28 martie 2024
ActualitateConcediu paternal mai mare, dar și pentru mai multe categorii profesionale

Concediu paternal mai mare, dar și pentru mai multe categorii profesionale

Guvernul României preconizează modificarea, printr-o ordonanță de urgență, a Legii 210/1999, în sensul extinderii rândurilor beneficiarilor de concediu paternal și prelungirii duratei acestuia.

Astfel, proiectul de ordonanță, publicat pe site-ul Ministerului Muncii, prevede că la concediu paternal și indemnizația aferentă au dreptul toți tații care au calitatea de salariat cu contract sau raport de muncă, eliminând prin această prevedere noțiunea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale.

O altă noutate constă în faptul că în categoria salariaților sunt asimilați și tații care au un contract de activitate sportivă, de mandat, de management sau civil de prestări servicii pentru teatru ori au o convenție de muncă individuală (cooperațiile).



Beneficiari de concediu paternal vor fi și tații care sunt aleși în funcțiile pe care le ocupă și care lucrează în cadrul unei instituții executive, legislative sau judecătorești, precum și cei care dețin o funcție de demnitate publică ori sunt funcționari parlamentari.

Totodată, durata concediului paternal va fi de 10 zile lucrătoare, și nu de 5, cum este în prezent. Pentru cei care satisfac serviciul militar, permisia va fi prelungită de la 7 zile la 10 zile lucrătoare.

Tații care au obținut atestatul de absolvire a unui curs de puericultură vor beneficia de majorarea cu 10 zile lucrătoare a concediului paternal cu ocazia nașterii fiecărui copil nou-născut, și nu a unuia singur, cum este reglementat în prezent. Referitor la angajator, acesta este obligat să acorde concediul paternal.

În perioada acestuia nu are voie să-l concedieze pe salariatul beneficiar și este obligat să-i mențină toate drepturile privind încadrarea în muncă. Plata drepturilor de concediu paternal va fi făcută, ca și acum, de către angajator și va fi egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Nerespectarea de către angajator a prevederilor legale care îl privesc va fi sancționată cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei. Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunilor vor fi făcute de Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Dacă va fi aprobată, ordonanța de urgență, cu noile modificări ale Legii 210/1999, va intra în vigoare la 1 august 2022.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri