28 aprilie 2024
ActualitateCompania de Apă la raport, în Consiliul Județean

Ioan Bejan: „Situația e dificilă, dar nu dezastruoasă!”

Compania de Apă la raport, în Consiliul Județean

Ioan Bejan, director general al Companiei Regionale de Apă Bacău (CRAB), a participat, marți, la ședința ordinară a Consiliului Județean (CJ), în cadrul căreia a prezentat analiza „Stare, riscuri, obiective”. Informațiile cuprinse în acest document au vizat trecutul companiei, situația financiară actuală și perspectivele. Ioan Bejan i-a anunțat pe aleși că analiza folosește un limbaj mai sec, cel al cifrelor.

„În definitiv, un manager acționează ca un medic: consultă, pune un diagnostic și oferă o medicație. Vreau să subliniez înainte de toate că eu nu privesc compania ca pe o entitate izolată, ci în strânsă interdependență cu comunitatea locală”, a declarat Ioan Bejan.

Conform raportului, de-a lungul anilor, consumul de apă a fost, în mod constant, sub media sectorului, ceea ce nu înseamnă că băcăuanii consumă puțină apă, ci că există pierderi. Directorul general s-a referit și la evoluția avariilor, numărul acestora fiind în creștere: două avarii pe zi și o avarie majoră pe săptămână. Între cauze se numără vechimea mare a rețelelor județene administrate de CRAB, 1.000 km de conducte de alimentare cu apă și 400 km de canalizare.



Costuri mari, venituri mici

Veniturile societății sunt „foarte ușor crescătoare” în ultima vreme, dar stabilitatea financiară a companiei e scăzută, lucru firesc având în vedere că tariful mediu la apă practicat în județul Bacău este al IV-lea ca mărime pe Moldova. Suntem codași la venituri și fruntași la cheltuieli, cel puțin așa reiese din raport. Profitul a scăzut dramatic în anii 2014-2015, CRAB clasându-se pe ultimul loc în regiune, dar are cel mai mare cost mediu/angajat.

Pe scurt, „parametrii au evoluat invers decât ar fi trebuit”, afirmă Ioan Bejan. Vestea bună ar fi că, în prezent, costul cu forța de muncă este în ușoară scădere. Factorii de risc sunt creșterea pronunțată a salariilor, determinată de creșterea salariului minim pe economie, scăderea profitului și neimplementarea unei strategii unitare la nivel de județ.

În viitor, cu fața către client…

Redresarea CRAB va parcurge patru etape – identificare, stabilizare, reparație, creștere – și se va face cu implicarea mai multor factori: clienți, finanțatori, sindicate, autorități etc. Ioan Bejan a prezentat și indicatorii de performanță pentru perioada 2017-2020, finaciari, nefinanciari și pe cei care țin de guvernanța corporativă.

În cele nouă luni care au trecut de la momentul preluării funcției, managerul a reușit să aducă CRAB în faza de stabilizare și foarte aproape de faza de creștere. „Doresc să întorc fața companiei către client și comunitate, iar asta înseamnă o transparentizare totală a activității. Dacă o echipă dorește să își atingă obiectivele trebuie să știe cu exactitate unde se află. În prezent, situația este dificilă, dar nu dezastruoasă”, a declarat Ioan Bejan, apoi a adăugat:

„Există șanse mari de redresare cu condiția să urmăm planul prezentat. Ajutorul dumneavoastră ca acționari este prețios și eu îl apreciez extrem de mult, cu condiția să convenim nu doar că apa este vitală, ci și faptul că nu este împinsă pe conducte de ideologii politice, ci de legile fizicii, ale mecanicii și de profesionalismul angajaților companiei.”

Se trece la digitalizare

După prezentarea raportului, Liviu Miroșeanu, PNL, a solicitat ca documentul să parvină și consilierilor județeni în format electronic, iar Costică Marcu, referindu-se la măsurile de redresare, a avertizat că „singurul lucru pe care populația și-ar dori să-l audă ar fi că vor crește prețurile.”

Ioan Bejan a explicat că are în vedere mai multe măsuri, cum ar fi schimbarea tuturor contoarelor și instalarea unei aplicații care va permite transmiterea consumului online, descărcarea și plata facturilor online. „Mi-aș dori să participe și CRAB la implementarea conceptului de Smart City”, a mai spus Ioan Bejan. El a adăugat că reorganizarea societății este obligatorie și că, în acest scop, este în curs de contractare un serviciu de audit, urmând ca procesul să dureze aproximativ un an.

„Ați prezentat situația economico-financiară a companiei și va fi interesant de văzut care sunt intențiile în urma analizei. Arătați în raport că 60 la sută din costuri sunt cele cu personalul și cam cele mai mari din Regiunea N-E. Ar trebui ca acest aspect să se regăsească în calitatea lucrărilor și în calitatea apei”, a declarat Sorin Brașoveanu, președintele CJ Bacău, după care a supus dezbaterii o hotărâre legată de activitatea CRAB și masterplanul pe apă. Cu o excepție, aleșii au aprobat proiectul „Asistență tehnică pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentelor de atribuire pentru Programul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și apă uzată în județul Bacău în perioada 2014-2020”, asistență care va fi realizată cu fonduri nerambursabile.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri