24 aprilie 2024
EvenimentConcerte de 8 Martie: Maria Șalaru și elevii ei cântă astăzi pentru...

Concerte de 8 Martie: Maria Șalaru și elevii ei cântă astăzi pentru mame

Elevii îndrăgitei interprete de muzică populară Maria Șalaru susțin astăzi două reprezentații în cinstea mamelor, de 8 martie. O primă apariție a fost programată imediat după slujba de duminică de la Enăchești, a doua reprezentație fiind programată după-amiază la Orbeni, spectacol oferit mamelor de către membrii ansamblului „Spic de la Orbeni”. Despre toate aceste activități dedicate mamelor ne-a adus detalii chiar organizatoarea lor, Maria Șalaru, profesor la Școala de Arte și Meserii din Bacău, care a reușit de-a lungul anilor să adune lângă ea sute de copii si tineri iubitori de tradiții și cântec popular.

„Dacă am vorbit și am scris mai multe despre elevii mei de la Școala Populară de Arte și Meserii din Bacău, astăzi vreau să vă povestesc despre mamele acestora, și nu exagerez când spun că unora dintre ele ar fi frumos sa le dăm titlul de «mame eroine». Fiecare dintre ele are o poveste, însă a scrie aceste povești aici ar însemna să scriem un roman foileton. Mă rezum doar la a spune că nu este ușor să îți aduci copiii la pregătire când locuiești chiar în Bacău, dar să mai vii de la zeci de kilometri depărtare în condițiile de trafic pe care le cunoaștem cu toții. Nu este ușor să îți susții financiar copilul pentru a-și împlini un vis, ori pentru a-i oferi posibilitatea de a petrece timpul liber în mod util și plăcut.

Le admir și le iubesc pe toate, dar am un respect deosebit și o dragoste aparte pentru Mihaela Tabacaru, cea care în primii ani i-a adus pe cei doi copii ai săi la cursul de canto popular, pe Emilian și pe Maria, apoi a mai născut o fetiță, Iustina. A adus-o și pe ea după trei ani la școală. Prinzând drag de activitățile noastre, mi-a spus într-o zi că ar vrea să încerce să cânte și ea, căci îndrăgește muzica populară de mică și oricum cântă mult acasă cu copiii, dar și cu elevii săi (ea fiind profesor-educator, la grădinița din Urechești).



Dorința i s-a împlinit și iată, după trei ani de studiu, Mihaela câștigă concursuri de interpretare. Mihaela este colegă la grădinița din Urechești cu Minodora Angheluță, mămica Sofiei (membră în grupul «Boboceii» din anul 2012) și a Antoniei, de curând cooptată în grup. Nu este nici pentru ea ușor să străbată distanța dintre Cornățel și Bacău, așa cum știm că sunt drumurile în condiții de iarnă, mai ales… Adina Amariei, mămica lui Vlad, este de multă vreme în sufletul meu, încă din 2010, când Vlăduț avea 4 anișori.

Este necesar în profesia de dascăl ca uneori să te apropii de familia elevului, pentru a rezolva diverse probleme sau a descoperi de unde vine înclinația spre muzică a unui copil. Astfel, mama lui Vlăduț mi-a devenit ca o fiică, cu care iată, de 10 ani împărțim și doruri, și speranțe. Adina Hanganu vine de la Strugari și este mama a trei copii, Andrei, Violeta și Maria care studiază canto de trei ani. O altă mămică eroină este Estela Măriuț cu ale ei trei minuni: Elisa, Serena și Erika. Diana Prihoancă, un iubit cadru didactic universitar și mama Alexiei și a Sofiei, deși buzoiancă la origine, a îndrăgit tradițiile și folclorul băcăuan așa încât ambele fete absolvente ale Școlii Populare de Arte au devenit membre ale unui prestigios ansamblu artistic din Bacău. Alina Crăciun este soție de preot și are patru copii. Mihăiță, Alexe, Ecaterina și Anastasia.

Vin la școală împreună cu părintele lor, preotul Liviu Crăciun de la Mănăstirea Giurgeni, județul Neamț, încă din anul 2015. De la Goioasa, comuna Agăș, preoteasa Anca Motoca mama a trei copii,Teodor, Sara și Irina Maria, mă bucură cu prezența lor în viața mea de doi ani. De asemenea, preoteasa Anca Cernat de la Enăchești, mămica lui Iustin și a Anisiei. De la Berești Tazlău vine profesoara Denisa Dumitru, mama Alesiei și a lui Edi, de la Tămășeni, județul Neamț vine mămica lui Victoraș, profesoara Cristina Chihalău. Mereu pe fugă și cu sufletul la gură vine Alina Hongu, mămica Adelinei și a Evelinei.

Andreea Blaj este doctoriță la Spitalul din Moinești, este mămica Mirunei și a lui Mihnea, este de loc din Madei județul Neamț și este măritată la Costișa, județul Neamț. Anca Teleoacă, o aduce pe Andreea la cursuri tocmai din Umbrărești județul Galați, iar Anca Ciubotaru, mama Corinei Ciubotaru, din Roșiori Bacău. Daniela Bejan, vine cu Alexandra de la Parincea, iar din Berești Tazlău vine cu mama ei și Serafima Chiriță. Oana Cojocaru este mămica Arianei și a lui Nicu și vin la cursuri de când Ariana avea 4 ani (acum are 9), Liliana Urdea vine din Buda, comuna Lespezi județul Iași cu fetița ei Larisa. Mihaela Dila este mămica Ancăi iar Elena Borseri, mama Larisei, ambele din Deleni județul Iași. Maricica Antal, mămica lui Mario din Somușca Bacău, este și sora Irinei Benchea, mama Emiliei, și vine de la Faraoani, amândouă având greutăți în privința transportului. Iuliana Guțu din Hemeiuș, mama Cristinei și a lui George, Elena Moraru din Parava, mama Mădălinei, Maricica Roman, mama lui Dragoș, Maria Pascal, mama Denisei vin din Orbeni.

Mămica Adina Lupescu are o rezistență de fier în fața problemelor de sănătate pe care le-au avut cei doi băieți, însă, iată, Denis a reușit să facă ce-i place cel mai mult, să cânte. Vreau să menționez în mod special două femei admirabile, bunica Lidia Pavel din Orbeni, care o crește și o educă pe Denisa de foarte mică și pe Maria Drăgan din Podoleni Neamț, bunica Biancăi Rotaru pe care o crește și o educă frumos de la 3 ani, la fel și pe sora ei Diana, părinții fiind plecați la muncă în străinătate pentru a le trimite toate cele necesare traiului.

Fiecare dintre aceste admirabile femei nominalizate mai sus au o poveste demnă de a fi scrisă într-o carte.

Le urez tuturor o primăvară cu soare și bucurii în suflet și o viață frumoasă și ușoară alături de «mlădițele» lor!”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri