măciucă Daria Elena (Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Bacău);
  -la secțiunea limba engleză gimnaziu: premiul I – Cătuneanu Marta Ioana (Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Bacău);
  – la secțiunea imba franceză liceu: premiul I – Berdilă Andrei (Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”, Bacău);
  – la secțiunea limba franceză gimnaziu: Premiul I – Vizitiu Alin Ștefan (Școala Gimnazială Nr.10, Bacău);
  – la secțiunea limba germană liceu: premiul I – Tănase Iulia Gabriela (Colegiul Național „Ferdinand I”, Bacău);
  – la secțiunea limba italiană liceu: premiul I – Tancău Isabella (Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Bacău);
  – la secțiunea limba spaniolă (participanți din România) liceu:
  premiul I – Mihăilă Antonia Nicoleta (Colegiul Național „Ferdinand I”, Bacău).

  Sponsorii principali ai acestei ediției au fost Consiliul Județean Bacău, SIF Moldova SA, SC Adacom SA și Rovimed Publishers.  PUBLICITATE