Bidoanele ii ajuta pe multi sa supravietuiasca / foto: Ramona Ionescu

Un traseu aparent banal facut cu masina intre cartierul Orizont si strada Henri Coanda mi-a dezvaluit o noua fata a Bacaului. Deplasarea nu prevestea nimic, fiind o simpla trecere spre un loc de intâlnire cu un colaborator al ziarului.

Despre fenomenul la care voi face trimitere s-a mai scris in paginile cotidianului „Desteptarea”, insa, dupa ce-am vazut in aceasta calatorie facuta pe strazile Bacaului, subiectul va avea continuitate cu siguranta.

In cale mi-a iesit nu unul, ci mai multi oameni care scormoneau de zor in pubelele de colectare a materialelor plastice si metal. Ritmul frenetic al cautarilor, rapiditatea rasturnarii benelor si selectarea cutiilor de metal, turtirea acestora, taierea bidoanelor si strivirea lor cu picioarele ca sa intre cât mai multe in imensii saci, nu m-au lasat fara reactie.

PUBLICITATE

Am stat de vorba doar cu unii dintre ei, pentru ca altii au fost violenti in comportament si exprimare. Unul dintre barbatii care lucra singur, se misca in voie in fata unui bloc, fara a avea nicio rusine ca face un lucru injositor.

competitia PET-uri 1

„Am familie numeroasa acasa si la sfârsitul zilei trebuie sa ma duc acasa cu ceva de mâncare. Am vazut ca si altii procedeaza la fel si am zis sa incerc si eu. Nu câstig mult pentru ca se plateste prost, insa, nici daca nu faci nimic nu vine nimeni sa-ti dea de pomana”, spune barbatul.

Vazând atâtia carausi de PET-uri, am ajuns sa vad aceasta activitate ca pe o competitie. Cât despre PET-uri, cele de culoare transparenta pot ajunge undeva la 0,67 lei/kg, iar cele colorate sunt cotate mai jos. Reciclarea plasticului economiseste cantitati insemnate de apa, petrol si gaze naturale, necesare pentru a produce un nou plastic.

Se spune ca energia economisita prin reciclarea unei singure sticle de plastic alimenteaza un bec de 60 W timp de 6 ore.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ