Sub titlu „Parler et faire des affaires en paires” s-a desfasurat un concurs inedit de limba franceza aplicata, organizat de conf. univ. dr. Bogdan Patrut, cu sprijinul profesorilor de limba franceza Oana Andrei, Aura Arminia, Nicoleta Grozav, Georgeta Marinescu si Florentina Stanciu si al domnului Alexandru Teodorescu, director de marketing SCC Services, Bacau.

„Monolingvismul este analfabetismul secolului al XXI-lea. Contextul social actual impune cunoasterea de limbi straine, cu cât mai multe, cu atât mai bine”, ne-a declarat domnul Bogdan Patrut. Competitia a adus 20 echipe de fete si baieti, elevi si studenti, cu vârste intre 16 si 25 ani. „Concursul nostru a urmarit stimularea tinerilor sa se orienteze in pregatirea universitara si in cariera profesionala catre domeniul limbii franceze practice si al afacerilor in care se foloseste limba franceza, precum si cresterea procentului prezentei masculine in domenii care necesita limba franceza”, ne-au declarat organizatorii. Dupa o intâlnire in Pub The One, unde adolescentii au avut prilejul de a se cunoaste mai bine si de a socializa intr-un mediu mai putin oficial, a doua zi, in concursul propriu-zis (pe 21 martie), ei au devenit adversari. Competitia s-a desfasurat la sediul companiei SCC Services Bacau (sponsorul principal al evenimentului) si a avut mai multe probe interactive menite sa stimuleze creativitate si ingeniozitatea:Proba 1 – scrierea, in echipa, a unui text in limba franceza de tip stire despre un eveniment sportiv care va avea loc in curând in zona Mont Blanc, in statiunea Chamonix (Franta). Proba a fost conceputa de Cirro Solutions SRL, unul din sponsorii concursului, reprezentata prin managerul de proiect Mihaela Craiovenu: „Cred ca proba noastra a fost cea mai dificila, pentru ca elevii si studentii au trebuit sa scrie o stire atractiva si concisa, pentru site-ul Chamonix.net, extragând cât mai multe detalii dintr-o sursa de informatii aparent slaba”

Proba II – realizarea, in echipa, a unei prezentari pe o tema de IT, din cele 20 propuse de SCC Services, extrasa aleatoriu dintr-un bol. Concurentii au trebuit sa prezinte oral solutia la problema tehnica, in limba franceza unui juriu format din profesori de limba franceza, dar si din doamna Diana Pal, de la SCC Services.

Proba III – conversatie in limba franceza, cu intrebari si raspunsuri despre casele de lemn comercializate de site-ul www.case-de-lemn.com. Aceasta proba a fost coordonata de domnul Costache Zarnescu, director comercial EcoKit. „A fost o placere sa retraiesc momente placute alaturi de colegi si elevi. Consider ca acest gen de concursuri vin in intâmpinarea angajatorilor”, a aratat Zarnescu, fost profesor de limba franceza.

Premiul I a fost adjudecat de echipa Georgiana-Madalina Comorasu (CN „V.Alecsandri”) si Stefan Ceparu (CN „Gh.Vranceanu”). Pe locul II s-au clasat, la egalitate, doua echipe: Ancuta-Elena Popovici si Andrei Popovici (CN „Ferdinand I”) si Alexandra Bondea (Facultatea de Litere, Universitatea „V.Alecsandri” din Bacau) si Sorin Radu (SCC Bacau), iar premiul special a fost obtinut de echipa formata din Georgiana-Elena Nechita si Armand Curpanaru (ambii de la CN „Ferdinand I”).

Toti participantii au primit premii sau mentiuni, dar si alte cadouri surpriza. Baietii au primit un dictionar tematic franceza-româna-engleza, de la Editura EduSoft, iar fetele au primit rochii din noua colectie „Les printemps français” semnata de Raluca Pichiu. Participantii vor merge si intr-o excursie, pentru care organizatorii au primit sprijinul diferitelor persoane fizice si organizatii din România (Centrul European pentru Strategii Durabile, Interauto, Rad Trans, AutoMeister TH etc.), Luxemburg (Tennis Club Esch), Italia (Clim-Termo) si Marea Britanie. „Marele câstigator este limba franceza si faptul ca tinerii au iubit-o si o vor iubi in continuare”, au concluzionat doamnele profesoare Arminia, Grozav si Stanciu.

Bianca Irofte, eleva la CN „Ferdinand I” Bacau
Material coordonat de conf.univ.dr. Bogdan Patrut

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE