26 aprilie 2024
CulturăConcertele Filarmonicii Mihail Jora

Concertele Filarmonicii Mihail Jora

Joi, 9 decembrie și vineri, 10 decembrie, la Sala Ateneu,  Filarmonica Mihail Jora prezintă publicului meloman două concerte. Primul, cel de joi, este dedicat creației mozartiene. În 27 ianuarie se împlineau 265 de ani de la nașterea lui Wolfgang Amadeus Mozart – corifeul clasicismului – iar în 5 decembrie, întregul mapamond, îmi place să sper – comemora 230 de ani de la moartea sa. Era la Viena. Ningea, cum consemnează cronicile timpului și geniul muzicii universale era condus la groapa comună.
    

Marius Hristescu, muzician recunoscut al tinerei generații de dirijori, din 2019  prim-dirijor al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, discipol al maeştrilor: Ştefan Niculescu (compoziţie), Dan Buciu (armonie), Dinu Ciocan (contrapunct), Valentin Gruescu (dirijat cor academic), Ludovic Bács şi Petru Andriesei (dirijat orchestră), compozitor cu lucrări premiate în varii concursuri,    a obţinut în anul 1997,  Premiul de Debut în cadrul Festivalului Tinerilor Dirijori de Cor de la Craiova, în anul 2002, o bursă de studii la Accademia Marciana din Veneţia și în 2005, la Roma. După ce în anul 2004, participă la un master-class de artă dirijorală susţinut de Kurt Masur, organizat de Fundaţia „Eurosilesia” la Wroclaw (Polonia), începe să frecventeze – din 2008 – seriile de cursuri de artă dirijorală şi fenomenologie muzicală susţinute de Konrad von Abel, recunoscut discipol al lui Sergiu Celibidache. Este de notorietate preocuparea sa pentru muzica contemporană și mai ales, celebra colaborare cu binecunoscutul cantautor Tudor Gheorghe, colaborare în urma căreia a luat naştere proiectul de mare succes Anotimpurile Poeziei RomâneştiMarius Hristescu este și un apreciat orchestrator, fiind solicitat inclusiv de nume importante din sfera showbiz-ului, precum:  Felicia Filip, Nicu Covaci (Phoenix), Loredana Groza,  Florin Piersic, Radu Fornea (K1), Ştefan Bănică jr., Linda, Paula Seling, trupa britanica Smokie. De un real succes s-au bucurat şi cele două proiecte simfonice realizate alături de baritonul Daniel Prunaru, materializate în realizarea a două CD-uri, precum şi turneele naţionale de colinde din decembrie 2008 şi 2009, alături de tenorul Costel Busuioc.

    Pentru concertul în care acompaniază orchestra băcăuană – alături de care a creat memorabile seri muzicale – Marius Hristescu a ales din creația lui Mozart: Uvertura operei Cosi fan tutte

și pentru final, Simfonia nr. 39 în Mi bemol Major, KV 543. Aceste opus-uri încadrează Concertul pentru pian și orchestră nr.25 în Do Major, KV 503, lucrare magistrală ce va fi interpretată de Andrea Bacchetti. Apreciat pianist italian, născut în anul 1977, Andrea Bacchetti a debutat la 11 ani cu I Solisti Veneti, dirijat de Claudio Scimone. De atunci, a cântat de mai multe ori la festivaluri internaționale din întreaga lume.   În Italia a fost invitat al celor mai importante asociații de concerte. În străinătate, Andrea a cântat cu mai multe orchestre din Europa.



    Vineri, 10 decembrie, maestrul Ovidiu Bălan – personalitate artistică de calibru și cel ce și-a dedicat Bacăului peste 50 de ani din viață și întreaga carieră artistică –  va dirija un Concert de concerte pentru pian. Din motive de circulație restricționată, nu ne vom putea bucura de prezența tânărului și foarte talentatului pianist din Azerbaijan, Murad Abasov, din 2019, cel mai tânăr profesor de pian la Școala de Muzică din Ulm (Germania).

   O vom asculta în Fantezia ungară pentru pian și orchestră de Franz Liszt pe Angelina Natal (Franța), discipola profesoarei Lea Yoanna Adam, pianistă, care cu fiecare apariție pe podiumul de concert a cucerit publicul nostru. Angelina este câștigătoarea a numeroase premii importante în Italia, Franța, Elveția, Hong Kong, Suedia, România.

 Seara se va încheia cu Concertul în la minor pentru pian și orchestră, op.16 de Edvard Grieg, cântat de Darius Isaac Lungu, elev la Colegiul Național de Artă ”George Apostu” din Bacău, unde studiază cu tatăl său. Darius, al cărui traseu artistic este în grija conf. univ.dr. Mihaela Spiridon, a câștigat premii la concursuri de pian organizate în Bacău, Piatra Neamț, Câmpina, București. În Macedonia, anul trecut câștigă premiul I cu interpretarea unei compoziții proprii.

Ozana Kalmuski Zarea

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri