4 octombrie 2022
10 C
Bacău

Concediu paternal mai mare, dar și pentru mai multe categorii profesionale

.

HomeActualitateConcediu paternal mai mare, dar și pentru mai multe categorii profesionale

Guvernul României preconizează modificarea, printr-o ordonanță de urgență, a Legii 210/1999, în sensul extinderii rândurilor beneficiarilor de concediu paternal și prelungirii duratei acestuia.

Astfel, proiectul de ordonanță, publicat pe site-ul Ministerului Muncii, prevede că la concediu paternal și indemnizația aferentă au dreptul toți tații care au calitatea de salariat cu contract sau raport de muncă, eliminând prin această prevedere noțiunea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale.O altă noutate constă în faptul că în categoria salariaților sunt asimilați și tații care au un contract de activitate sportivă, de mandat, de management sau civil de prestări servicii pentru teatru ori au o convenție de muncă individuală (cooperațiile).

Beneficiari de concediu paternal vor fi și tații care sunt aleși în funcțiile pe care le ocupă și care lucrează în cadrul unei instituții executive, legislative sau judecătorești, precum și cei care dețin o funcție de demnitate publică ori sunt funcționari parlamentari.

Totodată, durata concediului paternal va fi de 10 zile lucrătoare, și nu de 5, cum este în prezent. Pentru cei care satisfac serviciul militar, permisia va fi prelungită de la 7 zile la 10 zile lucrătoare.

Tații care au obținut atestatul de absolvire a unui curs de puericultură vor beneficia de majorarea cu 10 zile lucrătoare a concediului paternal cu ocazia nașterii fiecărui copil nou-născut, și nu a unuia singur, cum este reglementat în prezent. Referitor la angajator, acesta este obligat să acorde concediul paternal.

În perioada acestuia nu are voie să-l concedieze pe salariatul beneficiar și este obligat să-i mențină toate drepturile privind încadrarea în muncă. Plata drepturilor de concediu paternal va fi făcută, ca și acum, de către angajator și va fi egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Nerespectarea de către angajator a prevederilor legale care îl privesc va fi sancționată cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei. Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunilor vor fi făcute de Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Dacă va fi aprobată, ordonanța de urgență, cu noile modificări ale Legii 210/1999, va intra în vigoare la 1 august 2022.

Alte titluri
Alte titluri

Din peste 80 de permise reținute în weekend, mai mult de jumătate au fost din cauza vitezei

Poliţiştii băcăuani au acţionat în weekend pentru prevenirea și...

Trei tineri au furat un telefon și 700 de lei

  Polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului au...

Microbuz școlar pus sub sechestru din cauza consilierilor locali

Un microbuz școlar IVECO și un autoturism Dacia Duster...

Cum să-i înveți pe copii abilități de rezolvare a problemelor

Copiii întâmpină probleme în fiecare zi, fie cu jucăriile...

Opinii
Opinii

Ce facem când sună alarma?

Scenarii, profeţii, avertismente, conspiraţii, declaraţii belicoase, ameninţări, demonstraţii, anexări, victorii şi înfrângeri, arme, crize, inflaţie, teamă, exod, coronavirus, negocieri, alte conflicte care inflamează lumea,...

Ploaia care va veni

Există numeroși oameni care încă se întreabă de ce a fost masacrată atâta lume în regimul "terorii" franceze, de după Revoluția de la 1789....

Ultimele știri