Pariurile reprezinta un subiect pe care multi fie il trec cu vederea, fie il ataca cu fiecare ocazie ivita. Oricum ar sta insa lucurile, acestea au devenit o realitate din ce in ce mai mare la noi in tara, fiind una dintre cele mai populare forme de joc de noroc. In concluzie, ele nu pot sa fie evitate, dar nici nu trebuie sa se exagereze in privinta lor. Pariurile sportive pot sa fie inofensive pentru majoritatea populatiei, dar pot sa creeze si probleme, in special pentru anumite categorii care sunt expuse riscurilor. Iar dintre acestea, cele mai mari sanse de a dezvolta o dependenta de pariuri o au adolescentii.

O realitate care contrazice asteptarile

Poate ca unii cititori se vor intreba de ce vorbim despre pariuri si le legam de comportamentul minorilor, in conditiile in care acestia nici nu au voie, in mod legal, sa joace. Adevarul este insa ca ei au jucat, joaca si vor juca la pariuri atat cat legea nu se prea intereseaza de acest lucru. Bineinteles, nu toti se afla intr-o astfel de situatie, ceea ce este foarte bine, dar chiar si comunitatile de pariuri atrag atentia parintilor in legatura cu un astfel de pericol, ceea ce inseamna ca totul este real.

PUBLICITATE

Este insa problema pariurilor una de care toti parintii ar trebui sa se teama sau este ea specifica doar unor adolescenti, mai expusi poate pentru astfel de comportamente? Si daca ea apare, cum isi poate da seama un parinte si cum ar trebui sa reactioneze? Vom vedea in ceea ce urmeaza.

Problema pariurilor nu este una specific romaneasca

Chiar si in tarile mai dezvoltate, multi adolescenti sunt tentati sa isi incerce norocul la pariuri. Industria propune niste castiguri atractive, cu o investitie minima si pentru care nu trebuie sa depui un efort prea mare. La varste fragede, insa, un jucator nu stapaneste inca toate mecanismele prin care se poate castiga (din pacate, nici adultii nu demonstreaza ca le-ar stapani mai bine). Succesul la pariuri implica folosirea de strategii foarte bine puse la punct, inseamna destul de mult timp pierdut in studierea echipelor sau a sportivilor pe care se pariaza si are nevoie si de o suma, mai mare sau mai mica pentru miza. Din pacate, adolescentii si tinerii nu dispun de niciuna dintre aceste conditii necesare, ceea ce ii pot face sa fie victimele unui sistem care nu este realizat pentru ei.

In Romania, situatia se prezinta in felul urmator: din totalul pariorilor, 25 % au recunoscut ca au pariat cand aveau sub 18 ani, iar o parte dintre acestia se afla inca departe de varsta majoratului. Statisticile nu sunt chiar atat de ingrijoratoare si nici exagerate, dar asta nu inseamna ca subiectul nu trebuie sa fie tratat cu atentie. Un alt aspect care ar trebui sa fie luat in considerare este acela ca sondajul la care facem referire a fost realizat in vremea in care pariurile offline erau la mare cautare. Acum insa acestea au mai fost inlocuite in preferintele jucatorilor de pariuri sportive online, iar intre cele doua forme exista destul de multe diferente, in special in ceea ce priveste posibilitatile minorilor de a juca.

In mod absolut logic, ambele forme de pariuri sunt interzise minorilor, dar in cazul celor offline, acestora le poate fi mai usor sa isi ascunda varsta. Cert este ca problema apartine si de agentii, unde jucatorii sunt intrebati intotdeauna ce varsta au si unde sunt lasati sa joace si cei care, in mod mai mult sau mai putin evident, nu au implinit inca varsta legala pentru asa ceva. Si chiar daca reprezentantii agentiilor sunt atenti si responsabili, minorii pot sa puna un prieten care are peste 18 ani sa joace bilete in locul lor.

Situatia este un pic altfel in cazul agentiilor de pe internet, unde un cont se deschide mai greu si necesita si datele personale. In mod normal, nu ar trebui sa joace pe un site online, cel putin daca nu gaseste o cale pentru a pacali sistemul. In plus, pentru un parinte poate fi mai usor sa verifice site-urile si conturile detinute de un copil, decat sa stea mereu dupa el si sa afle unde se duce cand iese din casa.

Cum pot sa fie protejati minorii de catre parinti

Comunitatile de pariori din Romania, asa cum este si PariuriX.com, trag de ceva timp un semnal de alarma in ceea ce priveste riscul la care se supun adolescentii jucatori la pariuri sportive. In plus, chiar ofera cateva sfaturi pentru orice parinte care suspecteaza ca fiul sau, in cazuri mai rare, fiica sa, joaca la o agentie fizica sau la una online.

In primul rand, un parinte ar trebui sa fie atent daca adolescentul cheltuieste sume mari de bani si daca cere de acasa mai mult decat are nevoie. Pe de alta parte, cum pariurile sportive inseamna si castiguri, macar din cand in cand, nici o suma destul de mare de bani cu care copilul vine acasa nu poate sa reprezinte un semn prea bun. Cum astfel de indicii nu pot sa ofere certitudine si nici nu trebuie sa o faca, parintele ar trebui sa investigheze un pic mai mult. Prietenii copilului reprezinta o sursa buna de informare, dar si mediul scolar. Cum jucatul la pariuri se asociaza in cazul minorilor si cu absenteismul si uneori cu un comportament nepotrivit la scoala, profesorii pot, de asemenea, sa fie un mod de a descoperi mai mult. Foarte important este insa ca parintele sa nu acuze fara nicio dovada, desi, de multe ori, discutii pe aceasta tema il pot determina pe copil sa isi recunoasca obiceiurile.

Daca ati reusit sa aflati de la copil sau in alte moduri ca acesta obisnuieste sa parieze si sa mearga la diverse case de pariuri, este cazul sa purtati o discutie in care sa nu il acuzati ca face aceste lucruri, ci in care sa aflati mai multe despre cum a inceput, in ce context, de cat timp obisnuieste sa mearga la pariuri. Aceste lucruri sunt extrem de necesare pentru a sti in ce directie sa o luati, astfel ca, daca acesta a fost o singura data si a trecut ceva timp de la acea intamplare, nu trebuie sa va faceti prea multe griji pentru ca, cel mai probabil, acest lucru nu se va mai repeta.

Insa, daca adolescentul a inceput de ceva timp sa frecventeze casele de pariuri si realizeaza aceasta activitate des, trebuie sa va puneti niste intrebari in legatura cu ceea ce puteti face in continuare din postura de parinte. Desigur ca este foarte important sa aveti o discutie foarte serioasa si deschisa cu privire la pericolele care sunt in spatele jocurilor de noroc si implicit si a pariurilor, impreuna cu adolescentul putand cauta materiale care sa valideze temerile pe care le aveti si sa explice mai pe larg mecanismele care stau in spatele posibilei adictii de pariuri.

Insa, daca ajungeti la concluzia ca nu va puteti descurca singuri in aceasta situatie sau ca nu aveti suficiente cunostinte pentru a putea explica problemele si pericolele legate de aceasta, atunci puteti apela la un specialist, adica la un psiholog. Iar acesta va analiza situatia si va vedea daca tanarul are sau nu nevoie de terapie, mai precis daca acesta a ajuns in etapa dependentei sau nu. Chiar daca nu este cazul realizarii unei psihoterapii, se pot face o serie de sedinte de consiliere cu adolescentul sau chiar cu intreaga familie, in functie de cum se simte acesta confortabil, pentru a discuta problematica pariurilor.

Asadar, daca sunteti parinte si va aflati in situatia in care va banuiti copilul ca obisnuieste sa mearga la case de pariuri, puteti sa il confruntati direct pentru a afla cum sta situatia sau puteti afla de la anturajul acestuia locurile pe care obisnuieste sa le frecventeze. Iar in cazul in care descoperiti ca exista o problema legata de pariuri, puteti discuta deschis despre aceasta sau apela la un specialist pentru a realiza cateva sedinte pentru a elucida problema si riscurile acesteia.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ