22 mai 2024
ActualitateConcurs de informatica pentru eleve si studente

Concurs de informatica pentru eleve si studente

Când codul frumusetii intâlneste frumusetea codului

13 echipe de fete au participat, week-end-ul trecut, la un inedit concurs de informatica, in Bacau. Inedit, deoarece concursul a fost organizat special numai pentru fete, fiind prima competitie de acest gen.

Concursul, rodul unui proiect coordonat de conf. univ. dr. Bogdan Patrut, de la Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacau, s-a numit “The Code of Beauty – The Beauty of Code”.In traducere libera, “Codul frumusetii – Frumusetea codului”.

concurs3

De ce un concurs numai pentru fete?

“In industria IT, numarul femeilor cunoaste o scadere foarte mare fata de anii 1980-1990. Desi in ultimele clase de gimnaziu si in primele clase de liceu, elevele sunt interesate de informatica si de noile tehnologii IT&C, spre finalul clasei a XII-a putine fete, comparativ cu baietii, aleg sa dea bacalaureatul la informatica sau sa se indrepte spre o facultate de profil”, explica conf.univ.dr. Bogdan Patrut ideea concursului.

concurs-5

El spune ca una din cauzele acestei situatii pare sa fie si faptul ca, in competitiile traditionale, unde concureaza cu baietii, fetele sunt descurajate, prin faptul ca sunt prea putine si rareori ajung in fazele superioare ale unor asemenea concursuri (olimpiade, concursuri de informatica aplicata etc).

concurs-4-citat
„Plecând de la faptul ca educatia trebuie sa fie centrata pe elev si diferentiata in functie de particularitatile de aptitudini, interese, vârsta, dar si sex, am conceput acest concurs, care se doreste sa reduca discrepanta existenta la ora actuala intre numarul de baieti si numarul de fete din facultatile de profil, respectiv de pe piata fortei de munca.
Concursul nu se doreste a fi o abordare sexista, feminista, in favoarea fetelor si in defavoarea baietilor, ci, dimpotriva, o metoda prin care fetele sunt incurajate sa ajunga sa concureze de la egal la egal cu baietii.”
conf.univ.dr. Bogdan Patrut, initiator si coordonator proiect

O oportunitate de invatare

La concursul din week-end-ul trecut au participat fete de la colegiile nationale „Gheorghe Vranceanu”, „Ferdinand I” si „Vasile Alecsandri” din Bacau, dar si de la Colegiul „Emil Bota” din Adjud, precum si studente de la Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacau, iar premierea a avut loc duminica, 11 ianuarie.

„Despre acest concurs mi-a vorbit doamna profesoara de informatica, Liliana Ursache. Deoarece doresc sa urmez mai departe o facultate de informatica, mi s-a parut un prilej bun de a cunoaste oameni din acest domeniu si sa experimentez cât mai mult.”
Bianca Irofte, eleva la CN „Ferdinand I”, concurenta

„Concursul «The Beauty of Code – the Code of Beauty» mi se pare o oportunitate de invatare intr-un mod diferit de traditionala predare cu care ne-a obisnuit sistemul educational. Prin invatare inteleg atât dezvoltarea cunostintelor de programare, cât si cunoasterea de persoane noi.”
Aiysha Parviez, a carei echipa a câstigat locul intâi

Cele doua câstigatoare ale locului inti:Aiysha Parviez si Anais Hristea
Cele doua câstigatoare ale locului inti:Aiysha Parviez si Anais Hristea

Primul loc a fost câstigat de perechea Aiysha Parviez si Anais Hristea, de la Colegiul National „Gheorghe Vranceanu”. Pe locul al doilea, juriul, alcatuit din profesori de informatica si studenti, a clasat perechea Diana Tudosa si Anca Elena Bizdadea, de la Colegiul National „Vasile Alecsandri”, in vreme ce a treia treapta a podiumului a fost ocupata de perechea Silvia Bujor si Cristiana Moruz – Dubenco, tot de la CN „Gh.Vranceanu”.

concurs1 FOND

Concursul a fost organizat cu finantari exclusiv private. Printre sponsorii acestuia se numara societatea Eco Kit, Cirro Solutions, Twomey’s Irish Pub, Sintrom, Softescu, EduSoft, ISSCO, RadTrans, Apperio Media, Dani Code, Simplenet si persoane fizice.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri