Timp de trei zile (29-31 mai ), in Bacau s-a desfasurat Concursul International de Pian „Frederic Chopin”, editia a II-a, organizat de Asociatia „Scoala de Pian Dragos Lungu”. Competitia a fost destinata prescolarilor, elevilor din liceele de arta si scolile de muzica (clasele I – XII), studentilor, precum si masteranzilor din universitatile si facultatile de muzica din tara si din strainatate.

Desfasurat pe categorii de vârsta, concursul si-a propus sa stimuleze pregatirea de specialitate a tinerilor muzicieni, precum si aprofundarea lucrarilor din repertoriul pianistic. Juriul, format din conf.univ.dr. Verona Maier – Universitatea Nationala de Muzica – Bucuresti (presedinte), Luciano Lanfrachi, pianist concertist – Italia, pianista – Tsarina Marinkova – Olanda, lect.univ.dr. Mihaela Spiridon – Academia de Muzica „ Gheorghe Dima„ Cluj, lect.univ.dr. Ioana Stanescu – Universitatea de Arte „George Enescu” Iasi, nu a avut o misiune usoara, deoarece la concurs s-au inscris peste 40 de tineri pianisti din România, Republica Moldova, Bulgaria si Italia, cu vârste cuprinse intre sase si 25 de ani, proveniti de la scoli pianistice diferite.

Sâmbata seara, de la ora 18, dupa recitalul pianistului Luciano Lanfrachi, a avut loc Concertul de Gala si premierea câstigatorilor, moment asteptat cu mari emotii de toti participantii, copii, parinti si spectatori. Toti concurentii au primit diplome de participare, fiind acordate apoi 11 premii III, 5 premii II si 4 premii I. Trofeul „Frederic Chopin” si Marele Premiu a fost câstigat de tânara pianista Laura Balicov, din Chisinau, care si-a adjudecat si Premiul I, la categoria ei de vârsta. Au mai fost acordate doua premii speciale din partea Asociatiei ACUM.

PUBLICITATE

„A fost o editie reusita, mult mai buna decât prima, din 2013, atât ca participare, 44 de concurenti fata de 30, anul trecut, dar, mai ales, ca nivel de prezentare, de interpretare, la care se adauga cerintele si criteriile de apreciere, care au fost mult superioare. A fost, daca vreti, un concurs foarte dificil si ma bucur ca valoarea lui creste, de la an la an”, prof. Dragos Lungu, presedintele Asociatiei „Scoala de pian Dragos Lungu” si director al concursului

Organizarea si desfasurarea concursului au fost posibile si datorita sprijinului financiar al Primariei Bacau, al unor sponsori cu dragoste de copii si muzica, suportul logistic si tehnic fiind asigurat de Filarmonica „Mihail Jora”.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

8 COMENTARII

  1. In cazul in care sunteti din alta regiune decat Moldova, sau nu aveti profesorul in juriu, va sfatuiesc sincer sa nu aruncati banii pe fereastra, participand la acest concurs, deoarece nu veti avea parte decat de dispret pt. munca voastra.

  2. Octav are dreptate. Este un concurs la care numai cu pile poti lua vreun premiu. Atat casigatorii de anul acesta , cat si cei de anul trecut au profesorii membrii ai juriului. Poate Octavian Danacica are de gand sa mai mearga si la anul la concurs si s-a gandit sa nu supere pe nimeni. NOI NU !!!

  3. Octavian Danacica, perfect deacord cu dvs.! Noi suntem din Constanta, si am fost si anul trecut si anul acesta la concurs, si putem spune ca a fost jurizat foarte corect si la obiect. Daca cantai de premiu cu siguranta l.ai fi obtinut.Am admirat foarte mult, faptul ca juriul a ramas dupa gala si a vorbit cu concurentii si profesorii, in felul acesta afland ce a fost bun la noi si ce nu. D.le Octav, am fost in sala si am ascultat si concurentii din Chisinau, cu parere de rau au fost mai buni ca multi din Romania, si mai buni si decat ai mei.Ei au luat premiul I, noi II si III, ba chiar am concurat cu elevi ai caror profesori au fost in juriu si am luat premiu in fata lor, asta facandu.ma sa cred ca este un concurs FARA PILE si CORECT! Cu siguranta vom veni si la anul pentru ca este un concurs cu nivel bun!

  4. Concursul e bine organizat,dar premiile se dau pe pile. Copilul meu a castigat premiul 1 cu acelasi program si aceeasi interpretare cu doar o saptamana inainte la Tulcea la Concursul George Georgescu, iar la Bacau doar o diploma de participare. De aceea si eu cred ca nu merita deplasarea.

  5. Un concurs foarte bine organizat! Felicitari domnului Dragos Lungu, presedintele concursului, pe care l-am cunoscut personal, si care chiar este un om dornic sa tina arta in viata. Am luat premiu III, un premiu meritat dat fiind faptul ca in juriu au fost dintre cei mai de renume profesorii de pian din tara. Sucees pe mai departe!

  6. Sorry…cam toate concursurile din Romania sunt o rusine…nu ne dezmintim!Spiritul grotesc, balcanic, infect! Daca lucrezi la Bucuresti ,, cu cine trebuie” iei premii peste tot…Asa, si? Cu ce te ajuta in cariera? Zero…

LĂSAȚI UN MESAJ