29 martie 2024
Advertorial politic”Comuna Huruiești trebuie racordată la Secolul al XXI-lea. Chiar se poate, cu...

”Comuna Huruiești trebuie racordată la Secolul al XXI-lea. Chiar se poate, cu fonduri europene!”, spune Vasile Paiu, candidatul PNL la primăria Huruiești

Oare ce poți spune despre un om calm, care a plantat o livadă cu 400 de pomi – meri, pruni, peri – care îngrijește 50 de stupi, și răscolește 30 de hectare de pământ? Decât că este un om gospodar, care vrea să lase ceva în urma sa. Acestor calități adăugăm și priceperea în a atrage fonduri europene, cel puțin pentru un proiect depus pe apicultură, pe care l-a dus la bun sfârșit.

Vasile Paiu, căci despre el este vorba, s-a născut și a copilărit în comuna Huruiești, pe care nu a mai părăsit-o niciodată. Este operator la Romgaz, iar tabloul se întregește cu o familie frumoasă și împlinită: soția, educatoare, alături de cei trei copii. Crede în normalitate, în politica făcută pentru oameni, cu respect și dăruire.

Domnule Vasile Paiu, sunteți președintele PNL Huruiești, dar până în 2016 nu ați făcut deloc politică. Ce v-a determinat, totuși, să faceți acest pas?

Răspunsul simplu este: nevoia de schimbare. Dar, plecând de la acest deziderat, cred că ar trebui să nuanțăm și să spunem că această schimbare trebuie să ne ducă spre o stare de normalitate, în care oamenii să se simtă respectați, o stare în care primarul efectiv să lucreze pentru binele lor. Vedeți dumneavoastră, la noi, în comuna Huruiești, actualul primar este la al patrulea mandat. Probabil că a atins o stare de suficiență, de aroganță, pentru că nu mai vorbește cu oamenii, nici măcar cu consilierii locali. Ședințele se țin pe furiș, când depunem solicitări, amendamente, ori cerem pur și simplu, explicații, el, împreună cu consilierii PSD, se ridică și fug. Ori nu pentru asta m-am întors acasă, să fiu tratat cu dispreț de un om care ar trebui să mă respecte, pentru că este plătit din taxele și impozitele oamenilor. Și știu sigur că această schimbare va veni. În 2016, când am intrat în politică, am obținut 4 mandate de consilieri locali pentru PNL. Suntem pe drumul cel bun.

 

Cine vine în comuna Huruiești nu are cum să nu remarce frumusețea locurilor, a peisajelor, căldura oamenilor. Totuși, parcă lipsesc multe. Nu prea e apă, canalizare, de pe drumuri se ridică praful. Ce e de făcut?

Mare dreptate aveți. Ce e de făcut? Simplu. Să găsim soluții la toate aceste probleme. Cea mai mare problemă o reprezintă lipsa apei potabile și a canalizării. Stau și mă întreb cum de celelalte comune se dezvoltă, iar noi batem pasul pe loc. Pentru că acolo s-au atras fonduri. La noi, primarul nu a primit bani nici prin PNDL, de la guvernul său, PSD, care nu i-a dat niciun leu. Despre fonduri europene nici nu poate fi vorba. Nu poți, în secolul XXI, să nu fii racordat la ceea ce se întâmplă în jurul tău, să nu găsești soluții, când acestea, de fapt, există. Și mai trebuie să fii transparent, să arăți cum ai cheltuit banii, pentru că oamenii au dreptul să știe. Din păcate, transparența lipsește în primăria Huruiești, în schimb, domină indiferența. De 30 de ani suntem ținuți într-o teroare surdă.

Dar banii, atâți cât sunt, pentru că înțeleg că nu s-au atras fonduri, cum sunt cheltuiți?

Este o întrebare la care ar trebui să vă răspundă, în primul rând, primarul Zăbrăuțanu. Pentru că nu este deloc transparent și nimeni, în afară de el și o mână de oameni apropiați lui, nu știe pe ce se cheltuie taxele și impozitele oamenilor. Și mai grav este că, așa cum spuneam, nu atrage fonduri, nu ezită să crească birurile. De exemplu, taxa de gunoi a fost majorată la 90 lei/persoană/an, dar să nu credeți că serviciile s-au îmbunătățit. Există locuri în care mașina de gunoi nici măcar nu ajunge din cauza drumurilor proaste, deși toată comuna plătește. Ni se cere să colectăm selectiv, iar oamenii, să știți, au început să se conformeze, dar gunoiul tot de-a valma se îngrămădește în mașină. Sigur, banii se cheltuie pe salariul său, foarte mare în opinia mea, pe tot felul de alte lucruri inutile și uite așa se risipește un buget și așa mic, fără ca în comună să se vadă mai nimic.

”Actualul primar PSD, Ioan Zăbrăuțanu, se pregătește să-i predea primăria fiului, Marian Zăbrăuțanu”

 

”Dacă este să vorbim de aroganță, de dispreț, nu avem cum să nu ne înspăimântăm, pur și simplu, la gândul că actualul primar PSD, Ioan Zăbrăuțanu, se pregătește să-i predea primăria fiului, Marian Zăbrăuțanu. Ca și cum primăria este o moșie proprie, pe care o lași moștenire copiilor, neamurilor, faci ce vrei cu ea. De fapt, aceasta este mentalitatea actualului primar, care a ajuns la un grad de suficiență în care nu-l mai interesează problemele adevărate ale oamenilor. Doar interesele sale și ale familiei”, spune, plin de amărăciune, Vasile Paiu

Cum au văzut copiii din Huruiești, Torino, din Italia, cu sprijinul lui Vasile Paiu

 ”Românașii din Huruiești” este un ansamblu de toată isprava care face cinste comunei, condus de profesoara Carmen Cernat. 38 de copii dedicați folclorului, care au primit invitația de a participa, în februarie 2020, la Festivalul Internațional de Promovare a Datinilor și Tradițiilor Românești, de la Torino, Italia, acolo unde trăiește o mare comunitate de români. Ceea ce ar fi trebuit să fie un motiv de bucurie pentru actualul primar, s-a transformat într-un refuz categoric din partea acestuia, care nu a vrut să-i ajute, deși fonduri are la dispoziție . În aceste condiții, Vasile Paiu nu a stat nepăsător și a ajutat, cu resurse proprii, din buzunarele sale, întregul ansamblu să ajungă în Torino. A plătit transportul, cazarea, masa și participarea la festival. Acolo, artiștii din Huruiești au făcut cinste comunei lor și au smuls ropote de aplauze din partea spectatorilor. O experiență pe care nu o vor uita toată viața, de povestit nepoților.

 

 

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri