Un teren viran din comună a devenit locul obișnuit în care necunoscuți aruncă deșeuri de tot felul. Și asta deși locul este, periodic, igienizat de administrația locală. Primăria intenționează să monteze garduri și supraveghere video, pentru a descuraja depozitarea ilegală a deșeurilor.

Un cetățean din Buhuși a fost suprins, recent, aruncând deșeuri într-o zonă de pe raza localității Racova. Incidentul s-a petrecut într-o zonă abia igienizată de autoritățile locale, deși peste tot sunt puse panouri de avertizare prin care se interzice depozitarea deșeurilor. Din păcate, la fel ca în restul județului, astfel de situații se petrec mai tot timpul în comună, indivizi neidentificați descotorosindu-se de tot felul de obiecte care le prisosesc. Cum era de așteptat, incidentul a produs rumoare în rândul cetățenilor localității.

„112” nu intervine, nici Poliția

Locul de pe raza comunei Racova, cunoscut printre localnici drept „Râpa mare”, nu este amenajat pentru depozitarea deșeurilor, fiind doar un simplu teren viran unde, probabil, chiar și localnicii mai obișnuiesc să arunce fel de fel de gunoaie. Interesant este că recentul incident a fost surpins de chiar edilul din comună, Cătălin Apetrei, care, la sesizarea unui cetățean din Racova, s-a deplasat în zona cu pricina.

„Am sunat la 112 și mi s-a zis că ei nu vin, în niciun caz, pentru treaba asta. Nu mi se pare corect. Am vorbit inclusiv cu poliția și ne-a zis că nici ei nu pot interveni, ceea ce este foarte curios. În fine. Cert este că zona de acolo a fost creată de fostul primar, iar acum vine toată lumea, de peste tot, și lasă gunoaiele acolo. Eu am încercat, încă de pe vremea când eram viceprimar, să blochez zona, pentru că, de fiecare dată când venea Garda de Mediu, primeam câte 15.000 de lei, amendă. Am cerut să se facă supraveghere video, să închidem cu gard, să punem pază, dar niciodată, fostul primar, nu a dat curs referatelor mele”, susține Cătălin Apetrei, actualul primar de la Racova.

Gard și camere video de supraveghere

Din păcate, potrivit, legii, doar Garda de Mediu poate interveni și aplica amenzi în astfel de situații, dar și Jandarmeria, însă doar dacă, eventual, se află în zonă la comiterea faptei. Am convenit ca acel cetățean să vină să curețe zona de deșeurile pe care le-a aruncat, pentru că, deocamdată, nu avem regulament și nu-l putem sancționa și noi. Urmează ca, într-una dintre ședințele viitoare ale CL, să elaborăm un regulament și să stabilim un proces verbal de amendă care să poată fi folosit de noi în astfel de cazuri”, a declarat edilul din Racova.

Între timp, terenul viran a fost curățat de administrația comunei, urmând ca, după ce solul se va mai usca, să fie îngrădit cu gard, eventual, supravegheat video. Astfel, va permisă doar aruncarea resturilor vegetale provenite din gospodăriile localnicilor, așa cum, de fapt, obligă legislația, și a resturilor provenite de la demolările de construcții din comună.PUBLICITATE