Reabilitarea Pasajului CFR, o idee indrazneata a Asociatiei Mutatis Mutandis, a ajuns intr-o etapa noua: un concurs de idei cu privire la reorganizarea acestui spatiu. Starea jalnica a acestui pasaj a fost, deseori, sesizata de cetatenii care il ocoleau din cauza repulsiei provocate de gunoaie si a fricii pe care le-o provocau aurolacii, preferând sa treaca peste liniile de cale ferata. “Desteptarea” a scris de multe ori despre mizeria si paragina in care se gasea Pasajul CFR. Autoritatile locale nu au reactionat pe motiv ca spatiul apartine Regionalei CFR Iasi.

Anul trecut, Asociatia Mutatis Mutandis i-a invitat acolo pe liceeni, politicieni, ziaristi, pe toti cei carora le-ar putea pasa de un spatiu care se afla in municipiul Bacau. “In intunericul si mizeria din Pasaj s-au auzit acorduri de chitara, s-a pictat, s-a recitat, s-a lansat o carte. Chiar s-au facut donatii de 6000 de lei la Swimathon pentru sustinerea transformarii lui intr-un spatiu de cultura si civilizatie.

Arhitecti, ingineri, un scriitor, un senator si un viceprimar al Primariei Bacau au stat peste program ca sa gaseasca solutii tehnice”, arata Alina Caprioara, presedinta asociatiei. Din pacate, problema nu s-a rezolvat. De ce? “Primaria nu are legal dreptul sa investeasca in ceva care este in proprietatea CFR-lui, iar CFR-ul nu are resurse sa intervina.” Apoi, daca va fi reabilitat fara a i se schimba partial destinatia, Pasajul CFR ar ramâne in continuare pustiu si ar fi vandalizat intr-un timp foarte scurt.

PUBLICITATE

“Intre timp, in orasul european Bacau exista un spatiu pietonal, deschis circulatiei publice, care face legatura intre oras si cartierul CFR si intre liniile ferate, neluminat, plin de urina si fecale si care este, simbolic, expresia unui esec, arata Alina. Pentru mine, Pasajul CFR este o metafora pentru rigiditatea sistemelor si pentru nivelul de educatie si civilizatie al nostru, al locuitorilor.”

Servicii high-tech si spatii de socializare

Concursul de idei privind amenajarea spatiului este public si se adreseaza arhitectilor/urbanistilor, studentilor şi elevilor care urmeaza cursuri de arhitectura/urbanism. Proiectul urmareste reabilitarea pasajului prin refacerea zonei pietonale, a peretilor si tavanului, refacerea izolatiei, crearea unor spatii care sa angreneze caracterul social, de module comerciale, amenajari peisagere care sa integreze solutiile propuse pentru partile exterioare adiacente pasajului, crearea unui spatiu de interactionare sociala si social media prin dotari aferente serviciilor de comunicatii high-tech, a unui sistem de iluminat si supraveghere video permanent, ieftin si eficient etc.

Detalii pot fi gasite pe pagina asociatiei: http://www.schimbareainbine.ro. Data limita de inscriere a machetelor va fi 31 august, iar anuntarea câstigatorilor, 3 septembrie. Se vor acorda trei premii: premiul I – 1.000 lei, premiul II – 500 lei si premiul III – 300 lei.

“Va fi mai mult decât un concurs, declara Alina Caprioara. Va fi o expozitie cu toate machetele propuse de participanti, un eveniment important pentru comunitate, prin care vom demonstra ca putem sa salvam spatiul si sa transformam urâtul in frumos”.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Mutatis Mutandis sau “cand ma plictisesc, idei ma cuprind” … Nu-mi amintesc sa fi realizat ceva concret aceasta asociatie. A sigur, o groaza de proiecte motivationale, fara nicio finalitate clara. Machete pentru? Pasajul e destinat ajungerii pe peronul garii. In curand nu vor mai fi trenuri in gara. Acum vrem sa il transformam in ce? in centru cultural? Hai sa ne adunam in pasajul CFR sa cantam cantece. Eu zic sa ne adunam si in cladirea fostului cinematograf Orizont. Sau in pasajul Romtelecom, ca si acolo miroase a urina.

  2. …suntem un popor care avem inca stranse obiceiuri si legaturi cu triburile epocii primitive..ca si indienii inca ne pisham pe peretii cladirilor pe copaci..in public..si oriunde e mai intunecat..nu cred ca se poate rezolva problema asta prin reamenajarea pasajului din gara..trebuie doar dezinfectat varuit si inchis definitiv pt conservare.

LĂSAȚI UN MESAJ