Cunoscut sub numele de Casa Agronomului în perioada comunista, Conacul de la Magura a fost proprietatea boierului Braescu. Mosia pe care a fost construit acest conac în anul 1904 a apartinut în secolul al XIX-lea familiei de boieri Rosetti. Din actul de succesiune întocmit în anul 1941 de catre urmasii boierului Radu Braescu, rezulta importante date cu privire la aceasta proprietate.

Provenind din limba turca unde apare sub numele de „konak”, constructia desemna resedinta unui vizir sau a unui pasa. Preluat sub numele de „conac” de catre boierimea moldoveneasca, denumirea consemna o casa boiereasca de la tara, resedinta unui ispravnic sau subprefect. Conacul, împreuna cu anexele, curtea si locuintele slugilor, îndeplinea functii multiple: locuinta, administratie, reprezentanta pentru afaceri etc.

Mosia pe care o stapânea familia de boieri Braescu se numea Calugara (astazi Magura), avea la 20 mai 1949 urmatoarea avere imobila si mobila: 32,02 ha. pamânt arabil, 10 ha. padure, 2 ha. livada, 34 ha. vie nobila si 2 ha. pamânt neproductiv. Aceasta situatie era dupa reforma agrara din anul 1945 când boierii au fost expropriati, ramânând cu 50 ha, restul pamântului fiind împartit la tarani.

PUBLICITATE

Cladirile la acea data erau: 1 locuinta (conacul) de 286 m. p. cu 4 camere si dependinte, cu peretii din caramida, învelitoare din tabla; un grajd pentru animale de 432 m. p.; una magazie cereale de 200 m.p.; baie de 190 m. p.; una afumatoare de 24 m. p.; una cladire pentru locuit de 63 m. p.; una casa de locuit de 72 m. p., cu 2 camere în ruina. Dupa exproprierea acestor bunuri si trecerea lor în proprietatea statului care a avut loc la 20 martie 1949, fostii proprietari au emigrat în Canada.

Între 1949 si 1990 conacul, constructiile anexa, curtea, inventarul viu si mort au fost stapânite de catre Casa Agronomului a regiunii si apopi a judetului Bacau.
Prin anul 2000, nepotii lui Radu Braescu, Andrei Emil Fournoraki si Petru Leon Aristide Fournoraki au cerut în instanta refacerea dreptului de proprietate asupra vechiului conac si a suprafetei de pamânt din jur.

Unicul mostenitor al proprietatii conacului de la Magura, Petre Leon Aristidi Fournaraki a donat mostenirea sa Fundatiei “Casa copilului” cu sediul în Bucuresti, patronata de Ion Tiriac, actul de donatie find semnat cu împuternicire de catre Mândrila Neculai.

Am vizitat ceea ce era altadata faima Magurei si a Casei Agronomului si am ramas impresionat negativ. Au fost facute câteva modificari în interiorul conacului, transformând camerele si saloanele de altadata în dormitoare cu toalete, fara avizul Directiei pentru Cultura a Judetului Bacau. De asemenea s-au facut unele mici improvizatii pentru oprirea apei pluviale ce patrunde prin acoperis, de asemenea, fara a avea aviz favorabil de interventie asupra monumentului.

Prof. dr. Dorinel Ichim,
Cercetator

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. Nu avem ce face, toti indiferent de partid cand aud de Tiriac se c…a pe ei. Acest om nu e luat de nimeni la intrebari de unde are averea, ca din tenis nu iar cat o fi el de destept fara cateva magarii nu ajunge asa mare.

  2. Ce ar putea face actualul proprietar in conditiile absurde impuse de legislatia privind monumentele? Proiectarea si executia il costa de 3 ori fata de costurile normale, acestea putand a fi realizate doar de cei autorizati de ministerul culturii. putini si slab calitativi dar cu mari pretentii. Il costa renovarea mai mult decat constructia.

    • E monument, asta inseamna sa i pastrezi arhitectura, dar vad din articol ca s-a umblat la aceasta. Fundatia a primit o ca si donatie, devi clar costa mai mult decat a costat, dar totusi aceasta fundatie e patronata de cel mai bogat roman, cjiar nu gaseste niste “maruntei” sa o reconditioneze conform legilor si sa o dea copiilor? Doar fundatia se cheama casa copiilor, nu? Unde e casa daca ei o lasa sa se darame?

LĂSAȚI UN MESAJ