19 aprilie 2024
ActualitateComuna Luizi Călugăra, fără niciun dosar pe Legea 416

Comuna Luizi Călugăra, fără niciun dosar pe Legea 416

Probabil că situația nu este singulară la nivel de județ. Dar în Luizi Călugăra, e cert: de mai mulți ani, în comună nu se mai plătește ajutor pe Legea 416/2001, privind venitul minim garantat.

 

„E simplu. Nu că nu ar fi oameni care să fie beneficiari, sunt o grămadă, dar pentru a primi ajutorul trebuie să presteze și o muncă în folosul comunității. Or, ei nu vor să muncească. Vin cu tot felul de scuze, ba că sunt bolnavi, ba că au în grijă copii mici, ba că mai muncesc cu ziua prin sat și nu au timp. În aceste condiții, chiar dacă vrem să îi încadrăm în această lege nu putem, pentru că, repet, nu vor să muncească. De aceea, avem ani buni, cred că vreo 6 ani, de când noi nu mai avem beneficiari pe 416. Înainte erau vreo 40 de dosare, dar acum am pus condiții: vii să muncești, nu degeaba, așa!”, ne-a declarat Romeo Butacu, viceprimarul comunei Luizi Călugăra. A fost o tentativă, anul acesta, de a se depune un dosar, dar și aceasta a… eșuat. „A venit la noi un cetățean, se încadra în condițiile legii, i-am arătat ce acte trebuie depuse la dosar, dar nu a mai revenit. Ulterior, când m-am întâlnit cu el, a spus că ajutorul e prea mic și nu se complică”, a mai adăugat viceprimarul.



Iar de muncă ar fi. Tot vicele Butacu spune asta. S-au atras bani prin PNDL II, un milion de lei, pentru asfaltarea a 6 km de drum, și va mai fi suplimentat bugetul pentru toate drumurile comunei, se va lucra la alimentarea cu apă, cu gaze, la canalizare.
Comuna are în total 5.300 de locuitori. Oficial. Pentru că în realitate, aici mai locuiesc în jur de 3.400, restul fiind plecați în străinătate. „La votul de la Referendum, din luna octombrie, am avut doar 1.700 de oameni pe liste. Asta e de fapt realitatea”, conchide Romeo Butacu.

În Măgura, doar un dosar

În comuna alăturată, Măgura, există doar un dosar pe legea 416. Unul și bun, spune primarul Iordache Costraș. „E un dosar activ. Un om care mai face ceva pentru comună. E harnic, face tot ce i se spune, vine la program, nu se plânge de nimic. Muncește efectiv. Nici nu aș vrea să mă despart de el, dacă se mai schimbă ceva cu legea. Face treabă cât 10 la un loc”, arată primarul. În rest, nu ar fi localnici care să se încadreze în condițiile legii. Cei care vor să muncească, aleg să meargă la oraș, în Bacău.

Colonești: Fonduri pentru angajare

Altfel stau lucrurile în comunele izolate, aflate la zeci de kilometri de un oraș. Transportul e costisitor și pentru cei care ar dori să facă naveta ca să lucreze pe un șantier sau într-o fabrică, și pentru agenții economici care ar putea să înființeze ateliere de producție în mediul rural. Prin urmare, nu există locuri de muncă, iar populația e foarte săracă. În zona de est a județului, nici agricultura nu prea merge din cauză că pământul nu e roditor. Ca să-i ajute pe oameni să se angajeze, două firme au gândit un proiect care va fi realizat cu fonduri europene și care va permite calificarea gratuită a locuitorilor din Colonești, Filipeni și Blăgești, transportul gratuit și angajarea lor în firme din Bacău.

„E un proiect cât se poate de necesar deoarece avem mulți beneficiari ai Legii venitului minim garantat. La ora asta sunt 237 de dosare. Prin acest proiect vor fi calificate câte 26 de persoane în fiecare serie”, a declarat Valentin Mîrzac, primarul comunei Colonești. Vor face practică la Agricola Internațional și în alte două firme care îi vor angaja după absolvire. „Oricum, de la 1 ianuarie se va diminua semnificativ numărul beneficiarilor Legii 416 deoarece s-au schimbat condițiile. Așadar, ar fi bine să se angajeze, mai ales cei tineri, care au copii, și să pună osul la treabă”, a mai precizat primarul Valentin Mîrzac.

Ce spune legea:

Pentru sumele acordate ca ajutor social, conform prevederilor Legii 416, una dintre persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară are obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, acțiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăși regimul normal de lucru și cu respectarea normelor de securitate și igienă a muncii. Nivelul lunar al acestui venit se raportează la indicatorul social de referință (ISR – al cărui cuantum este de 500 de lei), și este în cuantum de:
• 141,5 lei – pentru persoana singură;
• 255 de lei – pentru familiile formate din două persoane;
• 357 de lei – pentru familiile formate din trei persoane;
• 442 de lei – pentru familiile formate din patru persoane;
• 527 de lei – pentru familiile formate din cinci persoane;
• 36,5 de lei – pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, care face parte din familie.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri