Începând cu data de 14 februarie 2025, Asociația Academia Clar din Bacău derulează proiectul „Violența în școală. De la problema emoțională la soluție legală”, derulat în cadrul Programului SAVE („School Anti-Violence Ecosystem”), finanțat de Comisia Europeană prin Programul CERV-2023-DAPHNE și administrat de Fundația World Vision România. Proiectul se derulează pe o perioadă de 18 luni, în perioada 14 februarie 2025 – 14 august 2026 cu un buget de 30000 EURO.
Obiectivul general al proiectului ”Violența în școală. De la problemă emoțională la soluție legală” este prevenirea și combaterea violenței împotriva copilului din ecosistemul școlar din comunitățile țintă din Județele Bacău și Neamț. Obiectivele specifice sunt: 1. Conștientizarea și sensibilizarea a minim 2000 copii și 900 părinți cu privire la legislația și valorile naționale și europene, cu privire la instituțiile, resursele și serviciile locale pentru protecția copilului împotriva violenței, cu o rată de creștere a conștientizării de 25%. 2. Creșterea cu 25% a nivelului de instruire a peste 240 de profesori și alt personal din școli cu privire la legislația și valorile naționale și europene, cu privire la instituțiile, resursele și serviciile locale pentru protecția copilului împotriva violenței , fizic și online.3. Creșterea nivelului de cooperare și conectare între ONG-urile finanțate, școli și alte ONG-uri și instituții relevante pentru prevenirea, identificarea, raportarea, referirea și răspunsul la violența împotriva copiilor.
Grupul țintă al proiectului este alcătuit din: 2000 elevi, 900 părinți, 240 profesori și 60 de experți, din Județele Bacău și Neamț. Beneficiile grupurilor țintă sunt legate de conștientizarea și sensibilizarea persoanelor din grupurile țintă cu privire la instituțiile, resursele și serviciile locale pentru protecția copilului împotriva violenței.
Activitățile principale sunt:
A1. Caravana informării în cele 6 comunități – Campanie de informare si sensibilizare a grupurilor țintă.
A2. Training profesori și alt personal din școli cu privire la instituțiile, resursele și serviciile locale pentru protecția copilului împotriva violenței, cu obiective de informare și formare.
A3. Advocacy pentru rezolvarea problemelor violenței în școală.
A4. Realizare piesă de teatru din situații reale de violență în școală și workshopuri cu elevii asociat acestia.
A5. Monitorizarea si evaluarea proiectului.
Principalele rezultate ale proiectului sunt: informare și conștientizare minim 900 părinți în minim 30 ateliere, organizare 2 conferințe, publicare 2 comunicate de presă, 64 de postări în social media, 18 articole/materiale pe site, 7 focus grupuri, 7 acorduri de parteneriat, realizare 12 traininguri cu 240 profesori în domeniul intervenției psihologice și juridice în cazul violenței școlare; implicarea în activități a minim 60 de experți în domeniu, dezvoltarea unei comunități de practică, în care să se dezbată cazurile grele și fenomenul violenței, semnarea unui protocol de colaborare între organizații cheie din domeniu, care să prevadă măsuri specifice de combatere și prevenire a fenomenului violenței școlare; realizare 4 reprezentații piesă de teatru, 34 ateliere cu elevii, minim 2000 de elevi implicați.
Pentru informații suplimentare puteți ne contacta prin email clar@academiaclar.ro, tel. 0745686016.
Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Fundației World Vision România.
Nici Uniunea Europeană și nici Fundația World Vision România nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.