Mai avem timp unii pentru alții? Mai simțim compasiune sau măcar interes față de soarta celor din jurul nostru? Observăm ce li se întâmplă? Mulți vor răspunde „Da, suntem.” Atunci cum e posibil ca un băiețel de nouă ani să fie ucis de mamă și nimeni să nu fi știut că el și frații lui erau bătuți crunt? NIMENI. Nici rudele, nici învățătoarea, nici vecinii. Nu au văzut vânătăile, nu au observat spaima lor, nu le-au auzit țipetele. Pe vremea bunicilor mei, lumea era îngrijorată când un bărbat cădea în patima beției și își lovea nevasta și copiii, când un bătrân se îmbolnăvea și nu se putea hrăni sau când o femeie rămânea văduvă și nu avea lemne pentru iarnă. Vecinii vorbeau cu preotul, iar preotul, învățătorul și ceilalți membri ai consiliului parohial se sfătuiau și hotărau cum trebuie ajutați. A trecut jumătate de secol și am progresat.

Cel puțin așa ne închipuim. Azi, suntem curioși să aflăm de ce s-a întors Udrea în țară, pe cine deconspiră Băsescu și dacă Vâlcov va face închisoare sau nu. Când o tânără e ucisă de soț, după ce anunțase poliția că e în pericol, când un băiat de nouă ani e lovit în cap până moare sau când sunt aduși la Pediatrie copii malnutriți, nu pot să nu mă întreb de ce nu a intervenit nimeni și la ce naiba mai folosesc programele de prevenire, cele menționate în strategiile naționale și județene. Sute de pagini al căror conținut este invocat ori de câte ori se dorește câștigarea încrederii cetățenilor sau finanțatorilor.

Strategiile stau într-un dulap, cu măsurile la dospit, iar polițiștii și asistenții sociali acționează doar când se aprinde becul roșu al urgenței. Nu sunt bani pentru a preveni abuzurile, crimele? Nu sunt mașini de teren? Nu sunt bani pentru combustibil? Trebuie să fie, dacă au fost pentru majorarea salariilor. Angajații nu-și fac datoria, mai interesați de scandalurile amoroase din comună decât de soarta năpăstuiților, iar vecinii și rudele „nu se bagă”. Mama care și-a ucis copilul va ajunge în închisoare, dar pe cei vinovați de complicitate prin nepăsare cine îi va pedepsi? Autorii strategiilor?